Екзюпери, който ни завеща прекрасни думи, изчезва при полет над

...
Екзюпери, който ни завеща прекрасни думи, изчезва при полет над
Коментари Харесай

Екзюпери: Любовта не причинява мъка – мъката е рожба на жаждата за притежание

Екзюпери, който ни завеща прелестни думи, изчезва при полет над Средиземно море, сред Корсика и френската Ривиера, на 31 юли 1944 година

Той е създателят на едно от най-красивите, въздействащи и изящни творби, които нашият свят познава - " Малкият принц ". Приказна повест за невинността и мъдростта, докоснала и развълнувала сърцата на генерации дребни и пораснали деца по цялото земно кълбо. История, която ни учи да виждаме света не с очите, а със сърцето си. Не, това не е единствено една книга за деца. Тя е книга за всички, съхранили (или позабравили за) своите огромни детски сърца. Книга за мечтатели и търсачи на вселени - не галактически, а човешки. Красива метафора за нещата, които си коства да изживееш.
                         

A post shared by (@bocadfresa) on Mar 28, 2019 at 9:51am PDT

" ВСИЧКИ ВЪЗРАСТНИ НЯКОГА СА БИЛИ ДЕЦА, НО МАЛЦИНА СИ СПОМНЯТ. "

Към днешна дата творбата е преведена на близо 300 езика, като от нея са продадени над 200 млн. екземпляра по целия свят след първоначалното ѝ издание през 1943 година С това " Малкият принц " се трансформира в превежданата на най-вече езици в света книга след Библията и Корана.
                         

A post shared by (@antigone_r7) on Jun 30, 2019 at 11:29am PDT

Не по-малко вълнуващи са и другите произведения на Екзюпери - " Нощен полет ", " Земя на хората ", " Южна поща ", " Боен водач ", " Писмо до един пленник ",  " Цитадела ". Повечето от тях, в това число и " Малкият принц ", са основани на персонални прекарвания на създателя, свързани с живота му като летец.

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Екзюпери изчезва при полет над Средиземно море, сред Корсика и френската Ривиера, на 31 юли 1944 година За гибелта му има няколко версии, само че нито една от тях не е изцяло доказана. Единственото несъмнено са откритите остатъци от изтребителя-разузнавач на френския публицист и авиатор през април 2004 година край Марсилия.

Припомняме си големия гений на Антоан дьо Сент-Екзюпери с няколко обичани цитата от неговите безконечни книги:
                         

A post shared by (@estersumman) on Jun 16, 2019 at 9:49pm PDT

От " Малкият принц "

" Знам една планета с един червендалест господин. Той в никакъв случай не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, с изключение на сметки. Цял ден повтаря като теб: " Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек! " "

" Любимият човек би трябвало да е не стена, в която се блъскаш, а врата, която да отвориш и през която да продължиш напред. "

" Много по-трудно е да съдиш себе си в сравнение с да съдиш останалите. "

" Ако ме опитомиш, ще имаме потребност един от различен. За мен ти ще бъдеш единствен в целия свят. За теб аз ще бъда единствена в целия свят. "

" Вие сте хубави, само че празни — сподели им дребният принц. — За вас не може да се загине. "

" Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкоз значима. "

" Само децата знаят какво търсят — сподели Малкият принц. — Възрастните в никакъв случай нищо не схващат сами, а за децата е уморително все да им изясняват и изясняват. "

" Питам се … дали звездите не са осветени, с цел да може всеки да откри някой ден своята. Виж моята планета. Тя е тъкмо над нас… Но какъв брой е надалеч! "

" Ако обичаш едно цвете, което съществува единствено в един образец измежду милиони и милиони звезди, това ти стига, с цел да си благополучен, когато гледаш звездите. Мислиш си: Моето цвете е там някъде. "

" Хората имат разнообразни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са единствено дребни светлинки. "

" Ах, мъничък принце, по този начин последователно разбрах твоя дребен печален живот. Дълго време единственото ти забавление е било сладостта на слънчевите залези. "

" Ето моята загадка. Много е елементарна: същински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите. "


Оригиналните илюстрации към книгата са рисувани от самия създател

От " Земя на хората "

" Най-голямото благосъстояние, това са човешките взаимоотношения. "

 

От " Цитадела "

" Страхувам се от преситени сърца и изстинали души. "

" Хората постоянно бъркат любовта с жаждата за владеене, а тя – като всяка жадност, е мъчителна. Любовта не предизвиква тъга – тъгата е рожба на жаждата за благосъстоятелност. Да имаш е много друго от това, да се раздаваш, да състрадаваш, да чувстваш ритъма на другия, т.е. да обичаш. "

" Не обичам хората, които се движат по линията на най-малкото противодействие. Всяко страдалчество е предизвикателство и то би трябвало да бъде одобрявано и изживявано. Когато одобряваме страданието, ние израстваме. "

" Любовта придава смисъл на всичко, а светът се трансформира в знамение. Всяка разлъка прави индивида по-беден, без значение дали той осъзнава това или не – светът е престанал да бъде знамение, изгубил е яркостта на колорита си, даже цветовете си. "

" Ако искаш да построиш транспортен съд, не принуждавай хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за голямото и безпределно море. "  



От " Нощен полет "

" Ако можеш да се влюбиш в полета и небето, ти знаеш къде би трябвало да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, завършения, които са същински, и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това. "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР