НЧ “Пробуда -1901 г“ събра екип от ученици и местни

...
НЧ “Пробуда -1901 г“ събра екип от ученици и местни
Коментари Харесай

В село Николово ученици се запознаха с обичая Пеперуда

НЧ “Пробуда -1901 г “ събра екип от възпитаници и локални поданици, с цел да проучат обичаите и традициите на родния край

„ Забравените северняшки хора и игри от русенския край “, план финансиран по “Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ по Национален фонд " Култура ", срещна децата в село Николово с локални традиции и обичаи.

На 15.03.2023 година, продължиха дейностите по плана НЧ “Пробуда – 1901 г “. От 15:00 часа в етнографската колекция към читалището Искра Тодорова-етнограф към Регионалния исторически музей, град Русе с екип Марийка Генова-председател на НЧ “Пробуда -1901г “ и проучвателски екип от деца и локални поданици продължиха да работят по теренното изследване на локалните обреди и игри. Екипът е образуван от 17 души, като 14 от тях са възпитаници от ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “, село Николово.

След запознаването на децата със зимните традиции и обичаи, през вчерашния ден Искра Тодорова ги срещна и с празниците от пролетно-летния календар на годината. На този стадий това е обвързвано и с идното лазаруване, както и с представянето на обичая „ Пеперуда “. На учениците бяха раздадени въпросници, по които те би трябвало да работят, като потърсят информация измежду възрастните хора в село Николово и близките села.

В резултат, учениците ще придобият умения по какъв начин се снема и записва информация на терен и ще придобият познания за локалната памет и обичаи. Проектът има за цел да спомага за постигането на същинските задания на плана, а точно: опазване на локалните традиции и фолклорни обичаи, насърчаване и подкрепяне на любителското творчество и разпространяване на познания за родния край.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР