Куркумата, често използвана подправка в азиатската кухня, има богата история

...
Куркумата, често използвана подправка в азиатската кухня, има богата история
Коментари Харесай

Куркума за отслабване – Може ли да изгори мазнините

Куркумата, постоянно употребена фалшификация в азиатската кухня, има богата история в обичайна индийска медицина, известна като Аюрведа.

Ползите за здравето от куркумата значително се дължат на нейното интензивно съединяване, наречено куркумин, което има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. ( 1 )

Новопоявилите се проучвания демонстрират, че куркумата може да играе роля в насърчаването на намаляване. ( 2 )

Въпреки това може да сте любопитни по отношение на неговата успеваемост и нужната доза, с цел да наблюдавате забележими резултати.

Тази публикация има за цел да даде визия дали куркумата може да помогне за намаляване.

Куркума за намаляване

Последните научни проучвания са фокусирани върху разбирането на капацитета на куркумата за поощряване на загуба на тегло.

Проучвания в епроветка демонстрират, че куркумина, интензивният съставен елемент на куркумата, може да инхибира характерни възпалителни маркери, свързани със затлъстяването. Тези маркери нормално са нараснали при човеци с наднормено тегло или затлъстяване. ( 3 )

Проучванията при животни демонстрират, че куркуминът може да улесни загубата на тегло, да понижи растежа на мастната тъкан, да предотврати възобновяване на тежестта и да усъвършенства инсулиновата сензитивност. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

В 30-дневно изследване, включващо 44 участници, които преди този момент са се борили със загуба на тегло, добавките с 800 мг куркумин и 8 мг пиперин два пъти дневно са довели до доста понижаване на телесното тегло, ИТМ, обиколката на талията и обиколката на бедрата. ( 7 )

Доказано е, че пиперинът, съединяване, намиращо се в черния пипер, усъвършенства усвояването на куркумин с до 2000%. ( 8 )

Освен това, обзор на 21 изследвания, обхващащи над 1600 индивида, следи връзка сред потреблението на куркумин и пониженото тегло, ИТМ и обиколката на талията. Освен това се означават нараснали равнища на адипонектин, хормон, който подкрепя метаболитната регулация. ( 9 )

Въпреки че актуалното проучване е обещаващо, нужни са спомагателни изследвания върху хора, преди куркумата да може да бъде предложена като средство за намаляване.

Безопасност и нежелани резултати от куркума

Като цяло куркумата и куркумина се смятат за безвредни за консумация.

Краткосрочни изследвания демонстрират, че приемането на дози до 8 грама куркумин дневно нормално се понася добре, макар че са нужни повече проучвания за оценка на дълготрайната сигурност. ( 10 ) ( 11 )

Въпреки това е значимо да се означи, че някои хора, които употребяват високи дози куркумин, могат да изпитат неподходящи резултати, като алергични реакции, гадене, повръщане, болки в стомаха, запек, кожен обрив или диария.

Някои хора със характерни здравословни проблеми би трябвало да заобикалят добавките с куркума. Те включват:

  1. Нарушения на кръвосъсирването: Куркумата има капацитета да пречи на съсирването на кръвта, което може да бъде проблематично за хора с нарушавания на кръвосъсирването. ( 12 )
  2. Диабет: добавките с куркума могат да взаимодействат с медикаментите за диабет и евентуално да намалят прекалено равнищата на кръвната захар. (  13 )
  3. Дефицит на желязо: Куркумата може да попречи на усвояването на желязото в тялото. ( 14 )
  4. Камъни в бъбреците: Куркумата е богата на оксалати, съединения, които могат да се свържат с калция и да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. ( 15 )

Важно е да се означи, че няма задоволително доказателства за сигурността на добавките с куркума за бременни или кърмещи дами и по тази причина се предлага да заобикалят такива добавки.

Освен това, някои артикули от куркума може да съдържат неразкрити съставки за пълнители, тъй че се предлага да изберете добавки, които са сертифицирани от реномирани организации. 

Куркуминът може също по този начин да взаимодейства с разнообразни медикаменти, в това число антикоагуланти, антибиотици, сърдечно-съдови медикаменти, антихистамини и медикаменти за химиотерапия. ( 16 )

Ето за какво е извънредно значимо да се консултирате с доктор, с цел да определите дали добавките с куркума или куркумин са подобаващи за вашите самостоятелни условия.

Как да употребявате куркума

Куркумата може да се употребява под разнообразни форми, само че най-удобният метод е като фалшификация за готвене.

Обикновено се употребява в питиета като чай от куркума и джинджифил и златно мляко, което включва нагряване на мляко с куркума, джинджифил, черен пипер и канела на прахуляк.

В индийската кухня куркумата постоянно се прибавя към чая дружно с черен пипер, мед, джинджифил, зехтин или кокосово масло.

Въпреки това, множеството изследвания демонстрират, че изгодите за здравето от куркума се следят при по-високи дози, като тези, открити в екстракти от куркума или добавки с куркумин.

Това е по този начин, тъй като куркумата нормално се употребява в дребни количества като фалшификация, съдържаща единствено 2-8% куркумин, до момента в който екстрактите могат да обезпечат до 95% наличие на куркумин. ( 17 )

Когато избирате добавка, може да е потребно да изберете такава, която включва черен пипер, защото той усъвършенства усвояването на куркумин.

Въпреки че няма публични рекомендации за дозиране, множеството проучвания демонстрират, че дневният банкет на 500-2000 мг дестилат от куркума може евентуално да предложи изгоди.

Важно е да избягвате приема на високи дози куркума за нескончаем интервал от време, преизпълнен 2-3 месеца, защото липсват дълготрайни данни за сигурност.

Въпреки че не би трябвало да се разчита на куркумата за намаляване, тя предлага няколко други преимущества, като понижаване на риска от мозъчни нарушавания и сърдечни болести.

Не забравяйте да информирате вашия снабдител на здравни услуги за всички добавки, които приемате, в това число куркума и куркумин, с цел да осигурите вярно ориентиране и наблюдаване.

Заключение

Куркумата, необятно употребена фалшификация, е известна с евентуалните си изгоди за здравето на сърцето и мозъка.

Въпреки че има някои доказателства, които допускат неговия капацитет за загуба на тегло, са нужни спомагателни проучвания, включващи по-големи изследвания върху хора, преди да може да бъде решително предложен за тази цел.

Както куркумата, по този начин и нейното интензивно съединяване куркумин нормално се смятат за безвредни, само че в случай че имате някакви характерни терзания, целесъобразно е да се консултирате със здравен експерт за персонализиран съвет.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР