Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г.

...
Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г.
Коментари Харесай

100 работещи издържат 71 пенсионери в момента

„ Към момента 100 работещи устоят 71 пенсионери. Към 2050 година това съответствие ще бъде може би 100 към 100 пенсионери. В държавната стратегия е записано, че до края на юни би трябвало да бъде изработен разбор, който да регистрира всички тези фактори ”. Това съобщи Хасан Адемов, някогашен министър на труда и обществената политика, в ефира на NOVA NEWS.

Той изясни, че за финансовата резистентност и адекватността при установяване на размера на пенсиите има два значими критерия. Единият е съотношението сред броя работещи и пенсионерите.

„ Другият е коефициентът на заменяне на приходите на труд, който в България в този момент е към 69,7%. Това значи, че при 1000 лева заплата, ще получаваш 700 лева пенсия, в случай че приказваме за междинен размер ”, разясни Адемов.

По думите му всички нараствания на минималната и междинната пенсия имат своята цена.

„ Въпросът е по какъв метод обществото, политиците и специалистите ще се обединят. За 2024, 2025 и 2026 се плануват спомагателни средства за покачване на пенсиите ”, разяснява още Адемов.

 iStock iStock
Той напомни, че през 2000 г. беше направена сериозна промяна в пенсионната система.

„ Основните правила, заложени тогава, бяха тези на солидарността и адекватността. Но през годините те бяха изкривени и упованията да се получават съответни пенсии не се сбъднаха в цялостен размер ”, съобщи Хасан Адемов.  

Според Христина Христова, някогашен обществен министър в кабинета „ Сакскобургготски ”, е наложително да се направи разбор на пенсионно-осигурителната система и някои неща да се трансформират.

„ Пенсиите не би трябвало повече да се преизчисляват по административно-политически аргументи, без да се гледа осигурителното право на индивида. В последните 5-6 година се направиха сходни неща, увеличи се минималната пенсия, която се приближи до междинната за страната. Това понижи мотивацията за обезпечаване, докара и до дисторция ”, сподели Христова.

Според нея демографската картина в целия Европейски Съюз е обективната причина за промяна на пенсионната система.

„ Тази година за пенсии са нужни съвсем 22 милиарда лв., като 10 милиарда от тях ще дойдат от бюджета. Започва да се появява и световно несъгласие сред поколенията ”, сподели Христова.

По думите ѝ субсидирането на минималната пенсия би трябвало да е деликатно, тъй като това е пенсионна система, а не обществена помощ.

„ По морално-етични съображения страната подсигурява минималната пенсия, което не е заслужено ”, изясни Христова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР