Кастрацията при котките е с най-малко рискове за здравето на

...
Кастрацията при котките е с най-малко рискове за здравето на
Коментари Харесай

Какви рискове крие кастрирането при котки

Кастрацията при котките е с минимум опасности за здравето на животното. Страничните резултати са минимални, спрямо хормоналните средства за управление на разгонването. Процедурата от дълго време се е наложила като ранна рутинна във всички страни с добре развита ветеринарна медицина.

Кастрацията на коте съставлява хирургична процедура, при която мъжката или женска котка се лишава от опцията за размножаване. Докато при мъжките котки интервенцията съставлява премахване на тестисите, то при женските се отстраняват двата яйчника и матката.

Кастрацията при котките се ползва, с цел да се предпазят животните от разнообразни болести. При нея освен няма нежелани реакции, тя се прави точно за тяхното отбягване. Въпреки това в доста редки случаи е допустимо да се появят някои неразположения.

При по-големите типове женски котки, в по-зряла възраст може да се появи компликация при задържането на урина. Проблемът обаче е елементарно разгадаем посредством хормонозаместваща терапия. При някои котки се следи нараснала податливост към напълняване. Това обаче също елементарно се контролира с подобаваща диета и обезпечаване на по-широк диапазон за придвижване. Други странични резултати и опасности не са регистрирани.

Освен физически кастрацията може да се отрази и душевен на котката. Много от стопаните се тормозят от това, че оперираният домакински любим ще загуби своята жизнеспособност. Специалисти изясняват, че фактори като характер и просветеност не се повлияват от кастрацията.

 Kастриранe при котки

Дори в противен случай – неприятни привички, подсилвани от хормоните, изцяло изчезват. Разбира се, привички, като уринирането на всички места в дома, са открити и няма да изчезнат след кастрацията.

Ефект от кастрацията обаче се усеща върху половото държание. Всъщност, след процедурата то изцяло изчезва. При котки, които към този момент са изпитали полова интензивност, някои от признаците може да се запазят. Това се следи най-много при мъжките котки. При тях мастурбацията може да се появи и след интервенцията.

С това изключение при болшинството животни кастрацията е ефикасен метод за елиминиране на развиването и прогресирането на завладяващото полово държание. С нея се понижава желанието за тичане, а котката става доста по-спокойна. Установено е, че кастрираните котки и животни въобще живеят по-дълго.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР