Откриват се 17 нови склада в държавните горски стопанства, с

...
Откриват се 17 нови склада в държавните горски стопанства, с
Коментари Харесай

Свалят драстично цената на дървата за огрев

Откриват се 17 нови склада в държавните горски стопанства, с което общият им брой ще стане 56. Там дървесината ще се продава на цената на извличане, без надценки и такси. Дървата за огрев ще се извозват от горското стопанство до домовете на хората, които ще ги употребяват. Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на взаимен брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов.

Ограничаваме медиаторите, които натоварват цената и купуват дърва, с цел да ги препродават и непосредствено страната влиза в ролята си. Например, в един от тези хранилища дървесината се добива и продава на 84 лв., а същата на пазара коства 160 лв.. Почти 100%-ното нарастване е вследствие на медиатори и прекупвачи.

С тази мярка се подсигурява понижаване на цените, а държавните горски стопанства постоянно ще разполагат с дърва на налична цена. Горските стопанства стартират да наемат служащи, които да добиват тази дървесина. Това също ще способства за понижаване на цената, уверена е Нинова.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Дървата за огрев са следващата стока, която нарастна драстичн...

Дружествата стартират и процедура за закупуване на високопроходима техника, с цел да добиват тази дървесина за лична сметка.

Кметовете по места би трябвало да дават описи с хората, които се нуждаят от дървесина, с цел да могат държавните горски стопанства да закарат дървата при тези хора - без надценки, без медиатори, без такси, уточни министърът на стопанската система и промишлеността.

Ползвателите на дървата ще ги непосредствено заплащат на чиновниците на горските стопанства, когато им ги докарат. Така ще се избегне далавера.

Мярката цели да се понижи нарасналата цена на дървата за огрев за крайните консуматори, разяснява земеделският министър Иван Иванов.

Целта е да подсигуряваме дървесината за огрев както за този отоплителен сезон, по този начин и за идващия. Ще се вземат ограничения да бъдат избегнати всевъзможни опити за далавера, задачата е само да се задоволят потребностите на локалното население, означи Иванов.

Корнелия Нинова акцентира, че се завършва и с практиката обезпечаването на дърва за огрев да се употребява за предизборни цели.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР