На Великден - празникът на празниците, радостта на радостите, тържеството

...
На Великден - празникът на празниците, радостта на радостите, тържеството
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Патриархът на българския род

На Великден - празникът на празниците, насладата на насладите, тържеството на тържествата за възкресението на Спасителят на света, който предвожда човечеството, ще ви разкажем за св. патриарх Евтимий Търновски. Той е най-висшият свещеник и лидер на защитата на Търновград, удържал три месеца крепостта против турците преди 6 епохи.

Нашият роман стартира от съвремието. Последният предстоятел на българската православна черква на Второто българско царство живее нетленен живот в Бачковския манастир.

„ Това кандило се е запалило за първи път през 1905 година, когато великото величие на православието св. патриарх Евтимий е просияло в светата обител. Извадили са от неговия заветен гроб неговите мощи и е подложен като спомен от евангелските думи “, сподели иеромонах Евтимий.  

 Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ) България 5 мин. Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ)  Над 260 милиона православни християни по света честват Възкресение Христово Светът 2 мин. Над 260 милиона православни християни по света честват Възкресение Христово  „ Отговорност и чест “: Как банскалии поддържат Зографския манастир? Тази събота и неделя 3 мин. „ Отговорност и чест “: Как банскалии поддържат Зографския манастир?  Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата България 4 мин. Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата  Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ) България 5 мин. Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ)  Над 260 милиона православни християни по света честват Възкресение Христово Светът 2 мин. Над 260 милиона православни християни по света честват Възкресение Христово  „ Отговорност и чест “: Как банскалии поддържат Зографския манастир? Тази събота и неделя 3 мин. „ Отговорност и чест “: Как банскалии поддържат Зографския манастир?  Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата България 4 мин. Троянският манастир: Истории за патриарх Неофит и вярата в чудесата

Според поверие при откриването на гроба на патриарх Евтимий Търновски се е разнесло едно мистично благовоние. Със сигурност при разкопките при западната врата на главната манастирска черква разкриват два гроба. В единия има кости и оловна плоча, навита като свитък. 

„ С надпис, както се схваща по-късно с мастило, че това е гробът на светията, на архиепископа на великия град Търново и годината, в която е умрял - 1404 година “, изясни Стамен Пепелишев, организатор на музея на Бачковския манастир.

119 години по-късно ви срещаме с йеродякон Евтимий, 20-годишен, родом от Пещера. До преди няколко години младежът не съумява даже да преспи в манастира, тъй като не познава никого и всички го отхвърлят. А през днешния ден към този момент извършва отговорностите си в обителта и има достойнството да носи името на последния български патриарх преди рухването ни под турска власт - Евтимий Търновски.   

Снимка: bTV

„ Абсолютно всяко нещо в православието се прави със символика. Това име беше определено от преосвещенният свещеник Сионий, тъй като той е моят нравствен дъртак и свещеник на светата обител. Тази година бях ръкоположен за йеродякон, а предходната година, когато се навършиха 620 години от успението на св. Патриарх Евтимий и 630 от заточването му в Бачковската света обител - бях подстриган за духовник “, споделя Йеродякон Евтимий.

Мощите на Негово светейшество Евтимий Търновски  се намират в основната черква „ Успение Богородично “ в Бачковския манастир. Мястото в неголемия храм не е инцидентно. В непосредственост лежат под мрамор екзарх Стефан и патриарх Кирил -  водачите на българско православие от 20-те години на Трето българско до последвалото комунистическо ръководство.

Мощите на св. патриарх Евтимий Търновски са положени за ревю в сребърен саркофаг. Вътре има патриаршески скиптър и инсигнии, които са специфичен подарък от блажено почивщия патриарх Неофит.

Мощите са пренесени в края на предходната година, предхождащо е литийното шествие в храма „ Св. Марина в София “ - последното обществено събитие, което дядо Неофит оглави преди да се утежни здравословно. Последният български патриарх учреди нов празник в памет на св. Евтимий Търновски в църковния календар и разгласи 2024 за година в негова памет.

Снимка: bTV

Своеобразният финален нравствен завет на Негово Светейшество българският патриарх Неофит и като че ли с това свое дело той сподели, нещо доста значимо за БПЦ, че почитта към свети патриарх Евтимий би трябвало да се издигне на нова висота и това е в действителност духовната опора за българите, за духовенството, за монасите, за миряните.

Под купола на „ Успение Богородично “ мощите на починалия глава на църквата от Второто българско царство същителстват с още една полезност за вярващите.

В Бачковския манастир към този момент описват за знамение, обвързвано с един от участниците в литията с мощите на св. Евтимий Търновски.

„ В деня на прославлението на мощите той е получил излекуване. И то излекуване на собствен здравословен проблем, който дълго време го е мъчил, дълго време е страдал, лекувал го е неведнъж, здравословен проблем на гръбначния дирек и след присъединяване в прославлението Бог му е дал излекуване. Това е първото знамение, което  сме записали и което е оповестено пред нас “, изясни Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

По костите в гроба на св. Евтимий Търновски може да се съди, че той също е страдал от болки в гърба от многочислените поклони като духовник, споделя игуменът на Бачковския манастир.

Снимка: bTV

А съгласно писмени доказателства делото му съумява даже измежду друговерците, пратили го в заточение на стотици километри от Търновград.

Макар да губи официално най-високия църковен пост св. Евтимий Търновски остава водач и нравствен лидер на българите. За да бележи гроба му незнайна ръка му посвещава акростих, първите букви от който образуват думата „ сирота “. Плочата, на която е изписан се пази в музея в Бачковския манастир.

Известно е мястото на неговата молитва - местността Виглата край Бачково -  в духа на трудовете му в исихазма.

„ Той е притежател на най-високата духовна степен като първойерарх и неговата персона не просто символизира, а въплъщава като един неизменим пример, като един висок аршин за самата българска православна черква. Той е не просто е бил първойерарх, той е бил свещеник от доста висока класа, той е представител на исихазма, на духовното придвижване в България, на Балканите, на Света гора, което през 14. век извършва  едно духовно обновяване в православната черква “, изясни доцент Костадин Нушев, богослов.

Снимка: bTV

Има интервали от живота и делото на Евтимий Търновски, които не са изследвани задоволително. Един от тях е преди да застане отпред на българската православна черква, когато се влива в модерното за времето си течение в православието - исихазмът.

„ Като аскет в една кула към Зографския манастир, една такава отшелническа килия, която и до сегашен е непокътната и всеки, който отиде на Света гора, монасите ще му покажат мястото, където патриарх Евтимий се е подготвял за това свое служение “, споделя доцент Костадин Нушев.

Исихасти са доста от православните патриарси през средновековието - тяхното схващане преднамерено приключва връзката със заобикалящия ги свят и се стреми към покой и тишина.

„ Да почувстваш и да видиш Божието наличие, което те виждат като така наречен нетленна светлина или Таворската светлина, тъй като Исус Христос на планината Тавор се е преобразил. Всички са желали да се срещнат и да се посветят на исихаското придвижване, което църквата приема и с напъните на Григорий Палама “, съобщи Стамен Пепелишев.

Първите учители на исихазма в България са преподобните Теодосий Търновски, Ромил Бдински, Киприян Киевски и патриарх Евтимий Търновски.

Той е и създател на Търновската книжовна школа, наречена на името на естественото средище  - столицата на Второто българско царство Търново. Със своята правописна и езикова промяна Евтимий открива общовалидни езикови и правописни правила, приложени освен в България, а и в съветските княжества, както и в Сърбия, Влахия и Молдова.

Пространното житие на св. Иван Рилски съществува с помощта на св. патриарх Евтимий. Той в качеството си на пръв литератор добавя епизод за срещата на цар Петър със светеца, с цел да подчертае, че точно по време на неговото управление  българската православна черква придобива автокефалия.

За Евтимий също има похвално слово от ръцете на неговия възпитаник Григорий Цамблак - един от най-значимите славянски църковни проповедници, писатели и химнографи, той е и патриарх Киевски, Литовски и на цяла Рус в разстояние на 7 години.

Снимка: bTV

В наши дни и българите зад граница почитат патриарх Евтимий Търновски. В Париж са кръстили църквата си на негово име от 80-те години на 20-ти век, а неотдавна в храма се пази и парченце от мощите му.

В Бачковската обител Евтимий Търновски остава 10 години. До края на дните му няма определен негов заместител на патриаршеския трон.

Оставям ви на Светата Троица - последните думи на патриарх Евтимий Търновски преди да бъде заставен от османците да напусне престолния град, остават през вековете. Светата Троица е каноничният знак на Бога. Така духовният лидер не изоставя, а предава българския жанр на Божията благосклонност и благословение.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР