Младежът е получил покана да се състезава за Балтийската държаваЕвропейски

...
Младежът е получил покана да се състезава за Балтийската държаваЕвропейски
Коментари Харесай

Доброволци от Русе помогнаха на европейски шампион по муай-тай да стигне до Литва

Младежът е получил покана да се състезава за Балтийската страна

Европейски първенец по муай-тай, бягащ от войната в Украйна, пристигна в България дружно със фамилията си. Докато чакал да уреди документите си, 15-годишният юноша получил покана да се състезава за спортната федерация на Литва.

Докато посрещал бежанци на жп гарата в Русе, Рейхан Аблеким схванал, че измежду тях е европейски първенец по муай-тай, дружно с многочислената си фамилия.

„ Беше една жена с девет деца. Разпитах ги, те ми споделиха, че желаят да пътуват за Литва”, споделя Рейхан Аблеким, доброволец пред.

Оказало се обаче, че десетчленното семейство няма документи за пътешестване в страните от Европейски Съюз. И до момента в който Рейхан уреждал издаването на паспорти, се наложило фамилията да остане няколко дни в Русе. Намерил им и дом.

„ Свързахме се с литовската федерация, която е показала предпочитание да ги приюти в Литва, те ми изпратиха публични писма на съветски и британски, че са подготвени да ги одобряват и да ги настанят”, изясни Рейхан Аблеким.

Яша Мазченко и трима от братята му учели в спортното учебно заведение в Одеса. До началото на войната

„ Аз съм европейски първенец по китайски бокс. Сега пътуваме към Вилнюс със фамилията ми и там ще ми оказват помощ да упражнявам и да вземам участие в състезания”, споделя Яша Мазченко.

„ Поканиха ни в Литва, с цел да могат момчетата да продължат да упражняват, това е техният живот и когато разбрали, че сме цялото семейство, споделиха: „ Елате всички”, споделя майката Олена Мазченко.

Доброволци в Русе единствено за четири дни съумели да обезпечат паспорти за цялото семейство. Дори събрали пари за пътуването им до Букурещ.

С съвършена организация сред доброволците от няколко страни, фамилията било посрещнато първо в Румъния, където им обезпечили билети за трен до Виена. Там също ги чакали, с цел да ги трансферират на превоз за Полша. А от там и към финалната спирка - Литва, където Яша се надява да сбъдне фантазията си.

„ Мечтата ми е да стигна до най-високото отличие в спорта, да продължа да се занимавам със спорт и да доближавам все по-високи и по-високи върхове”, споделя Яша Мазченко.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР