Котките и тяхното перфектно зрение са пословични. Подобно на хората,

...
Котките и тяхното перфектно зрение са пословични. Подобно на хората,
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за котешкото зрение

Котките и тяхното съвършено зрение са пословични. Подобно на хората, зрението е доста значим детайл, що се отнася до процесите на другарство и при животните.

Така да вземем за пример, когато котката се втренчи в някой, това е извънредно неприветлив жест. Чрез него тя показва своите враждебни планове. Втренчвайки се в съперника си, тя се стреми да го разгадае. Когато две котки се гледат по този метод, те претеглят всички плюсове и минуси в обстановката и се надяват да разрешат разногласието между тях.

Една котка постоянно усеща, когато някой се е втренчил в нея. Тя мигновено подвига очи, като прекъсва това, което е правила досега. И макар че по-късно още веднъж може да се захване с прекъснатото занятие, тя към този момент е нащрек - досега, в който наблюдаващият не отмести погледа си.

За котките най-типично е положението сън с отворени очи. Те могат с часове да седят кротки в пространството с нефокусиран, зареян взор. По този метод котката получава информация посредством периферното си зрение. За разлика от хората, тя не разчита толкоз на централния взор и избира страничния преглед, в случай че не ѝ се постанова да фиксира погледа си на движещ се обект.

 Котешко зрение

Очите на котката са най-хубавият индикатор за нейното въодушевление. Разширените и присвити очи могат да са знак за яд, интерес или боязън. Зениците и техният размер пък се трансформират освен от количеството светлина, а и от прочувственото положение на животното. Те се уголемяват от боязън, възбуденост или прилив на наслада и другарски връзки.

Освен това, когато котката е удовлетворена и спокойна, зениците може да бъдат разширени или стеснени. Спокойната котка се познава по леко присвитите очи, които постоянно примижват задоволено - това е и знак, че котето ви има доверие. Това е противоположното на втренчения нападателен взор, пораждащ мощно безпокойствие у нея.

Когато котката е изплашена, зениците ѝ са разширени дотолкоз, че могат да заемат цялата повърхност на окото. Когато пък са стеснени до най-малко, то котето сигурно е доста ядосано и решително в себе си. Състоянията, които варират сред двете крайности, са знак за доста междинни стойности според от степента на уплахата, яростта, възбудата или осветеността.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР