На 13 юни 1935 г. е роден Христо Явашев -

...
На 13 юни 1935 г. е роден Христо Явашев -
Коментари Харесай

Проектите на Кристо, които накараха света да мечтае

На 13 юни 1935 година е роден Христо Явашев - Кристо. Един необикновен създател, трансформирал изкуството си в обръщение за по-красив и свободен свят, в който границите и размерите нямат значение. Творец, който съумя да трансформира мостове и здания в красиви арт съоръжения, спиращи дъха.

На 21-годишна възраст Кристо бяга в Париж, където среща през 1958 година Жан-Клод през 1958 година Двамата са родени на една и съща дата – той в Габрово, тя – в Мароко.

Срещат се, когато той би трябвало да нарисува портрет на майка ѝ. И по този начин двамата образуват един здрав артистичен и сантиментален съюз чак до 2009 година, когато Жан-Клод напуща този свят.

Двойката самофинансира своите планове, с цел да може да резервира свободата си. След като експозицията завърши, материалите биват рециклирани, а мястото – върнато в първичното му положение и тип.


Не можем да сложим етикет на това, което двамата съумяха да основат през годините. Можем единствено да кажем, че беше ГОЛЯМО.
Кристо и брачната половинка му Жан-Клод се трансфораха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го, отбелязва в. " Монд ".

Шекспир беше споделил, че целият свят е сцена, а Кристо ни сподели, че светът е изложба на изкуството, написа Би Би Си.
Представяме ви някои от най-известните им планове.
 
                         

Публикация, споделена от (@christojeanneclaude) на Май 19, 2020 в 7:06 PDT

Стената от барели в Париж (1961-1962 г.)
Първата им обща работа, която блокира придвижването по една от парижките улици. 89 барела символизират Берлинската стена, против която двамата създатели стачкуват. Артистичната Желязна завеса блокира трафика за цели осем часа. Инсталацията е свалена, когато се намесва полицията.

Опакованият бряг на Австралия
Годината е 1969-а, мястото – Литъл Бей, Австралия. За цели 10 седмици остава опакована една огромна част от брега - с дължина близо 2,4 км. Общо повече от 17 000 часа, в границите на 4 седмици, са нужни на 15 професионални катерачи и 110 служащи, с цел да се приключи планът. Той е финансиран напълно от Кристо и жена му.

Завесата в долината Рафъл, Колорадо
28 месеца Кристо и брачната половинка му работят с екип от дизайнери, строители и студенти, с цел да основат неповторимата апаратура. На 10 август 1972 година група от 35 служащи и 64 доброволци приключват плана. Използвани са били найлонови оранжеви пердета с дс обща дължина 381 метра и110 метра височина - за обвиването на долината. След 28 часа вятърът скапва енсталацията.
 
                         

Публикация, споделена от (@christojeanneclaude) на Сеп 28, 2018 в 8:30 PDT

Обградените острови в залива Бискейн (Маями, Флорида)
На 7 май 1983 година екип от 400 души приключва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя. 120 индивида следят работата по плана близо две седмици. Проектът лишава общо 3 години, поради издаването на куп разрешителни. индивида следят работата по плана близо две седмици. Когато инсталацията е свалена, мястото е по-чисто и красиво отпреди. Екипът е изхвърлил 40 тона боклуци

Портите на Сентръл парк
“Не мога да подсигурявам, че Вратите ще се харесат на всички, само че подсигурявам, че целия свят ще приказва за тях ”. С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива творбата на Кристо и Жан-Клод. За изработката на по този начин наречения „ Оранжев змей “ са употребявани 90 000 кв. м оранжеви винилови платна. Опънати са върху 7500 арки, всяка от които висока по 5 метра. Проектът коства 21 милиона $ и в него вземат участие 600 служащия в специфични униформи.

Плаващите кейове в езерото Изео, Италия
Това е първият план на Кристо, появил се след гибелта на жена му. Но е умислен от двамата още през 1970 година Инсталацията съставлява плаваща пътека с дължина 3 км и широчина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. 220 000 полиетиленови кубове, съединени като мозайка, са били покрити със 100 000 кв. м жълто-оранжев плат. За 16 дни Плаващите кейове са посетени от над 1 200 000 души или приблизително по над 72 000 индивида всеки ден.

Проектът „ Мастаба “ в Лондон
Това е първият му огромен план навън във Англия. Арт инсталацията в лондонския Хайд парк е умалена версия на истинския план от 1977 година Тогава Кристо и към този момент починалата му брачна половинка Жан-Клод вземат решение да повдигнат край Абу Даби структура от общо 410 000 разноцветни варела, струпани един върху различен, като мозайка, въодушевена от ислямската архитектура. Арт инсталацията в Лондон е формирана от 7506 петролни варела, подредени и поддържани от стоманено скеле. Височината й е 20 метра, а основата е 30 на 40 метра. Със своите размери съумява да заеме 1% от площта на езерото.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР