Немислимото може би се задава на хоризонта – тази зима

...
Немислимото може би се задава на хоризонта – тази зима
Коментари Харесай

Ще замлъкнат ли телефоните? Европа се готви за спиране на мобилни мрежи

Немислимото може би се задава на хоризонта – тази зима мобилните телефони в Европа може да замлъкнат, ако прекъсванията на електрозахранването, налагането на предели на потреблението или режим на тока извадят от строя елементи от телеком мрежите в района, написа Reuters.

Решението на Русия да спре доставките на газ през основния за Стария континент водопровод след спора в Украйна усили възможностите за дефицит на електрическа енергия. Във Франция обстановката се утежнява още повече поради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонт.

Представители на телекомуникационната промишленост алармират за заплахата тежката зима да сложи европейската телекомуникационна инфраструктура пред тестване, принуждавайки фирмите и държавните управления да търсят метод за намаляване на последиците.

Понастоящем няма задоволително аварийни системи в доста европейски страни, които да се оправят с предстоящите огромни спирания на електрозахранването – такава теза изложиха четирима ръководители на телекомуникационни компании, повишавайки вероятността за спирания на мобилните телефони през студените месеци.

Страните от Европейски Съюз, в това число Франция, Швеция и Германия, се пробват да подсигуряват, че връзките ще продължат да работят, даже в случай че спиранията на електрозахранването в последна сметка изчерпят батериите, конфигурирани на хилядите клетъчни антени.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и мачти, като множеството от тях имат аварийни акумулатори, способни да ги зареждат към 30 минути.
Франция
Във Франция проектът, препоръчан от електроразпределителя Enedis, включва в най-лошия случай евентуални спирания на електрозахранването до два часа, споделиха двама източници, осведомени с въпроса. Общото прекъсване на тока ще засегне единствено елементи от страната на ротационен принцип. Основни институции като лечебни заведения, полиция и държавно управление няма да бъдат наранени, считат източниците.

Френското държавно управление, телекомуникационните оператори и Enedis, поделение на следената от страната компания EDF, са провели диалози по въпроса през лятото, споделиха френското държавно управление и източниците. Френската федерация на телекомуникациите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, насочи вниманието на Enedis към това, че не може да освободи антените от спирания на зареждането.

Enedis отхвърли да разяснява наличието на диалозите, извършени с държавното управление по въпроса.

„ Всички постоянни клиенти са третирани на равна основа при положение на изключителни спирания. Компанията изясни, че е съумяла да изолира сектори от мрежата, с цел да достави предпочитани клиенти като лечебни заведения, основни промишлени съоръжения и военни, и че зависи от локалните управляващи да прибавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към листата с предпочитани клиенти “, показаха от Enedis в изказване пред Reuters.

Може би ще научим повече по въпроса, преди да е пристигнала зимата, само че не е елементарно да се изолира мобилна антена (от останалата част от мрежата) “, сподели чиновник на френското финансово министерство, осведомен с диалозите.

Говорител на френското финансово министерство отхвърли да разяснява договарянията с Enedis, телекомуникационните групи и държавното управление.
Швеция, Германия и Италия
Телекомите в Швеция и Германия също показаха пред своите държавни управления угриженост по отношение на евентуален дефицит на електричество, осведомиха няколко източници, осведомени с въпроса.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и държавни организации, с цел да откри решения, се споделя в известие. Това включва диалози какво ще се случи, в случай че би трябвало електричеството да бъде разпределяно.

PTS финансира закупуването на портативни генератори и мобилни базови станции, които се свързват с мобилни телефони, с цел да се оправят с по-продължителни спирания на зареждането, разяснява представител на регулатора.

Италианското телекомуникационно лоби съобщи пред Reuters, че упорства мобнилните мрежи да не бъдат наранени от спирания на електрозахранването и ограничения за икономисване на сила. Сдружението ще повдигне въпроса пред новото държавно управление на Италия.

Прекъсванията на електрозахранването усилват вероятността от щета на електронните съставни елементи, в случай че бъдат подложени на неочаквани спирания, сподели в изявление ръководителят на телекомуникационното съдружие Масимо Сарми.
Трафичен поток
Производителите на телекомуникационно съоръжение Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, с цел да смекчат резултата от вероятния дефицит на електрическа енергия, споделиха трима източници, осведомени с въпроса.

И двете компании отхвърлиха коментар.

Европейските телекомуникационни оператори би трябвало да преразгледат мрежите си, с цел да понижат в допълнение потреблението на сила и да модернизират оборудването си, като употребяват енергийно по-ефективни системи, споделиха четиримата ръководители от телеком бранша.

За да пестят сила, телекомуникационните компании употребяват програмен продукт за усъвършенстване на трафика, тъй че кулите  да могат да минават в „ латентен режим “ и да се изключват разнообразни честоти, когато не се употребяват. 

Телекомуникационните оператори работят с националните държавни управления, с цел да ревизират дали има проекти за поддържане на сериозно значими услуги.

В Германия Deutsche Telekom има 33 хиляди мобилни базови станции и нейните мобилни системи за спешно зареждане могат да поддържат единствено дребен брой от тях по едно и също време, сподели представител на компанията. Deutsche Telekom ще употребява портативни системи за спешно зареждане, които разчитат основно на дизелово гориво, при положение на продължителни спирания на зареждането, се споделя в известието.

Франция разполага с към 62 хиляди мобилни базови станции и промишлеността няма да може да оборудва всички антени с нови акумулатори, сподели президентът на FFT Лиза Белуло.

Свикнали с непрестанно електрозахранване от десетилетия, европейските страни нормално нямат генератори, които да поддържат зареждане за по-дълго време.

Може би сме малко капризни в голема част от Европа, където електричеството е много устойчиво и положително “, сподели изпълнителен шеф в телекомуникационната промишленост.

„ Инвестициите в икономисване и запазване на сила може би са били по-малко, в сравнение с в някои други страни “, заключи той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР