Намалява броят на работещите хора, едва 57% в трудоспособна възраст.

...
Намалява броят на работещите хора, едва 57% в трудоспособна възраст.
Коментари Харесай

Намалява броят на работещите хора


Намалява броят на работещите хора, едвам 57% в трудоспособна възраст. В демографски проект българската пенсионна система е изправена пред съществени провокации, написа в Конвергентната стратегия на България.
Прогнозите на Евростат демонстрират,
че популацията на страната ще продължава да понижава, като по едно и също време с това неговата възрастова конструкция ще се утежнява. Това ще докара до сензитивно утежняване на съотношението сред броя на работещите и броя на пенсионерите.
Ако през 2023 година на 100 души сред 15 и 64 година
са съответствали 34 души на възраст над 65 година, то през 2070 година броят им ще нарасне до 54 на 100 души. Населението в трудоспособна възраст ще понижава и делът му от общата бройка на популацията в България ще се свие от към 64% до към 57%. От друга страна, делът на популацията на възраст над 65 години ще нарасне от към
22% през 2023 година до 30% през 2070 година
В дълготраен проект съотношението сред броя на пенсионерите и броя на обезпечените жители ще нараства. Съотношението сред броя на пенсионерите и броя на обезпечените, наричано още коефициент на взаимозависимост, е основен знак за финансовото положение на пенсионните схеми от разходопокривен вид.
Застаряването на популацията и повишаването
на междинната дълготрайност на живота от една страна, и намаляването на популацията в трудоспособна възраст от друга, оказват значително въздействие върху държавната осигурителна система в дълготраен проект.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР