Ново развитие по политическите сблъсъци за ветото върху началото на

...
Ново развитие по политическите сблъсъци за ветото върху началото на
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната“ и ИТН в сблъсък за френското предложение за РСМ


Ново развиване по политическите конфликти за ветото върху началото на договарянията на Северна Македония с Европейския съюз.

От „ Продължаваме промяната “ упрекнаха водачът на „ ИТН ", че прави внушения, които не дават отговор на истината.

Управляващата партия изиска от министъра на външните работи в оставка да даде всички документи, свързани с еврочленството на Скопие.

В почивния ден една партия и едно министерство си размениха позиции в името на това да се стигне до най-желаната дефиниция в дипломацията - консолидирана позиция на България. Темата на позицията в тази ситуация е отпадане или опазване на ветото върху старта на договарянията на Скопие с Брюксел.

Любопитното е, че партията е мандатоносителят „ Продължаваме промяната “, а министерството е на външните работи от квотата на „ ИТН “. Министърът му е в оставка, защото Слави Трифонов преди седмица отдръпна своите представители в държавното управление.

В мнение до медиите „ Продължаваме промяната “ пишат, че във вчерашното си изказване Трифонов е популяризирал погрешни изказвания за „ значими условия по преговорния развой с Република Северна Македония ".
Снимка: btvnovinite.bg

„ Г-н Трифонов заблуди българските жители, че Теодора Генчовска, която той назовава „ предложение на „ Има Такъв Народ ", не е знаела за изискванията в предлагането на Европейския съюз, в случай че тези диалози са водени единствено и само с Министерство на външните работи. Също по този начин, министър Генчовска към момента не е предоставила двустранния протокол сред България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие ", пишат от „ Продължаваме промяната “.
Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на външните работи изпратиха позиция, че са подготвени да внесат протокола още през днешния ден, в неделя, в случай че има кой да го одобри в Народното събрание. И приканиха комисията по външна политика неотложно да ги предложения на съвещание, с цел да получи всички изискани документи.

„ Целесъобразно би било Комисията по външната политика неотложно да свика това съвещание, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани последващите дейности на българската дипломация. Оптимално би било, в случай че още преди този момент Министерският съвет изрази своето мнение по този значим за страната въпрос “, декларират от Министерство на външните работи.
Снимка: btvnovinite.bg

В изказването си нощес водачът на „ ИТН “ упрекна премиера, че е предал националните ползи посредством така наречен френско предложение.

„ В този документ се приказва за българско малцинство, а това е нещо, което ние като българи в никакъв случай не сме приемали, тъй като истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи. В по този начин нареченото предложение се споделя, че би трябвало да пуснем Северна Македония да започват договарянията, а пък Европейският съюз и Франция ще подсигуряват, че Северна Македония ще извърши след това уговорките към нас. После ще одобри българите в конституцията си, като държавотворен народ и след това ще одобри решенията от Договора за добросъседство от 2017 година, след това, а гаранция за това, че след това това ще се случи, ще дадат Франция и Европейският съюз, т.е. гаранция Франция “, съобщи Слави Трифонов.

В „ Тази неделя “ по bTV ръководителят на Народното събрание сега Мирослав Иванов, който пое поста след свалянето на Никола Минчев удостовери позицията на кабинета.

По думите му решение няма да бъде взето без гласоподаване в Народното събрание, като преди този момент ще бъде изслушан външният министър в отрасловата комисия. Без зелена светлина от депутатите Кирил Петков няма да подпише събаряне на ветото.

Според Иванов, не разногласието със Северна Македония, а финансов и веществен интерес стоят зад решението на „ ИТН “ да изоставен ръководството.

Още в петък bTV заяви за така наречен френско предложение. Документът е от две елементи и беше изпратен от непрекъснатото посланичество на България в Европейския съюз до парламентарната комисия по външни работи, само че има конфиденциален темперамент.

До момента този документ е станал притежание на стеснен кръг политици и дипломати у нас и в югозападната ни съседка. Предстои и двете страни да го редактират, с цел да придобие характера на формален документ.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР