Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че дейността на базираната

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че дейността на базираната
Коментари Харесай

Израел закрива новинарската мрежа на „Ал Джазира“ в страната

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че активността на основаната в Катар новинарска мрежа „ Ал Джазира “ ще бъде закрита в страната.

" Правителството, ръководено от мен, единомислещо реши - подстрекателският канал " Ал Джазира " ще бъде закрит в Израел ", написа Нетаняху в обществената мрежа Х.

Говорителят на министър-председателя за арабския свят съобщи в неделя, че решението ще бъде " изпълнено неотложно ".

 Журналист на „ Ал Джазира “ е пребит и задържан от израелски военни Светът 2 мин. Журналист на „ Ал Джазира “ е пребит и задържан от израелски военни  Светът 1 мин. " Ал Джазира " заведе иск против Израел поради убийството на журналистката Ширин Абу Акле  Палестинска журналистка от „ Ал Джазира “ е убита от израелските сили Светът 2 мин. Палестинска журналистка от „ Ал Джазира “ е убита от израелските сили  Израелската войска унищожи постройка с офиси на „ Асошиейтед прес “ и „ Ал Джазира ” в Газа Светът 2 мин. Израелската войска унищожи постройка с офиси на „ Асошиейтед прес “ и „ Ал Джазира ” в Газа  Израел затваря офисите на Светът 2 мин. Израел затваря офисите на " Ал Джазира "  Организация на обединените нации: Исканията за закриване на Светът 2 мин. Организация на обединените нации: Исканията за закриване на " Ал Джазира " са неприемливи  Журналист на „ Ал Джазира “ е пребит и задържан от израелски военни Светът 2 мин. Журналист на „ Ал Джазира “ е пребит и задържан от израелски военни  Светът 1 мин. " Ал Джазира " заведе иск против Израел поради убийството на журналистката Ширин Абу Акле  Палестинска журналистка от „ Ал Джазира “ е убита от израелските сили Светът 2 мин. Палестинска журналистка от „ Ал Джазира “ е убита от израелските сили  Израелската войска унищожи постройка с офиси на „ Асошиейтед прес “ и „ Ал Джазира ” в Газа Светът 2 мин. Израелската войска унищожи постройка с офиси на „ Асошиейтед прес “ и „ Ал Джазира ” в Газа  Израел затваря офисите на Светът 2 мин. Израел затваря офисите на " Ал Джазира "  Организация на обединените нации: Исканията за закриване на Светът 2 мин. Организация на обединените нации: Исканията за закриване на " Ал Джазира " са неприемливи

В обява в X той съобщи, че излъчващото съоръжение на мрежата ще бъде иззето, кореспондентите на канала ще бъдат възпрепятствани да работят, каналът ще бъде отстранен от кабелните и сателитните телевизионни компании, а уебсайтовете на " Ал Джазира " ще бъдат блокирани, написа Си Ен Ен.

Той цитира думите на Бенямин Нетаняху: " Репортерите на „ Ал Джазира “ накърниха сигурността на Израел. Време е да изгоним представителя на „ Хамас “ от нашата страна. "

„ Ал Джазира “ не отговори незабавно на закриването в неделя, само че преди този момент упрекна Нетаняху, че прибягва до " провокаторски клюки ", които заплашват освен репутацията на медията, само че и сигурността и правата на нейните чиновници по света.

Този ход идва месец, откакто Бенямин Нетаняху се зарече да закрие телевизионния канал в страната след приемането на огромен закон, допускащ на държавното управление да не разрешава задгранични мрежи, възприемани като представляващи опасност за националната сигурност.

В началото на април Нетаняху съобщи в ефира на X, че има намерение " да работи неотложно в сходство с новия закон ", с цел да спре активността на изданието в страната. Правителството му от дълго време се оплаква от активността на " Ал Джазира ", като твърди, че тя е антиизраелски настроена.

В отговор „ Ал Джазира “, която приготвяше репортажи на място за войната на Израел против „ Хамас “ в Газа, жигосах решението и даде обещание да продължи своето " самоуверено и професионално отразяване ".

Новият закон дава пълномощия на министър-председателя и министъра на връзките да издават заповеди за краткотрайно закриване на задгранични мрежи, работещи в Израел - пълномощия, които съгласно правозащитни групи могат да имат далечни последствия за интернационалното медийно отразяване на войната в Газа.

Този ход идва в миг, когато договарящите се срещнаха в Кайро в събота в опит да реализират преустановяване на огъня и съглашение за заложниците. Преговарящите са постигнали прогрес по техническите аспекти на евентуалната договорка, само че два израелски източника настояват, че завършването на самата договорка може да отнеме една седмица.

Катар изигра основна роля в договарянията за преустановяване на огъня в продължаващата война.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР