Няколко хиляди души излязоха на протест в Тел Авив с

...
Няколко хиляди души излязоха на протест в Тел Авив с
Коментари Харесай

Преговаряйте сега. Многохиляден протест в Тел Авив поиска спиране на огъня в Газа

Няколко хиляди души излязоха на митинг в Тел Авив с искане министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху да се съгласи на прекъсване на огъня в Ивицата Газа, съобщи ДПА.

Новината идва на фона на договаряния сред Израел, ръководещата в Газа ислямистка групуровка Хамас с посредничеството на Съединени американски щати, Катар и Египет, които се организират в Кайро. Отправеното от Израел предложение включва 40-дневно преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на държаните от Хамас израелски заложници, както и вероятното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

На 7 октомври 2023 година Хамас нападна Израел, при което починаха 1200 души, а други. В отговор Израел на групировката, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните управляващи в Газа, следени от Хамас, починалите в Ивицата са над 34 хиляди души.

В събота вечер протестиращите в Тел Авив скандираха „ войната не е свещена, животът е “ и издигнаха плакати с надписи „ Преговаряйте в този момент, тръгнете си след това “. Някой от протестиращите упрекнаха държавното управление на Нетаняху, че е пробва да удължи войната и желаеха нови избори.

Пред ДПА бащата на един от заложниците, които към момента са държани от Хамас, сподели, че за актуалното израелско държавно управление личното му оцеляване е по-важно от ориста на пленниците.

Израелският ефирен канал " Кан " цитира представител на държавното управление, съгласно който Израел към този момент няма да изпраща делегация на почналите договаряния в Кайро, както и че това ще се случи единствено при отговор на израелското предложение за помирение.

Един от съветниците на водача на Хамас Исмаил Хаиня сподели, че групировката преглежда последното предложение на Израел „ с цялостна съвестност “. Той акцентира, че договорка сред двете страни може да бъде реализирана единствено при изискване, че израелската войска се изтегли напълно от Газа и войната бъде дефинитивно прекъсната.

Последното искане не се преглежда като вид от израелското държавно управление, написа Би Би Си като цитира източник от кабинета на Нетаняху.

От седмици Израел организира офанзиви против южния град Рафах , само че не стартира сухопътна интервенция. В града е концетрирана огромна част от популацията на Газа, което беше разселено поради сухопътната инвазия на Израел в северната част на анклава преди месеци.

възможната израелска огромна интервенция против Рафах поради опасенията от възможни всеобщи жертви измежду цивилното население.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР