На Велики четвъртък или на Велика събота, когато боядисваме яйца,

...
На Велики четвъртък или на Велика събота, когато боядисваме яйца,
Коментари Харесай

Какво да правим с яйцето от миналия Великден

На Велики четвъртък или на Велика събота, когато боядисваме яйца, първото яйце се обагря в червен цвят. С него се помазва челото и бузките на децата, благославяйки ги с най-хубавите пожелания. Яйцето се слага пред иконата на Богородица.

Ако кандилото вкъщи гори, топлината може да повреди яйцето и по тази причина го слагаме на чисто място, където може да остане цяла година.

След боядисването на новите яйца, хората, които пазят миналогодишното яйце от Великден, го изваждат и на негово място слагат новото.

Според някои легенди, великденското яйце може да се сложи и под възглавницата на болно дете с молитва и вяра за бързо излекуване. 

Хората, които имат двор, заравят миналогодишното яйце на чисто място в двора, с цел да донесе изобилие. Старото яйце може да бъде заровено наоколо до дърво или да се изгори на място, където се горят свещени неща – икони, фитили от кандило, салфетки, с които сте увили нафората.

Може да изхвърлите остарялото яйце и в течаща вода – река, поток. Някои хора гледат дали остарялото яйце е крепко и по този начин чакат добра и щастлива година.

Ако се чудите по какъв начин едно яйце, сварено преди година, не се вмирисва за толкоз дълъг интервал, погледнете черупката. В случай че черупката му е цяла, няма да имате никакъв проблем с това. Ако въпреки всичко това ви тормози, може да го държите в хладилника или фризера до идващия Великден, написа Дарик.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР