Базираната в Абу Даби компания Emirates Telecommunications (e&) обмисля да

...
Базираната в Абу Даби компания Emirates Telecommunications (e&) обмисля да
Коментари Харесай

Слуховете за продажбата на United Group се усилват

Базираната в Абу Даби компания Emirates Telecommunications (e&) обмисля да придобие европейския телекомуникационен оператор United Group, притежателят на българския мобилен оператор Vivacom и на медийната група към " Нова ". Според източници на Bloomberg евентуалната договорка се прави оценка на към 8 милиарда евро.

Информацията идва, откакто преди два месеца стана ядно, че мажоритарният притежател на United Group – английският капиталов фонд BC Partners – преглежда няколко варианти за излизане от телекомуникационната компания, в това число продажба на цялата група или на някои активи.
Мажоритарният притежател на United Group обмисля продажба на активи
По-рано BC Partners купи мажоритарния дял в United Group от компанията за частни финансови вложения KKR, която обаче резервира забележителен миноритарен дял.

Сега BC Partners възнамерява да започва формален развой по продажба на United Group, като съгласно източници на Bloomberg това се чака да е случи през идващите седмици. Според тях фондът към този момент работи със съветници, с цел да изследва опцията за договорка, като е изцяло евентуално да се появят и други претенденти.

Обсъжданията са на ранен стадий и в последна сметка може да се стигне до продажба на бизнеса на части и на няколко купувача.

Освен в България, United Group развива активност в Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и в Гърция.

Говорител на e& съобщи, че като борсово търгувана компания тя осведоми пазара за всяко развиване и „ на този стадий “ не взе участие в търга за United Group. От друга страна, в случай че се стигне до съглашение за продажба, то сигурно ще срещне съществени провокации, защото играчът от Абу Даби към този момент има съществено наличие в един от главните съперници на UG в района – PPF Telecom Group, която има операторите под марката Yettel. 
Европейският поход на e&
Апетитът на Emirates Telecommunications Group Co. към евентуално придобиване на United Group идва на фона на към този момент декларираните упоритости на основаният в Абу Даби състезател за по-нататъшно разширение отвън родния си пазар.

Миналата година e& се съгласи да придобие надзорен пакет акции в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Тя има и забележителен дял в записаната в Лондон Vodafone Group Plc.

Сделката за Yettel в България бе утвърдена по-рано тази година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР