Нов материал, който позволява с помощта на електричество бързо да

...
Нов материал, който позволява с помощта на електричество бързо да
Коментари Харесай

Учени създадоха стъкло-хамелеон

Нов материал, който разрешава благодарение на електричество бързо да се трансформира цветът на стъклото сътвориха учени от университета " Лудвиг-Максимилиан ", Германия, съобщи БНР.

Създателите на стъклото-хамелеон считат, че създаването им може да откри редица приложения - от остъклените фасади на здания до автомобилната промишленост, както и във всекидневието.

Изобретението е основано върху електрохромен материал. Под въздействието на електричество той трансформира свойствата си на усвояване, а дружно с това и цвета на цялата стъклена повърхнина.

Специалистите са съумели да снижат нужната консумация на ток. За задачата те са употребявали ковалентни органични рамки (COF), които са формирани от синтетични органични градивни детайли. В специфична композиция те образуват кристални и нанопорести мрежи, които одобряват електрически заряд. Благодарение на тях даже малко количество напрежение към този момент е задоволително, с цел да се промени цветът на стъклената повърхнина.

Учените означават, че първичната смяна на цвета настава за 0,38 секунди, до момента в който възвръщането до истинския цвят лишава 0,2 секунди.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР