Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до

...
Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до
Коментари Харесай

Избягването на месо помага за преодоляване на напреднала чернодробна цироза

Напредналата чернодробна цироза може да увеличи амоняка в кръвта до рискови равнища, само че пропускането на месо по време на хранене оказва помощ за намаляването му, демонстрират нови проучвания, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

„ Беше вълнуващо да установим, че даже дребни промени в диетата, като да вземем за пример едно хранене без месо понякога, са от изгода за черния дроб, като намалят нездравословните равнища на амоняк при пациенти с цироза ", споделя водещият създател на проучването доктор Джасмохан Баджадж, гастроентеролог от Университета „ Вирджиния Комънуелт " в Ричмънд, Съединени американски щати.

Както изяснява изследователският екип, бактериите в червата автоматизирано генерират амоняк, защото оказват помощ на организма да смила храната. При хората със здрав черен дроб органът поема този амоняк и го изпраща към бъбреците, където се отделя безвредно посредством урината.

Цирозата обаче нарушава способността на дроба да преработва амоняка, тъй че той се натрупва по отровен метод.

Амонякът може даже да стигне до мозъка и да провокира комплициране или делириум, означават откривателите. Това се назовава чернодробна енцефалопатия и без лекуване може да докара до кома и гибел.

Храненето играе огромна роля в тези процеси, защото модерните диети с ниско наличие на фибри и високо наличие на месо и въглехидрати покачват равнищата на амоняк, създаван от червата.

Какво става, в случай че от храненето се изключи провинен като месото?

В новото изследване са взели участие 30 души, които употребяват месо и се лекуват от цироза в Университетския медицински център в Ричмънд. Пациентите били помолени да ядат три типа кюфтета: Единият бил изработен от примес от свинско и говеждо месо, другият - от вегетариански сурогат на месото, а третият бил вегетарианско кюфте от фасул.

Нивото на протеин в трите типа кюфтета било еднообразно - към 20 грама. Хората консумирали кюфтетата с нискомаслен картофен чипс и пълнозърнесто хлебче, без никакви гарнитури.

Няколко часа след храненето доктор Баджадж и сътрудниците му употребявали характерни аминокиселинни маркери в кръвта, с цел да измерят равнищата на амоняк в кръвообръщението.

Екипът открива, че пациентите, които са се спрели на бургера с месо, са имали по-високи равнища на амоняк в кръвта от тези, които са консумирали някой от бургерите на растителна основа.

Разбира се, изследваната група е била доста дребна, по тази причина екипът от Ричмънд акцентира, че резултатите са предварителни. Все отново те считат, че не може да навреди на лекарите да предадат новите открития на пациентите с цироза и да ги насърчат да се откажат от месото.

Резултатите са оповестени тази седмица в сп. Clinical and Translational Gastroenterology.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР