Когато Наполеон бил изпратен на о. Свети Елена от британците,

...
Когато Наполеон бил изпратен на о. Свети Елена от британците,
Коментари Харесай

Най-отдалеченото място на планетата

Когато Наполеон бил изпратен на о. Свети Елена от британците, те анексирали околните острови с цел да не разрешат на французите да го спасят. Най-близкият остров до Св. Елена е о. Тристан да Куня– на разстояние 2430км.

Островът е толкоз дребен, че картографите не можели да го означат на картите си. Вулканичната земя се намира в южната част на Атлантическия океан, сред Африка и Южна Америка и има достойнството да е най-изолираното и отдалечено обитаемо място на планетата.

Столицата е Единбург на седемте морета, формалният език е британският, а популацията е по-малко от 300 души.

 

Тристан да Куня е дом на 270 индивида, които се устоят от риболовната промишленост. Климатът там е субтропичен и температурата през годината е съвсем една и съща. Единственото равно място е от северозападната страна на острова. Останалото са планини и скали.

 

Островът е вулканично образувание, издигнало се от  Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на деен вулкан. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира покрай стoлицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било разрешено да се върнат.

 

Островитяните постоянно се изправят против силата на атлантическите стихии. Вятърът със  скорост от 190км/ч е толкоз мощен, че е завличал крави и овце в океана.

Островите на свежестта – по този начин са били наречени островите от самопровъзгласилият се държател, Джонатан Ламберт, през 1811г. Ламберт се обвявил за неоспорим и единствен държател на островите, само че това не траяло дълго тъй като на идната година се удавил до момента в който ловил риба.

 

На острова вмомента има магазин, радио станция, кафене, видеотека и плувен басейн. Тристан има връзка с останалия свят посредством телефон и факс в офиса на шефа и веднъж годишно е посещаван от пощенски транспортен съд, който с изключение на пощата носи и храна, филми, книги, списания и медикаменти.

На Тристан не знаят какво е безработица. Когато завършат учебно заведение, девойките и момчетата ги чакат работни места, даже в случай че такива би трябвало да се основат особено за тях. Отскоро девойките не престават образованието си (обикновено на о. Свети Елена) и се трансформират в интелектуалния хайлайф на острова.

Жълтоклюният албатрос е характерен жител на острова.

 

А този другар несъмнено ви е прочут – северен скоклив пингвин, станал прочут от анимационния филм «Всички на сърф». 90% от международната популация живее на Тристан.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР