Кърлежите могат да бъдат и приятели на човечеството. Кой може

...
Кърлежите могат да бъдат и приятели на човечеството. Кой може
Коментари Харесай

Кърлежите могат да бъдат и приятели на хората

Кърлежите могат да бъдат и другари на човечеството. Кой може да допусна, че кърлежът, този кръвопиещ паразит, може да бъде асистент на човечеството. Според резултатите от изследване на белгийски откриватели от Свободният университет в Бруксел, слюнката на кърлежите е изумително богата на антикоагуланти и противовъзпалителни субстанции, които биха могли с триумф да се употребяват за лекуване на пациенти с тромбоза на кръвоносните съдове, инсулт и белoдробна емболия.

В процеса на еволюция дребните паразити са се научили да употребяват биологични анестезиращи, противовъзпалителни и антикоакулантни субстанции на такова равнище, което актуалната медицина към момента не е достигнала.

След като кърлежът се закрепи, той отделя със слюнката си вещество, което сходно на лепило още по-здраво го прикрепя към кожата. След това се отделят противовъзпалителни субстанции, позволяващи кърлежът да заблуди имунната система на гостоприемника, субстанции, възпрепятващи съсирването на кръвта (антикоагулант), заставящи кръвта да става още по-течна и такива, които инхибират нервната система. Фактически по този метод кърлежът остава незабележим за защитните системи на гостоприемника.

След поредност от научни опити откривателите съумяват да изолират от слюнката на кърлежите белтъка Ir-CPI, притежаващ неповторими антитромботични свойства, които попречват процеса на срастване на тромбоцитите към съдовата стена и последващата им агрегация и формиране на тромб.

Освен това откривателите съумяват да изолират и гена, виновен за белтъка, което води и до вероятен синтез на Ir-CPI в индустриални мащаби.

По време на изследване на бразилски откриватели е открити друго вещество в слюнката на кърлежите, което съгласно тях може да се употребява за лекуване на разграничи типове ракови болести при индивида.

Първоначално учените се стопират също като белгийските си сътрудници върху белтъка Ir-CPI, който доста улеснява храненето на кръвопиещите паразити. В идващите етапи на изследването откривателите откриват молекула, която също взе участие в състава на слюнката на кърлежите. Това което прави най-голямо усещане на учените е, че тя води до ефикасното стесняване на размера на злокачествените тумори, като в същото време оставя здравите кафези в човешкия организъм изпълни невредими.

На по-късен стадий е разпознато и друго вещество, наречено Amblyomin-X, намиращо се в некоагулиращо съединяване, което в допълнение удостоверява откритието на бразилските учени, че молекулата дейно убива туморните кафези.

След няколко сполучливи опити, включващи лабораторни мишки и зайци, откривателите са на мнение, че напредъкът ще бъде доказан и при провеждането на тествания върху хора.

„ При провеждането на стандартната химиотерапия се засягат и здравите кафези в човешкия организъм. По време на нашите проучвания, които включват 42-дневно лекуване с новооткритата молекула, не се следи този неподходящ за здравето развой. Това ни дава вяра, че страничните резултати от този способ на лекуване ще бъдат доста по-малко. “, споделя Ана Мария Чудзински-Тавси от Научноизследователския институт „ Бутантан “ в град Сау Паулу, Бразилия.

Двете изследвания разкриват, че кърлежът с изключение на паразит, предаващ извънредно рискови болести, е и асистент на човечеството посредством богатата на потребни субстанции слюнка, която може да бъде извънредно потребна в битката с едни от най-сериозните заболявания, познати на актуалната медицина.

Диетата на Килиън Мърфи, с която влиза в ролята на Опенхаймер

Фрамар

Кърлежите могат да бъдат и другари на хората

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР