Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция, от където започва

...
Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция, от където започва
Коментари Харесай

Си Дзинпин пристигна във Франция, следват визити в Сърбия и Унгария

Китайският президент Си Дзинпин дойде във Франция, от където стартира първата му европейска обиколка, откогато страната се отвори още веднъж след коронавирус пандемията. Очаква се Си Дзинпин да отбрани съюзът " без граници ", по думите му, с Русия и да търси задълбочаване на политическите и стопански връзки с Европа в контраст на обтегнтатите връзки със Съединените щати.

Френският президент Еманюел Макрон продължава с опитите да накара Китай да повлияе на Русия за войната в Украйна. След Франция китайският президент се насочва към две страни, с по-близки връзки с Москва - Сърбия и Унгария. Какви са упованията и настройките за китайската аудиенция на Стария континент?

Френският министър председател Габриел Атал посрещна Си Дзинпин на летище Орли в Париж.



Освен с президента Еманюел Макрон в Париж диалог е плануван и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В изявление за английското издание " Икономист " преди два дни Макрон сподели:

" Не е в полза на Китай Русия да дестабилизира международния интернационален ред. Трябва да работим с Китай за създаване на мир ", сподели Еманюел Макрон - президент на Франция.



Посещението на Си Дзинпин в Париж идва година, откакто Макрон беше в Китай, където още веднъж се опита да накара китайския водач да повлияе на Москва. И до момента в който Макрон и Урсула фон дер Лайен се чака да се концентрират върху Украйна, то Си Дзинпин ще подчертава върху европейските следствия за нечестни търговски практики, които засягат китайското произвеждане на слънчеви панели и здравна инсталация, както и дотациите за електрически автомобили.

След Франция Си Днизпин се насочва към Сърбия, където идва на 8 май - деня на годишнината от натовските бомбардировки на китайското посолство в Белград през 1999 година. С този жест се чака китайският водач да изпрати антизападно обръщение. Но във фокуса на диалозите му със сръбския президент Александър Вучич ще бъдат вложения. Освен рандеман на злато и мед в Сърбия по думите на Вучич Китай създава и влакове за западната ни съседка.

" Питам китайския президент, тъй като нямаме повече влакове. Вече получихме китайски композиции и скоро ще ги покажем - нито една европейска компания не може да ги създаде за европейския пазар, а от влакове има от ден на ден потребност. Китайците могат да ги произведат ", съобщи Александър Вучич - президент на Сърбия на 03.05.2024 година в Белград.

В Унгария китайският президент ще беседва с премиера Виктор Орбан - един от първенците на по този начин наречената външна политика на " отваряне към Изтока " и бранител на визията за " суверенистичен свят ", където " световната стопанска система е проведена не съгласно идеологии, а съгласно взаимния интерес ".

Пробив по тематиката Украйна не се чака, само че обиколката на китайския президент в Европа слага основите за идно посещаване на Владимир Путин в Пекин по-късно този месец.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР