Националната агенция за приходите признава за счетоводни разходи закупените самолетни

...
Националната агенция за приходите признава за счетоводни разходи закупените самолетни
Коментари Харесай

НАП признава за разходи билетите от нискотарифните авиокомпании без протокол и фактура, но със заповед за командировка

Националната организация за приходите признава за счетоводни разноски закупените самолетни билети от нискотарифните самолетни компании като Ryanair и Wizz Air от чиновниците на компании с кредитни карти. Те естествено би трябвало да бъдат за служебни и бизнес пътувания и съпроводени със заповед за командировка и регистрирани с бордни карти. Това оповестиха за TravelNews от Национална агенция за приходите по отношение на многочислени запитвания до медията ни от компании в страната, които имат проблеми с осчетоводяването на самолетните билети от нискотарифните самолетни компании, тъй като да вземем за пример Ryanair не издава фактури и протоколи по пътуванията, оповестява Травълнюз.бг.

Публикуваме цялото мнение на Национална агенция за приходите, което счетоводителите могат да открият с изх. номер 26-Ж-1 от 16.3.2017 година:

Дружеството или чиновник закупува самолетни билети онлайн, непосредствено от самолетна компания Ryanair. По електронната поща е получено удостоверение за осъществения полет и квитанция /receipt/ за платената сума. В документа има данни единствено за лицето, което пътува. От бордната карта е видно действителното пътешестване. Дружеството прави опити да се снабди с фактура или протокол за осъщественото заплащане. От самолетна компания Ryanair е декларирано, че не се издават фактури за продадените самолетни билети. Получената на електронната поща квитанция /receipt/ за платена сума е разходо-оправдателният документ. При свързване с оператор е конкретизирано, че нискотарифните самолетни компании са освободени от издаването на фактура или протокол на съображение европейска инструкция.

В запитването е подложен следният въпрос: Може ли сдружението да признае за данъчни цели направения разход за самолетни билети въз основа на получената на електронната поща квитанция /receipt/ за платена сума?

Предвид изложената фактическа конюнктура и съобразявайки относимата нормативна уредба, на съображение член 10, алинея 1, т. 10 от Закона за Националната организация за приходите от Национална агенция за приходите показват следното мнение:

За да бъде приет даден разход за данъчни цели, той следва да е обвързван с активността, да е писмено аргументиран и да не попада в категорично изброените от ЗКПО хипотези, при които поражда данъчна непрекъсната разлика, в това число да не е осъществен за отклоняване от данъчно облагане. Понятието „ документална обоснованост” е дефинирано в член 10 от ЗКПО. По силата на алинея 1 от същата правна норма счетоводен разход се признава за данъчни цели, когато е писмено аргументиран посредством примитивен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството (ЗСч), отразяващ правилно стопанската интервенция. Счетоводен разход се признава за данъчни цели и когато в първичния счетоводен документ липсва част от изискуемата информация по ЗСч, при изискване че за изчезналата информация са налице документи, които я удостоверяват (чл. 10, алинея 2 от ЗКПО). Изискванията към реквизитите на първичния счетоводен документ са в детайли регламентирани в член 6 от ЗСч. Действащата все още нормативна уредба не конкретизира типа на първичния счетоводен документ, само че изисква той да отразява правилно стопанската интервенция. Съгласно член 10, алинея 5 от ЗКПО за интернационалния въздушен превоз счетоводен разход е писмено аргументиран, когато е документиран посредством примитивен счетоводен документ и бордната карта от осъществения полет. Когато първичният счетоводен документ (протокол) се издава от лицето, което прави продажбата от името и за сметка на превозвача, то се приема за издател на документа.

Трябва да имате поради и наредбата на член 5, алинея 2 от ЗСч, според който счетоводните документи, които постъпват в предприятието на непознат език, следва да бъдат съпроводени от превод на български език на наличието на отразените в тях икономически интервенции. Данъчното отнасяне по реда на ЗКПО е директно обвързвано с използване на счетоводното законодателство.

В Национална агенция за приходите е задаван подобен въпрос по отношение на документалната аргументираност (за счетоводни и данъчни цели) на покупка на самолетни билети от самолетна компания Ryanair. Запитването е изпратено за мнение до дирекция „ Данъчна политика” при Министерство на финансите, която на съображение член 22, т. 8 от Устройствения устав на Министерство на финансите е способена да показва мнения по използване на счетоводното законодателство. Изразено е следното мнение:

„ Съгласно член 3, алинея 3 от ЗСч, предприятията реализират настоящо счетоводно отчитане на основата на документалната аргументираност на стопанските интервенции и обстоятелства при съблюдаване условията за сформиране на документи. Документална аргументираност е налице и когато в първичния счетоводен документ липсва част от изискуемата информация, само че съществуват документи, които я удостоверяват и когато тези документи отразяват правилно документираната стопанска интервенция (чл. 6, алинея 5 и алинея 6 от ЗСч).

Съгласно Регламент за осъществяване (ЕС) № 142/2013 на Съвета, когато адресат на услуги, осъществявани по електронен път, е физическо лице, предприятието снабдител на услугите може да издаде „ сметка “ или „ разписка “. Съгласно член 9а от същия правилник, доставчикът на услугата, както и типът на услугата, осъществявана по електронен път, следва категорично да са посочени в издадената на клиента сметка или разписка, т.е. няма категорично условие за издаване на фактура. Следователно щом доставчикът на услугата е издал документ, в който се съдържат данни за крайния консуматор на услугата, типа на осъществената услуга и цената ѝ, то може да се смята, че въпросният документ дава отговор на критериите за документална аргументираност на договорката. “

Следва да се уточни, че ЗСч има териториален обсег на деяние в България и неговите разпореждания са наложителни в случаите, в които съставители на документите са български предприятия. Предвид това, търговците, открити на територията на друга страна, каквато е и локалната за Ирландия самолетна компания Ryanair, не са задължени да издават фактури, съобразени с условията на настоящото в Република България законодателство. Предвид гореизложеното от Национална агенция за приходите смятат, че щом въпросният документ отразява правилно стопанската интервенция и дава отговор на критериите за документална аргументираност на договорката по смисъла на ЗСч, то и документираният с този документ разход се признава за данъчни цели.

Становището на Национална агенция за приходите е оповестено в рубриката „ Въпроси и отговори “ на страницата им - http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg с изх. номер 26-Ж-1 от 16.3.2017 г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР