Много хора са изненадани да открият колко калории се изгарят

...
Много хора са изненадани да открият колко калории се изгарят
Коментари Харесай

Колко калории се горят по време на сън?

Много хора са сюрпризирани да открият какъв брой калории се изгарят по време на сън. Въпреки че сънят изисква доста по-малко сила от множеството действия денем, той към момента е деен интервал за мозъка и някои други телесни функционалности.

Точният брой изгорени калории при сън зависи от комплицирано взаимоотношение сред сън, диета, извършения и други променливи.

Като доста приблизителна цифра човек изгаря към 50 калории на час до момента в който спи. Всеки човек обаче изгаря друго количество калории по време на сън, според от персоналната си съществена метаболитна скорост (BMR).

Базалната скорост на метаболизма се отнася до силата, нужна за съществени функционалности като дишане, кръвообращение, контролиране на температурата и клетъчен напредък и възобновяване. При множеството хора главната скорост на метаболизма е почти 80%

от общите изгорени калории за един ден. Самият мозък изгаря глюкозата за сила, което съставлява към 20% от калориите, които консумираме, до момента в който сме неподвижен.

Изчисляването на точната базална скорост на метаболизма изисква потреблението на калориметър. Калориметърът мери количеството сила, която се употребява, като проучва кислорода и въглеродния диоксид, които се вдишват и изхвърлят от тялото.

Човек може обаче да получи груба визия за базалната скорост на метаболизма си, като употребява едно от няколкото уравнения. Едно от най-често срещаните е уравнението на Харис-Бенедикт, което се основава на тегло, височина, възраст и пол:

Мъже: BMR = 66,5 + (13,8 x тегло в кг) + (5 x височина в cm) – (6,8 x възраст в години)

Жени: BMR = 655 + (9,6 x тегло в кг) + (1,8 x височина в cm) – (4,7 x възраст в години)

Резултатът дава главната скорост на метаболизма, до момента в който човек е безсънен за интервал от 24 часа. За да се пресметна почти какъв брой калории се изгарят за час сън, се разделя цифрата на 24, с цел да се получи почасовата ставка, след което се умножава по 0,85, с цел да се регистрира по-ниската скорост на метаболизма по време на сън.

Въпреки че прави разлика сред мъже и дами, уравнението на Харис-Бенедикт не взема поради генетиката, расата, хормоните, съотношението мускули към мазнини или медицински положения.

Не всички стадии на сън изгарят еднообразно количество калории. Докато главните функционалности като дишане и кръвообращение не престават през цялата нощ, енергийните потребности на тялото понижават и понижават.

Най-енергийно интензивният стадий на съня е сънят с бързо придвижване на очите (REM). По време на REM сън сърдечната ни периодичност се форсира и мозъкът ни демонстрира модели на интензивност, сходни на равнищата денем. Повишената мозъчна интензивност изисква повече глюкоза, което води до по-висок метаболизъм, написа puls.

За разлика от това, в трети стадий на „ бездънен “ сън сърдечната периодичност, дишането, телесната температура и мозъчната интензивност понижават до най-малко. Това е моментът, когато хормонът на растежа се освобождава и се счита, че третият стадий на съня играе значима роля за имунната система. Мозъкът обаче се нуждае от по-малко глюкоза по време на третия стадий на съня, тъй че метаболизмът нормално е най-нисък.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР