Небето сбъдва желания: Звезден дъжд за Гергьовден. Снимаме оранжеви метеори

...
Небето сбъдва желания: Звезден дъжд за Гергьовден. Снимаме оранжеви метеори
Коментари Харесай

Небето сбъдва желания: Звезден дъжд за Гергьовден


Небето сбъдва стремежи: Звезден дъжд за Гергьовден. Снимаме оранжеви метеори на Еньовден. Звезден дъжд ще се сипе за Гергьовден.

Метеорният поток Ета-Аквариди е деен до 28 май, само че неговият най-много ще бъде тъкмо в деня на храбростта.От нашите географски ширини могат да се видят към 15-30 бързи бели метеора за час, написа астрофизикът Пенчо Маркишки в своя „ Гид на фена астроном “. Звездопадът ще може да се следи преди зазоряване – до към 5 часа.

От НАСА разясняват, че тези аквариди в действителност са останки от Халеевата комета, които всяка година минават и падат върху Земята. Името им идва от латинското наименование на съзвездието Водолей, тъй като в него се появяват.

Месец по-късно ще станем очевидци на пика на друго небесно шоу. Тогава на небето ще изгрее различен метеорен поток – Ариетиди. Той е деен от към 14 май до 24 юни с най-много на 7 юни. Метеори от него обаче могат да се видят единствено рано заран. На 7 юни Слънцето в София ще изгрее в 05,49 ч., а образни наблюдения ще са вероятни до към 04,20 ч.

Тогава се чакат към 30 метеора в час, които ще летят с 38 километра в секунда. Предвид късото допустимо време за наблюдаване действително видяните метеори ще са доста по-малко. Потокът е сложен за наблюдаване и нормално се дефинира като дневен. На 7 юни Луната ще бъде в новолуние и няма да пречи при наблюденията.

Ярки метеори на небето ще следим и през юни. Няколко дни след Еньовден ще се любуваме на пика на метеорния поток Юнски Боотиди. Той е забавен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Активен е от към 22 юни до 2 юли, с най-много за 2024 година на 27 юни, само че при Луна към 2 дни преди фаза последна четвърт, което съществено ще затруднява образните наблюдения.

Активността на потока по време на максимума варира в необятни граници през разнообразни години, само че даже при ниска интензивност неговите ярки и мудни метеори, които се движат с 18 километра в час, могат да се фотографират доста по-успешно от бързите метеори на множеството други потоци.

Юнски Боотиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 7P/Pons-Winnecke, имаща орбитален интервал 6,4 години. За финален път тази комета мина през перихелия си на 27 май 2021 година, а идващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР