Наред с високата цена на доставката влияние имат и различните

...
Наред с високата цена на доставката влияние имат и различните
Коментари Харесай

Е-търговията без граници не може да се отърве от... границите

Наред с високата цена на доставката въздействие имат и другите регулации

Обещанието на е-търговията, че по електронен път може да се купува и продава без оглед географските граници, се оказа несбъднато в цялостния си план (снимка: CC0 Public Domain)

Електронната търговия забавя темповете си на плевел напредък и наподобява е на път да навлезе в нова епоха на провокации и компликации. Обещанието, че по електронен път може да се купува и продава без оглед географските граници, се оказа недотам правилно – границите към момента имат значение и ще продължат да имат. Наред с това се задава и цяло цунами от регулаторни промени в Европейски Съюз. Браншът е мощно смутен от това и се надява новият Европарламент да се отнесе щадящо към е-търговията.

2020 година донесе непредвиден взрив на електронната търговия поради пандемията. Затварянето на „ несъществените “ магазини и на всички заведения за хранене и заведения докара до внезапен преход от физическо извършване на покупки към електронно. През 2020 година близо три четвърти (73%) от потребителите на интернет са прибегнали до поръчване на артикули и услуги онлайн. Този % се е запазил и в идващите години и ето, че към 2023 година е-купувачите са 76% от всички интернет консуматори, по данни на асоциацията Ecommerce Europe.

В безспорни стойности е-магазините в блока от Е-27 са осъществили обороти в размер на 452 милиарда евро през 2020 година, сетне 522 милиарда през 2021 година и 573 милиарда евро през 2022 година, по данни на асоциацията. Това наподобява като опазване на темповете на напредък от към 10-16% растеж на годишна база. Прогнозите са, че за 2023 година сумата на оборотите на европейските е-магазини ще възлезе на към 628 милиарда евро.

Но тази епоха на плевел напредък в действителност върви към своя залез, стана ясно от данните, изнесени от Лука Касети, общоприет секретар на Ecommerce Europe, по време на кръгла маса, проведена от Българската асоциация за електронна търговия BEA.

От една страна – налице е засищане на пазара. Растежът е обикновено да се забави след времена на двуцифрени растежи. От друга страна, след преизчисляване на стойностите поради въздействието на инфлацията, се оказва, че действителният напредък за 2022 година е едвам 1%, уточни Касети. Прогнозите за 2023 година са мрачни: инфлацията е „ изяла “ огромна част от растежа и действителната добавена стойност е едвам към 3%.

Пазарът и неговите граници

През 2021-2022 година над 80% от е-купувачите са поръчвали от е-магазини, които са в рамките на националната им страна, сочи още анализът на Ecommerce Europe. Близо една трета са поръчвали от е-магазини, които се намират в друга страна от Европейски Съюз. Приблизително 1 от 5 купувачи са поръчвали от уеб сайтове, опериращи от райони отвън Европейски Съюз.

Изглежда, че обещанието на електронната търговия, че по електронен път може да се купува и продава без оглед географските граници, се оказа несбъднато – границите имат значение и ще продължат да имат. Дори доставката от една до друга страна в границите на Европейски Съюз има своята цена – тя коства пари, тъй като транспортните разноски се покачиха осезаемо в последните две години. Това няма по какъв начин да не въздейства на решението на потребителите.

В последна сметка европейският пазар остава мощно фрагментиран, установяват от евро-асоциацията. Наред с високата цена на доставката въздействие имат и разликите в регулаторните условия. Като цяло въжделенията за „ обединен общоевропейски пазар “ в Европейски Съюз не се осъществят към този момент, уви, даже не и в електронната търговия.

От друга страна, границите остават значими от позиция на районите. Неформално електронната търговия сега се дели на „ в границите на Европейски Съюз “ и „ отвън границите на Европейски Съюз “ от членовете на Ecommerce Europe.

Една съответна географска „ граница “ се оказва изключително гореща за света на електронната търговия: нашествието на азиатските електронни платформи, най-много китайските. Със своите ултра-ниски цени те бързо стават любимец за потребителите.

Така да вземем за пример, когато става дума за електронно извършване на покупки на артикули за мода и хубост във Франция, азиатски е-платформи като Shein и Temu към този момент са в топ-10 на пазара. В някои вертикали даже са водещи снабдители. Това несъмнено нервира доста търговци на територията на Европейски Съюз и асоциацията E-Commerce Europe даде да се разбере, че ще чака от новия Европарламент да предприеме нещо по въпроса.

„ Необходимо е всички ние да се конкурираме на равни начала “, уточни Лука Касети. По думите му, казусът не е в законодателството. Регулации за това има, само че те не се ползват добре, изясни той.

Правоприлагащите органи са доста – минимум по един във всяка страна, а в някои страни има по няколко, уточни Касети. Понякога решенията на правоприлагащите органи могат да са радикално разнообразни и даже диаметрално противоположни в границите на една национална страна, добави той.

Необходимо е всички в електронната търговия да се конкурират на равни начала, сподели Лука Касети, общоприет секретар на Ecommerce Europe (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Че има географски другия даже вътре в границите на Европейски Съюз излиза наяве и от обстоятелството, че предлаганите продукти са разнообразни за другите пазари, споделиха пък представители на една от огромните платформи за електронна търговия в Европа. От думите им стана ясно, че в Югоизточна Европа платформата предлага „ милиони артикули “, до момента в който в Западна Европа се оферират „ стотици милиони артикули “.

Ръст на D2C

Нова наклонност в е-търговията, която се вижда в последните години, е стремежът на от ден на ден производители да продават непосредствено на крайния клиент – D2C (directly to consumer). Този метод прекатурва обичайния бизнес-модел, в който всеки огромен производител има своите местни сътрудници – дистрибутори и риселъри – и продава посредством тях.

На процедура с навлизането на D2C модела производителите влизат в директна конкуренция със своите сътрудници. За самите консуматори явлението също е объркващо. Те откриват една и съща стока на радикално разнообразни цени в другите електронни магазини. Това ги оставя в съмнение.

Засега обаче разбиването на бизнес-модела не наподобява като проблем, който да е „ назрял “ в асоциацията на европейската електронна търговия, уточни Лука Касети.

Бум на тържищата за „ втора употреба “

Едновременно с понижаване на темповете на напредък в е-търговията, специалистите на Ecommerce Europe виждат фрапантно повишаване на броя и интензивността на уеб-борсите за артикули „ втора употреба “. На пръв оглед това може да се припише на растежа на „ зелените “ практики и самоосъзнаването за повече резистентност – събитие, набиращо скорост измежду купувачите.

Нарастването на интереса обаче съответствува с интервала на стабилен растеж на инфлацията. На процедура той върви редом с намаляването на покупателната дарба на популацията. Последното е фактор, който европейската организация регистрира напълно очевидно.

Този взрив на стоките втора употреба наподобява добре „ гладък “ и „ лакиран “. Много постоянно продуктите – най-много когато става дума за техника – се оферират като „ актуализирани “, т.е. след известна техническа рационализация. Новият бизнес разрешава на потребителите да придобият мечтаната техника на по-ниска, по-приемлива цена, уточни Лука Касети.

Връщане на поръчките

Сериозен проблем, за който асоциацията не приказва, само че се оказа, че вълнува електронните магазини, е делът на върнатите артикули.

По закон купувачите, които поръчват „ отдалечено “ – по телефона или през уеб сайтове и платформи – имат право да върнат закупената стока без компенсации. Срокът варира за другите райони, само че дава задоволително време на потребителя да тества купения артикул и да добие усещане дали е това, което желае. За България срокът е 14 дни.

Участници в кръглата маса, проведена от BEA, споделиха за колосално повишаване на каузи на върнатите поръчки. Според някои притежатели на електронни магазини, допреди няколко години делът на върнатите артикули е бил 2-3%, а през днешния ден е към 20%.

Тези равнища са даже още по-високи за западните пазари; по публични данни на Shopify, делът на върнатите артикули доближава до 30%. Какво ще вършим с този феномен, запитаха представители на български електронни магазини, обезпокоени от спомагателните разноски, които това коства на бизнеса.

Явлението постоянно се дължи на разликите на продуктите, на търсенето на подобаващ размер, разминаването с упованията на клиента, показа Лука Касети. По думите му, вместо да търсим по какъв начин да глобяваме връщането на стока от купувачите, би трябвало да търсим метод да насърчим не-връщането посредством разнообразни тласъци.

В очакване на новия Европарламент

За асоциациите на е-търговията – Ecommerce Europe и BEA – най-големият проблем остава регулаторната тежест: най-много тази, налагана от Европейски Съюз. В момента се задава „ цунами “ от нови регулации. Всички те ще основат доста нова административна тежест за операторите на електронни магазини, счита Мария Минчева, вицепредседател на Българската асоциация за електронна търговия BEA.

Нека новият парламент на Европейски Съюз да намерения за дребните и междинните компании, които всекидневно нямат личен юридически отдел и би трябвало сами да се оправят с регулаторните промени или да заплащат скъпи възнаграждения на външни адвокати, прикани Минчева. Всяко изобретение, всяко ново условие натоварва дребния бизнес извънредно доста, счита Минчева.

Лука Касети дефинира задаващото се ново законодателство на Европейски Съюз като „ регулаторна стихия “. Каквото и да вкарва Европейски Съюз, то би трябвало да е „ SME-proof ”, т.е. да е щадящо за дребния и междинния бизнес. Това в действителност е един от седемте правилото, залегнали и в Манифеста на Ecommerce Europe.

Успоредно с това Ecommerce Europe ще чака от новия Европарламент да форсира работата по основаване и въвеждане на единна европейска цифрова валута – цифрово евро. Това ще облекчи значително електронната търговия, уточни Лука Касети.

В момента купувачите употребяват разнообразни платежни средства, което нерядко им коства спомагателна финансова тежест поради таксите на оператори и банки. Дигиталното евро е обещанието за справяне: то ще е задоволително за всички, фактически „ общоевропейско “, и няма да натоварва потребителите с спомагателни финансови тежести – цифровото евро ще коства на порфейла тъкмо толкоз, колкото монетата от 1 евро, добави Лука Касети.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР