Мощността на двигателя и въртящият момент зависят от функционирането на

...
Мощността на двигателя и въртящият момент зависят от функционирането на
Коментари Харесай

Когато автомобилът спре да „дърпа”, причините

Мощността на мотора и въртящият миг зависят от действието на редица системи , както и от качеството на горивото . Ако има спирания в работата на мотора, те неотложно засягат динамичността на автомобила.

На какво да обърнете внимание, в случай че усетите осезаемо понижение на динамичността и утежняване работата на мотора?

Външно въздействие

Работата на всеки мотор зависи от температурата на околната среда и от количеството О2, постъпващо в него. Когато настава горещото време и въздухът се разрежда, тогава атмосферните мотори изпитват дефицит на О2, нужен за процеса на възпламеняване. В този случай се следи смяна в работата на мотора.

Надморска височина и превалявания

В планината този резултат е по-забележим. Въздухът там е разводнен и колкото по-високо се изкачвате, толкоз повече понижава мощността. На 1000 м надморска височина мощността спада с към 10% при атмосферните мотори. На 2000 м към този момент приказваме за до 30% спад, над 3000 метра атмосферен мотор със 100 к.с. губи половината от мощността си. Изключение вършат турбо моторите, при които постъпващият въздух е с висока компактност. В жегата и по високопланинските пътища турбокомпресорът оказва помощ за поддържане на релативно добра динамичност.

При дъжд аеродинамиката на автомобила се утежнява и съпротивлението при контакта на гумата с пътя се усилва. При мощен дъжд плътността на средата, през която се движи автомобилът, може да е до 800 пъти по-висока. Това въздейства на динамичността. Насрещният вятър също пречи съществено. Ако скоростта му е 20 м/сек, той „ изяжда ” до една трета от мощността при скорост на придвижване от 100 км/ч.
 кола iStock
Горивна помпа

Най-често за загубата на динамичност е отговорна горивната помпа. След няколко години работа налягането на горивото в системата може внезапно да падне. Започват спирания в смесообразуването, горивната примес е обеднена, вследствие на което отделяната сила при изгаряне понижава.

Запушен филтър

Запушеният филтър е една от главните аргументи за внезапното понижаване на постъпващия въздух. Задръстен с нечистотия, прахуляк и сухи листа, филтриращият детайл понижава циркулацията на въздуха съвсем на половина. Естествено, към този момент не може да се приказва за вярно разбъркване на гориво и О2.

Дефектен съединител

Повреда в трансмисията също води до загуба на мощ. Износените дискове на съединителя се приплъзват и се губи част от въртящия миг. Стига се до прегряване и по-бързо увреждане. Водачът първо усеща загуба на ускоряване, по-късно колата не може да се движи с висока скорост и при натискане на газта забавя.

Лош бензин

Нискокачественото гориво води до детонационен резултат в мотора. Сместа не устоя на компресията и налягането спада до появяването на искрата. Освен това може да се образува възпламеняване на сместа на няколко места в горивната камера, което води до избухливо възпламеняване на сместа. Това от своя страна пречи на придвижването на буталото, което надлежно понижава мощността. Детонациите са рискови и с това, че унищожават елементи от буталната група и предизвикват вреди на стените на цилиндрите.

Дефектни датчици

Ако някои датчици се повредят, електронният блок за ръководство слага мотора в спешен режим. На таблото светва Check Engine и това е сигурен знак, че сте за сервиз.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР