Когато стартира своето станало вече световноизвестно разследване за руските пропагандни

...
Когато стартира своето станало вече световноизвестно разследване за руските пропагандни
Коментари Харесай

„Роуминг“: Йесика Аро за „Троловете на Путин“


Когато започва своето станало към този момент световноизвестно следствие за съветските пропагандни тролове през септември 2014 година, Йесика Аро е единствено на 33 години – млада жена, която мечтае за семейство и блестящо бъдеще.



След публикацията ѝ в публичната медия Yle, която изяснява по какъв начин Русия води осведомителната си война зад граница, против нея стартира невиждана акция, целяща да изтощи душeвността ѝ и да запуши устата ѝ.

Хиляди еднотипни лъжливи мнения, опитващи се да я дискредитират, нещо което се случва и с десетки български общественици, които са сериозни към съветското навлизане в Украйна. Финландската журналистка, живяла известно време и в Русия, е принудена да напусна родината си, само че не се поддава на психическите офанзиви и не се отхвърля от тематиката.



„ Tроловете на Путин “ от Йесика Аро е стряскаща книга –разследване, което изобличава тайните на може би най-жестокото психическо оръжие за всеобщо заличаване на XXI век. Разследване, което – ще ви накара да погледнете на всичко, написано в интернет, с други очи.


Започнах представянето на Финландия с обстоятелството, че съдружното държавно управление във Вашата страна е образувано от 5 партии, ръководени от дами. Нека стартира с историята на баба Ви, Манука. Какво е Лотта Свярд?


– Лотта Свярд е организация на дами и девойки, които, непринудено, като бойци са защитавали Финландия от Съветския съюз, когато Съветският съюз ни атакува през Втората международна война. Лотта Свярд, тези дами и невероятни тийнейджърки защитавали цивилните по целия фронт! Например, баба ми Манука е свирела на пиано и пеела във военна болница за ранените бойци там. Също по този начин следяла въздушното пространство с бинокъл, тъй че в случай че руски военни самолети тръгнели да атакуват, тя първа би разбрала и известявала отбранителните сили.

Вие сте измежду първите европейски публицисти, които стартират да проверяват съветската агитация в обществените мрежи. Кога осъзнахте, че тази агитация въздейства на обществото Ви?

– През 2014 година почнах да проверявам новото тогава събитие на съветска осведомителна война. Разследвах в продължение на няколко месеца и към този момент през 2015 година забелязах, че някои от тези интервенции на тролове в действителност имат влияние върху финландското общество и финландските жители.


Например, някои тролове бяха нападали отдели финландци откакто изразили мнението си или журналистическа информация за Русия или Кремъл в обществените мрежи. Скоро след нападателните съветски нападки в обществените мрежи, доста финландци стопираха да употребяват обществени мрежи, тъй като бяха уплашени от тролове, които ги тормозеха, назоваха ги сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, русофоби, даже заплашваха да ги убият. Това се случваше още 2015 година

Още след първите Ви разкрития ставате обект на масирани офанзиви. Как бихте ги описали?


– Не беше приятна панорама. Даже няколко пъти бях принудена да се преместя в чужбина, с цел да мога да пребивавам по-спокойно и да продължа книгата си. Толкова доста мои сънародници, същински финландци, се бяха трансформирали в злобари и ме атакуваха.

Пращаха ми закани за ликвидиране, закани за обезчестяване, развиваха ужасни мечти по какъв начин ме убиват или тормозят. Не можех да повеждам спокоен живот. А от полицията ми споделиха, че съм обект на импулсивно принуждение. Т.е., в случай че бях на неверното място в неверния момент… Първоначално, тези офанзиви пристигнаха от Русия, в съветски подправени медии. Разпространени бяха във конгрес с подправени вести, твърдящи, че работя в съдействие с американски и балтийски специфични и разследващи служби.

Представяха ме като задграничен разузнавач, като сътрудник. Както знаете, това е най-голямата засегнатост в Русия и по този начин ме оповестиха за голяма опасност за съветската сигурност. Скоро това се разви и обвиняванията се разпространиха във финландски подправени про-Кремълски медии, уеб сайтове като вестник " Какво, по дяволите ", които популяризират език на омразата, както и в днешно време теории за коронавируса…

Финландия нормално води в класациите за независимост на словото. Как по този начин бяхте принудена да напуснете страната си през 2017 година

– Относно свободата на словото във Финландия, това също значи, че разрешава разпространяването на език на омразата и закани. В законодателството ни няма нищо, което да разреши на полицията или други служби за сигурност да подхващат деяние. Можех единствено да заведа дело, което и направих през 2016 година За това също ми отмъстиха.

Беше доста мъчно. Наистина, като че ли имах работа с мафията! Затова осъзнах, че е по-добре да си потегли, с цел да се усещам в сигурност и да не бъда принудена да си държа очите на четири. През 2016 година беше толкоз неприятно ситуацията, че ме преследваха. Например един от вестника " Какво, по дяволите ", прокремълски екстремист, ме преследваше по събития и ме снимаше.

Атаките против Вас стартират през 2014 година Кой е господин Бакман? Какво общо имаше той с Москва?

– В началото огромна част от тези съветски подправени вести за мен идваха от Йохан Бакман, финландски жител, само че представляващ московски институт, Руски институт за стратегически проучвания. Много забавен институт, съответстващ за сигурността на Европа и Съединени американски щати. Според Агенция Ройтерс, това е мястото, създало тролските интервенции против президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Също по този начин за РИСИ се знае, че се управлява от чиновници на съветските служби за следствие.

Хората, работещи за Федералната работа за сигурност (ФСБ) или Службата за външно разузнаване, и даже военното разузнаване (ГРУ), са назначени от самия президент Путин. Това е РИСИ, това свързва Йохан Бакман с съветската страна.

Споменавайки Института за стратегически проучвания, в книгата вие споменавате, че по това време е управителен е от Леонид Решетников. Каква е ролята му в този Институт?

– Той беше шеф, почитан подполковник и непосредствен съдружник на Владимир Путин. Той също управлява Института през 2016 година, когато чиновници на РИСИ се пробваха да създадат прелом в Черна гора, когато Черна гора имаше държавно управление, насочено към Запада, към НАТО.

Руските тролове и специфични служби нямаха различен избор с изключение на да се опитат да атакуван държавното управление, да се опитат да го смъкват и да изградят прокремълско държавно управление. Това е типът дейности, ръководени от Леонид Решетников.

Освен това, той работи като съветски пропагандист – можете да видите какво написа по разнообразни тематики, да вземем за пример в уеб страницата Russian Insider – прокремълски и евентуално обвързван с, в случай че не и редактиран от съветските разследващи служби уебсайт с подправени вести, каквито изникват непрекъснато от години насам.

Как бихте описали фабриката за тролове в Санкт Петербург?

– Фабриката за тролове в Санкт Петербург, в началото разкрита от съветски публицисти, които дори бяха съумели да се вметнат вътре още през 2013 година, за което ги приветствам, възхитително е. Та те още тогава я разкриха и обясниха по какъв начин работи. В общи линии 20-годишни младежи работят там, дават им разнообразни тематики, по които да пишат всеки ден, като отидат на работа.

Те би трябвало да подхранват тези страхове, публикувайки от подправени профили и да пишат прокремълски и про-Путин отзиви, като че ли идват от същински хора. А на тях им се заплаща за това. Така че си е промишлена съветска агитация в обществените мрежи. Когато отидохме през 2015 година да проверяваме в Санкт Петербург – видяхме, че формалното име на тази организация е " Агенция за интернет проучвания ".

То набира все още мениджъри по обществени мрежи, текстописци, както и графични дизайнери, работещи на 12-часови смени, в това число нощни. Търсеха хора, говорещи британски. Така че се обадихме на човешките запаси, представихме се, че търсим работа. Питахме ги какъв материал желаят да пишем, в случай че отида на работа и дадоха отговор " Политически вести ". Така че още тогава имаше интернационална интервенция за агитация от тази фабрика.

Колко души работят там и каква им е заплатата?

– Стотици. По калкулации са сред 300-400 души. А заплатите се разграничават, според от сложността на работата. Някои текстописци получават еквивалента на 400-500 евро, а някои от шефовете във фабриката за тролове получават към 660 евро. Това си е добра заплата за Санкт Петербург, само че нито един от работещите там не се гордее с работата си. Когато се опитахме да ги интервюираме, никой не искаше да приказва пред нас. Буквално отвръщаха глава, не желаеха да бъдат свързвани с мястото.

Разирам. Те работят 12-часови смени, с цел да покрият разнообразни часови зони може би? Да покрият разнообразни езици?


– Да.

След публикациите Ви за фабриката за тролове, получавате известие от умрелия Ви татко. Как се почувствахте?


– За малко не се свлякох на земята! Четейки го, сърцето ми се сви, устата ми пресъхна, изпитах припадък на паника. За благополучие таман се видях с другар, а и по-късно като проучих известието осъзнах, че това единствено ми демонстрира, че тормозещите са подготвени и способни да стигнат до брутални неща, с цел да ме сплашат да не си правя работата.

Това беше непоносим удар, тъй като визира и другите членове на фамилията ми. Майка ми и сестра ми също не се радват, като чуят за сходен тип отвратителни и безобразни известия. Срамувам се от хората, изпращащи такива известия.

Коментарите и пропагандата на троловете са доста вулгарни. Защо? Какъв е психологическият резултат съгласно Вас?

– Това е доста положително изложение – безусловно вулгарно е. Вулгарно е, с цел да се сътвори възприятие на ненавист, на гняв, на боязън или тревога у получателя – и в мозъка, и в сърцето, и в страстите му. Много от тази съветска осведомителна война деликатно се създава, с цел да засегне логиката на психиката ни. Ето за какво троловете да вземем за пример заплашват и употребяват отвратителни думи, с цел да ни сплашат.
Например като публикуваме мнението си за съветския режим или действителна информация за Русия. Видях от следствието си, че доста хора желаеха да избегнат това непоносимо възприятие на стеснение даже, което получават откакто троловете ги атакуват просто тъй като упражняват независимост на словото.

Имате ли отговор на въпроса за какво в днешния свят, когато споделяме, че владеем технологиите, е ясно, че е доста елементарно да се повлияе на избори, референдуми, възприятията на хората? Изглежда не владеем напълно технологиите?


– За страдание не. За страдание доста хора не желаят да осъзнаят, че съществуват политически технологии за завладяване на мозъка и душата ни, способни и подготвени да правят това мерзко деяние на промиване на мозъци, на ориентиране на пропагандата към тясно избрани групи и в действителност на пресичане на границата както от етична, по този начин и от правна позиция, с цел да получат своето и да ни накарат да вършим каквото изискат, да владеят и от отдалеченост. Руските пропагандисти са доста положителни в това да повлияят върху хората и да мислят, че даже не съществува съветска осведомителна война, макар че те самите намерено приказват за това в съветските медии.

Как живеете и работите през днешния ден? Чувствате ли се в сигурност след издаването на книгата на толкоз доста езици?


– Чувствам се по-безопасно, само че не престават заканите. През тази седмица да вземем за пример прочетох две закани за себе си, след няколко изявления в блога ми, които про-Кремълските тролове и деятели не желаят да бъдат оповестени. Винаги я има тази реакция от там. Но в този момент, сега, мога да стартира към този момент идната ми книга за съветската хибридна война, както и да образовам хората да разграничават и противодействат на съветската агитация, изграждайки резистентност по отношение на нея. Така че съм добре, благодаря.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР