Можете да управлявате някои симптоми на синдрома на раздразнените черва

...
Можете да управлявате някои симптоми на синдрома на раздразнените черва
Коментари Харесай

Диета при синдром на раздразненото черво (IBS)

Можете да управлявате някои признаци на синдрома на раздразнените вътрешности (IBS), като коригирате диетата си. Избягването на избрани въглехидрати, наблюдението на приема на фибри и избора на храни с ниско наличие на мазнини са диетични промени, които могат да оказват помощ.

За някои хора всекидневието е нарушено от мощни конвулсии, болки в корема и други признаци, свързани със синдрома на раздразненото черво (IBS).

Въпреки че здравната интервенция е от решаващо значение за лекуването на IBS, някои диети могат да предложат облекчение. Цели 70% от хората с IBS признават, че избрани храни могат да влошат техните признаци.

Вижте кои са най-хубавите диети при синдром на раздразненото черво, ориентирани към облекчение на признаците.

Диета с ниско наличие на FODMAP

FODMAP, кратко от ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, са въглехидрати, които съставляват провокации за чревното храносмилане.

Тези въглехидрати изтеглят повече вода в червата и усилват производството на газове, което води до признаци като отичане на корема, болежка и диария след консумация.

Временно ограничаване или ограничение на храни с високо наличие на FODMAP за 2-6 седмици може да помогне за облекчение на признаците на IBS. След това последователното наново въвеждане на храни оказва помощ за идентифицирането на характерни задействания.

Диетата с ниско наличие на FODMAP, категоризирана като елиминационна диета, сподели позитивни резултати. Преглед на проучване от 2017 година разкри, че хората на диета с ниско наличие на FODMAP изпитват по-малко болежка и отичане спрямо тези на постоянна диета.

От решаващо значение е да се признае, че не всички въглехидрати попадат в категорията FODMAP. Прецизността при елиминирането на верните храни е от значително значение за оптимални резултати.

Храните, които би трябвало да се заобикалят, включват:

  • артикули, съдържащи лактоза (мляко, сладолед, сирене, кисело мляко за хора с нетърпимост към лактоза)
  • избрани плодове (праскови, любеница, круши, манго, ябълки, сливи, нектарини)
  • бобови растения (нахут, фасул, леща)
  • царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, изкуствени подсладители, артикули на основата на пшеница (хляб, зърнени храни, тестени изделия)
  • характерни зеленчуци (артишок, аспержи, броколи, лук, брюкселско зеле)

Въпреки че диетата изключва избрани плодове, зеленчуци и млечни артикули, тя не отстрани всички артикули в тези категории.

Храните с ниско наличие на FODMAP, подобаващи за тази диета, включват:

  • мляко без лактоза или други възможности
  • плодове като портокали, боровинки, ягоди и грозде
  • яйца
  • постно месо (пилешко без кожа, пуешко)
  • постна риба (треска, камбала)
  • ориз
  • киноа
  • зеленчуци (моркови, патладжани, зелен боб, тиква, тиквички)

За да осигурите уравновесен и неограничителен метод, целесъобразно е да се консултирате с диетолог, преди да започнете тази диета.

Елиминационна диета

Елиминационната диета е съсредоточена върху избягването на избрани храни за нескончаем интервал, с цел да се види дали има усъвършенстване на признаците на IBS.

Този метод може да включва ограничение на необятна категория храни, като да вземем за пример в тази ситуация на диета с ниско наличие на FODMAP. Също по този начин може да се насочи към обособени артикули, за които е известно, че нормално провокират признаци.

Различни храни и питиета са разпознати като евентуални тригери за признаци на IBS. Те включват:

  • кафе
  • мляко и сладолед
  • характерни плодове и зеленчуци
  • алкохол
  • пикантни храни
  • газирани питиета, съдържащи изкуствени подсладители или царевичен сироп с високо наличие на фруктоза

Въпреки това, хората могат да опитват с елиминирането на всяка храна, която наподобява предизвиква признаци.

Диета с високо наличие на фибри

Фибрите играят решаваща роля в образуването на изпражненията, като прибавят размер и предизвикват по-меката консистенция, улеснявайки по-гладките придвижвания на червата.

За оптимално здраве междинният възрастен, в това число тези с IBS, се предлага да употребява почти 22-34 грама фибри на ден, вариращи според от пола и възрастта. Много хора обаче постоянно не дават отговор на тази рекомендация.

Има два съществени типа фибри:

  1. Разтворимите фибри, намиращи се в плодовете, боба и овеса, се смятат за по-подходящи за IBS.
  2. Неразтворимите фибри, присъстващи в зеленчуците и зърнените храни, са различен постоянно срещан тип.

Въпреки че доста храни съдържат и двата типа фибри, проучванията демонстрират, че фибрите, елементарно ферментиращи в тялото, могат да доведат до нараснало формиране на газове, постоянно срещан признак на IBS.

Някои изследвания допускат, че добавките с фибри от псилиум, характеризиращи се с разтворими фибри с ниска скорост на ферментация, демонстрират успеваемост при ръководството на признаците на IBS. Въпреки това е належащо в допълнение проучване на приема на фибри за IBS.

Храните, богати на фибри, оферират хранителни изгоди и способстват за попречване на запек. Ако изпитвате отичане на корема или газове, целесъобразно е последователно да увеличавате приема с към 2–3 гр фибри дневно.

Диета с ниско наличие на фибри

Въпреки че фибрите могат да бъдат потребни за някои хора с IBS, значимо е да се означи, че увеличението на приема на фибри може да изостри признаците, изключително при тези, които изпитват чести газове и диария.

Въпреки това, изследване от 2018 година демонстрира, че потреблението на фибри е обвързвано с по-нисък риск от IBS.

Вместо изцяло понижаване, помислете за фокусиране върху източници на разтворими фибри, намиращи се в храни като:

  • горски плодове
  • моркови
  • овесени ядки
  • грах

Разтворимите фибри се разтварят във вода, без да прибавят несъразмерен размер, както се следи при неразтворимите фибри.

Обичайните източници на неразтворими фибри включват:

  • пълнозърнести храни
  • ядки
  • домати
  • зелен боб
  • броколи
  • тиквички

Индивидуалните равнища на търпимост могат да варират и е целесъобразно да се следи въздействието на другите типове фибри върху признаците на IBS.

Диета без глутен

Глутенът, протеин, присъстващ в зърнени артикули като самун и паста, има капацитет да повреди червата при хора с нетърпимост към глутен.

Някои хора с сензитивност или нетърпимост към глутен също изпитват признаци на синдром на раздразнените вътрешности (IBS) и следването на диета без глутен може да облекчи тези признаци.

Малко изследване от 2016 година, включващо 41 индивида с IBS, разкри, че спазването на диета без глутен в продължение на 6 седмици води до понижаване на признаците. Тези, които са траяли диетата в продължение на 18 месеца, поддържат понижени признаци.

За да се реши дали стомашно-чревните проблеми се усъвършенстват, може да премахнете ечемика, ръжта и пшеницата от диетата си.

Храните, съдържащи тези съставки, включват:

  • самун
  • зърнени храни
  • крекери
  • паста
  • избрани сосове
  • малцов оцет
  • бира

За тези, които желаят да продължат да се любуват на самун и тестени произведения, се оферират различни храни без глутен.

Диета с ниско наличие на мазнини

Известно е, че постоянната консумация на храни с високо наличие на мазнини способства за разнообразни здравословни проблеми, в това число затлъстяване. Освен това може да изостри признаците при хора с IBS.

Лекарите нормално предлагат диета с ниско наличие на мазнини за тези с IBS, като постоянно оферират банкет на по-малко от 27 грама мазнини дневно.

Въпреки че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира характерната успеваемост на диетата при хора с IBS, диетата с ниско наличие на мазнини е потребна за здравето на сърцето и може да помогне за облекчение на някои признаци.

Вместо да избирате пържени храни и скотски мазнини, обмислете включването на по-хранителни варианти като постно месо, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни артикули.

Храни за ястие и храни за ограничение

Храните, които да консумирате и избягвате, зависят от диетата, която следвате за и храните, които можете да понасяте.

Като цяло те могат да включват:

Храни за ястие Храни, които би трябвало да се заобикалят
Плодове портокали, боровинки, ягоди, малини, грозде, киви праскови, любеница, круши, манго, ябълки, сливи, нектарини
Зеленчуци моркови, патладжан, тиква артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, лук
Бобови растения грах нахут, фасул, леща
Подсладители агаве, стевия сорбитол, ксилитол, царевичен сироп с високо наличие на фруктоза
Други храни яйца, постно месо, овесени ядки пшенични артикули, млечни артикули, ядки, кафе, алкохол

Табл. 1  (Диета при синдром на раздразненото черво)

Преди да започнете нова диета, от решаващо значение е да оцените признаците си и да се консултирате със здравен експерт.

Следенето на това по какъв начин тялото ви реагира на разнообразни диети ви разрешава да определите по кое време може да са нужни корекции в избора ви на храна.

Осигуряването на задоволително количество сън, ръководството на напрежението и поддържането на физическа интензивност – като да вземем за пример постоянно практикуване – може да способства за минимизиране на признаците на IBS.

Въпреки че намирането на най-ефективния метод за вашата съответна обстановка може да изисква проба/грешка, корекциите във вашата диета могат да играят значима роля за облекчение на признаците на IBS.

Други рекомендации

След като определите вярната диета за ръководство на IBS, е извънредно значимо да се придържате към нея.

За разлика от някои хранителни проекти, IBS диетите нормално са предопределени за цялостен живот, постоянно налагащи обилни промени в метода на живот.

Поддържането на успеваемостта на диетата включва освен отбягване на алкохол, кофеин и мазни храни, само че и включване на постоянни извършения за нормализиране на функционалността на червата и контролиране на тежестта.

Една диета сама по себе си може да не успее да управлява признаците на IBS, в случай че е съчетана с липса на интензивност или наднормено тегло.

Време за хранене

Много хора с IBS откриват, че потреблението на по-малки, по-чести хранения натоварва по-малко храносмилателния тракт, в сравнение с три огромни хранения.

Този метод обезпечава постоянни придвижвания на червата.

Начинът, по който се храните, играе роля в това дали изпитвате признаци на IBS. Бавното хранене с умишлени паузи сред хапките може да понижи количеството въздух, обхванат по време на хранене.

По същия метод, храненето в придвижване, отпиването на питиета през сламка и дъвченето на дъвка вкарват въздух в стомаха, увеличавайки риска от газове, отичане и болки в стомаха.

Съвети за готвене

Когато се придържате към диета с IBS, главното предписание е да избягвате дълбокото пържене. Храни като пържени картофи, понички или пържено пиле са лимитирани, без значение дали имате IBS-C (IBS с доминиращ запек) или IBS-D (IBS с доминиращ диария).

Вместо това изберете печене на скара или пържене на тиган с минимално лой.

Друг метод е леко да запържите месо, пиле или риба за хубава коричка и по-късно да ги запечете в гореща фурна за няколко минути, сходно на готвенето в ресторант.

За зеленчуците варенето на пара ги прави по-смилаеми, изключително за тези, които са склонни към диария.

Беленето на зеленчуци, домати и плодове също може да усъвършенства смилаемостта.

Вместо обичайни салатни дресинги или сосове, обмислете потреблението на изцеден лимон или лайм, нарязани пресни билки или мека салса от домати или манго за усет.

Когато работите с фасул, намалете образуването на газове от консервираните зърна, като ги изплакнете усърдно и ги оставите да се наквасен в купа със студена вода за 30 минути.

За да намалите образуването на газове от потреблението на фасул, накиснете го два пъти – първо в гореща вода за няколко часа, по-късно в студена вода за една нощ – преди постепенно готвене в прясна вода, до момента в който омекне изцяло.

Заключение

Определянето на това какво да ядете, когато изпитвате синдром на раздразнените вътрешности (IBS), съставлява предизвикателство.

Тъй като хората са разнообразни, няма универсално използвана рекомендация за диета при синдром на раздразненото черво (IBS).

Корекциите както в метода към храненето, по този начин и в избора на храна могат да бъдат въздействащи.

Прилагането на премислена тактика за хранене може да добави здравното лекуване, предоставено от доктор, като способства за облекчение и ръководство на признаците.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР