Нараяна Мурти е един от най-богатите индийци, а неговото състояние

...
Нараяна Мурти е един от най-богатите индийци, а неговото състояние
Коментари Харесай

Как Нараяна Мурти, тъстът на новия британски премиер Риши Сунак, стана милиардер след 5 дни глад в България

Нараяна Мурти е един от най-богатите индийци, а неговото положение се прави оценка на 4.5 милиарда $. Той е и тъст на новоизбрания английски министър председател Риши Сунак, който е женен за щерка му Акшата Мурти. Самите Риши Сунак и Акшата Мурти имат активи оценени на 730 милиона английски паунда.

Нараяна Мурти е роден през 1946 година в югозападна Индия. Завършва висшето си обучение в Националния институт по инженерство в Майсоре, Индия. Започва кариерата си като теоретичен помощник в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад, а в следствие става и основен систематичен програмист още веднъж в същия институт.

Той основава компанията Infosys през 1981 година и е неин изпълнителен шеф до 2002 година и неин ръководител от 2002 година до 2011 година През 2013 е определен още веднъж за изпълнителен ръководител.

Индийското издание разказва преживелица, която самия Мурти споделя на софтуерен фестивал в Бомбай през януари 2020 година

Мурти пътува във трен от Ниш към България и разговоря с момиче, което само приказва френски, той се забърква в неприятности и разказва случката: " Говорехме за живота в България. Мисля, че момчето, което придружаваше момичето ни се разсърди заради някаква причина. За това той отиде и извика полицията ".

Българските полицаи по това време вземат паспорта и багажа на Мурти и го смъкват от влака. Той е арестуван в дребна стая с примитивна тоалетна, където прекарва 5 дни без храна.

" Надявах се, че ще отворят вратата на сутринта и ще донесат някаква закуска, тъй като бях посетител в страната, само че нищо сходно не се случи. Загубих вяра, че ще хапвам нещо " - спомня си още Мурти.

Мурти прекарва 5 дни без храна, арестуван наоколо до сръбската граница, след което е екстрадиран с товарен трен.

На потегляне, служителите на реда се обърнали към Мурти: " Вижте, вие сте от другарска страна, наречена Индия, тъй че ние ви пускаме да си отидете, само че ще ви дадем паспорта ви, когато стигнете до Истанбул. " Ако една страна се отнася с приятелите си по този начин, намерения си Мурти, той ще не желая да съм част от комунистическа страна. " Това ме трансформира от комплициран левичар в съдбоносен съчувствен капиталист ", сподели той.

Този случай тласка Мурти към предприемачеството. Той основава първата си компания наречена Softronics, фокусирана върху даването на ИТ услуги на вътрешния пазар в град Пуне, само че по-късно затваря, защото не вижда вероятности в нея.

През 1981 основава Infosys, компания предоставяща услуги в областта на осведомителните технологии, бизнес съвещания и аутсорсинг. Infosys има 16 милиарда $ доходи през 2021 година

Малко преди да основе Infosys, през април 1980 година се ражда щерка му Акшата, която през 2009 година се омъжва за сегашния министър председател на Англия - Риши Сунак.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР