На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл, зъболекар от Охайо,

...
На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл, зъболекар от Охайо,
Коментари Харесай

На днешната дата: Зъболекар от Охайо патентова дъвката преди 153 години

На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл, ортодонт от Охайо, получава първия патент за дъвка

Брезова смола e използвана за залепване на счупени керамични съдове и върхове на стрели още през 4000-3500 година пр.хр.

Археолозите допускат, че хората през неолита са употребявали дъвката като антисептично средство, дъвчели са я, с цел да лекуват инфекции на устната празнина. Има сведения към 50 година, че античните гърци дъвчели смола от мастиково дърво. Испански документи от 16-ти век описват, че маите дъвчели дъвка, направена от сока на саподилово дърво, споделя.

През 17-ти век коренните американци споделят навика си за дъвчене с европейските колонисти.

Американските военни са били снабдени с дъвки по време на Първата международна война, ститало се е, че по този начин се концентрират по-лесно и се освобождават от напрежението.

През 1848 година Джон Къртис стартира да създава първата дъвка от чист смърчов сок от щата Мейн за комерсиална продажба в Съединени американски щати.

На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл, ортодонт от Охайо, получава първия патент за дъвка.

През 1928 година Уолтър Димар инцидентно основава рецепта за дъвка, която прави балончета. Той прибавя в нея единствения оцветител за храна, с който разполага - светлорозов и по този начин стартира производството на цветни дъвки. В интервала 1941-1945 година дъвката " Дабъл Бабъл " влиза във войнишкия дял.

През 50-те години на 20 век на пазара се появява дъвка без захар. През 2004 година е пусната в свободна продажба дъвката " Никорет ", която е първата никотинова дъвка, която оказва помощ на пушачите да откажат цигарите.

" Идеал " е първата българска марка дъвки, която се появява през 70-те години. Произведена е от КООП " Христо Ников ", София. Дъвката " Идеал " радваше децата, макар, че беше твърда, само че ставаха хубави, огромни балончета. Дъвките " Идеал " вечно ще останат в спомените на " децата на прехода ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР