На 1 юни, на официална церемония в Античния театър на

...
На 1 юни, на официална церемония в Античния театър на
Коментари Харесай

Фондация "Енчо Керязов" обяви наградите си за 2022 г.


На 1 юни, на публична гала в Античния спектакъл на Пловдив, бяха наградени спечелилите и техните подгласници в единадесетите Годишни награди на Фондация " Енчо Керязов ". С нея беше обещано началото спектакъла “Нощ на звездите”, под патронажа на кмета на Община Пловдив, господин Здравко Димитров, и с медийното партньорство на bTV.



Тази година, по предложение на господин Енчо Керязов, “Нощ на звездите” е подарък за Международния ден на детето с обръщение за мир в Света. Годишните награди са подкрепени от Министерство на образованието и науката, Национално съдружие на общините в Република България и Институт по математика и информатика Българска академия на науките.

В категория " Образование " огромната премия е присъдена на Борислав Кирилов, възпитаник в Първа частна математическа гимназия в София. В момента той е най-опитният член на националния тим на България по математика, притежател на златен и сребърен орден от интернационална олимпиада, както и лауреат на уважавани интернационалните надпревари като Балканиадата по математика и Жаутиковската олимпиада.



Негови подгласници са Биляна Димитрова от Софийска математическа гимназия " Паисий Хилендарски " гр. София. В историята на Годишните награди, тя е първото момиче с математика, физика и химия, което влиза в тройката на номинираните. Носител е на златен орден от Европейска олимпиада по математика за девойки, като паралелно с това има медали от национални и интернационалните олимпиади и надпревари по физика и химия.

Даниел Димитров, възпитаник в Математическа гимназия " Д-р Петър Берон " гр. Варна. Има принос за присъединяване на националния тим на България в Олимпиадата по география на Централна, Източна и Югоизточна Европа през 2019 година, на която печели сребърен орден. През 2021 година печели сребърен орден на интернационалната олимпиада по география.



В тази категория двете специфични награди „ Творец с идея “ получават Джоана Дахабре от Профилирана природо-математическа гимназия " Нанчо Попович " гр. Шумен за нейните планове в региона на литературата и екологията и Румен Михов, възпитаник в Природо-математическа гимназия " Атанас Радев " гр. Ямбол, за неговия принос за развиването на интереса на дребните възпитаници към математиката и информатиката и на качествата им в тази област на познанието. Наградите на спечелилите връчи кметът на Община Ямбол, господин Валентин Ревански.



В категория Изкуство Голямата премия е присъдена на пианистката Хрисиана Савова от Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ гр. Пловдив. През 2021 година тя има впечатляващи достижения: първа премия на IX Международен музикален конкурс на хоровата, вокална и инструментална музика “JS Fest competition” Финландия; първа премия на XIV Международен фестивал на изкуствата " Орфей в Италия ", проведен в Лидо ди Йезоло Венеция; безспорна първа премия с най-голям резултат в региона на интернационалния конкурс „ Piccolo Piano Talents “ Сърбия.

Нейни подгласници са: Юлиан Станчев, възпитаник в Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ гр. Пловдив. През 2021 година Юлиан има призови места в Международен фестивал за китара „ Тремоло “ гр. Скопие; в Международен конкурс за млади виртуози „ Охрид, обичам те! “ гр. Охрид; в Международен конкурс по китара „ Трансилвания “ гр. Клуж-Напока, Румъния; в ХІІ Конкурс за млади реализатори на оркестрови принадлежности „ Добрин Петков “, област „ Дървени духови принадлежности “.

Крум Русинов, възпитаник в Начално учебно заведение “ Станислав Доспевски” гр. Самоков. През 2021 година печели награди на огромни фолклорни фестивали и състезания, за осъществяване на национални песни: лауреат на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Професор Асен Диамандиев “ гр. Пловдив; сребърен орден от 9-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк- Жива вода 2021г. “ и нагрда “Откритие на младия талант” от Балканския шампионат; златен орден и грамота за чудесно показване, предпазване и разпространение на българската просвета в онлайн конкурс „ Светлини и гении “, София.

В категория Спорт Голямата премия е присъдена на плувеца Йосиф Миладинов, възпитаник в Спортно учебно заведение " Васил Левски " гр. Пловдив. Той е най-успешният плувец в България за 2021 година, като огромните му триумфи са на Олимпийските игри в Токио 8-мо място в дисциплинираност 100 м бътерфлай за мъже; на Европейското състезание в Будапеща 2-ро място в дисциплинираност 100 м. бътерфлай за мъже; на Европейското състезание в Рим 1-во място в дисциплините 100 м бътерфлай и 50 м бътерфлай за юноши.



Негови подгласници са Уилиам Чолов, играч на Спортен клуб по бокс „ Боксова Академия Боби Бояджиев”. През 2021 година, на огромните шампионати по бокс за младежи, Уилиам печели купата в Европейското състезание и бронзов орден на Световното състезание. Той е нееднократен републикански първенец, един от младите перспективни състезатели на България.

Софи Тенева от Спортно учебно заведение “Димитър Рохов” гр. Сливен, е състезателка на спортния клуб по битка на Станка Златева, която я тренира през цялото време. През 2021 година прибавя в актива си 2 златни медала от републиканските шампионати в България, сребърни медали от Световно състезание по битка за кадетки в Будапеща кат. до 61 кг и от Международен шампионат по битка Букурещ. Класира се на 8-мо място на Световно състезание по плажна битка.

В тази категория е присъдена специфична премия „ Смело сърце “ за Стивън Бориславов, възпитаник в 10-то Основно учебно заведение " Алеко Константинов " гр. Перник. Стивън е футболист. Има извоювани 14 златни, 13 сребърни и 4 бронзови медала, самостоятелна премия за голмайстор в Гърция, отборно класиране на 3 място в Италия, 3 купи за най- потребен състезател, самостоятелна премия за най- техничен състезател. В продължение на 5 години е капитан на тим в по- огромна от неговата възрастова група. Диагностициран е със съществено заболяване и сега е на лекуване в Германия. Родителите му и неговите съученици провеждат акции за събиране на пари, с които да се заплати лекуването му в немската клиника.

Наградата на Спонсора на годината е за Дани Цанков, възпитаник в Спортно учебно заведение " Олимпиец " гр. Перник. Той е един от най-перспективните български състезатели по мотокрос, който в последните години впечатлява с резултатите, които реализира в национални и интернационалните надпревари. Дани е първият български играч по мотокрос със сребърен орден на европейско състезание и първият българин, поканен на Камп Ямаха – единствено 10 деца от Европа получават такава покана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР