Какво стои между нас и успеха? В началото на кариерата

...
Какво стои между нас и успеха? В началото на кариерата
Коментари Харесай

Защо е важно да има Ментор до теб

Какво стои сред нас и триумфа? В началото на кариерата липсват знанията. След като ги натрупаме, усещаме потребността да натрупаме още опит. А след това?

Първите професионални стъпки може да са сложни, само че след тях идва същинското предизвикателство - да излезем от рамките, които сами сме си сложили, да дефинираме своите стратегически цели и да начертаем пътя към постигането им. Точно в този миг имаме потребност от помощ. От протегната ръка, която да ни покаже накъде да тръгнем, с цел да стигнем сами. Трябва ни наставник.

В това имат вяра пет дами от екипа на един от водещите телекоми у нас - Yettel. С поддръжката на компанията, те трансформират своя концепция в програмата " Ментор до теб ". Тя към този момент трансформира професионалния път на млади чиновници и дава опция на по-опитните да осъзнаят каква полезност са знанията и опитът, които имат.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Хакатонът и оттатък

Идеята за " Ментор до теб " се ражда по време на 6-седмичния хакатон Ideathon Challenge, проведен измежду чиновниците на телекома по време на ребранда му предходната година. Над 80 души, разграничени в тимове, работят по своите оферти.

Сред тях е и екипът " 8-ми март ", който (очаквано) е напълно дамски. В него влизат Борислава Маркова (ръководител " Въвеждане на пазара " ), Борислава Борисова (експерт " Качество и надзор на финансови транзакции и телефонни сметки " ), Константина Татарска (специалист " Дигитални услуги - бизнес клиенти " ), Ива Арабаджиева (юридически съветник) и Анелия Салджийска (мениджър " Стратегически продажби - бизнес клиенти " ). Различни позиции, разнообразни дирекции, разнообразни цели в кариерен и персонален проект.
 Снимка 645191
Източник:

" Събрахме се като екип на инцидентен принцип, който след това стана супер интердисциплинарен. Това ни разреши да обхванем огромна част от експертизата в компанията и да я " облечем " в тази концепция, която към този момент е действителност ", споделя Константина Татарска.

Борислава Борисова добавя: " Лично за мен концепцията беше въодушевена от мое присъединяване като менти във външна стратегия, където видях, че връзката и въздействието върху участниците беше извънредно положително. Реших, че това би могло да се вкара и в нашата компания ".

Надпреварата продължава седмици, като включва предавани онлайн презентации и показване на плановете пред висшия мениджмънт на компанията. Отбор " 8-ми март " подхожда нетрадиционно - със самоуверено решение за представяне на концепцията, променено минути преди началото, без обичайни слайдове и със алегорично връчване на първенец на основния изпълнителен шеф с посланието да осветява пътя напред за своите чиновници.

Това очевидно сработва: " Ментор до теб " е една от четирите хрумвания, утвърдени за реализация.

Какво съставлява програмата

След като концепцията е утвърдена, идва по-трудната част - да оживее на процедура. Тук основна роля има HR екипът на Yettel.

През 2023 година Yettel стана първия телеком в България, отличен с влиятелния документ Top Employer за високото качество на своите работодателски практики и политики. В поредност от материали те срещаме с хората, които работят в компанията. Защото точно те способстват за всеки нейн триумф и тъй като зад всеки топ шеф стоят неговите топ експерти.

" Целта ни беше да създадем менторска стратегия, от която хората да извличат действителна изгода. Трябваше доста добре да управляваме упованията на участниците и да ги подготвим за това, което следва. Проведохме разнообразни образования с менторите и с ментитата. Искахме да създадем у тях вярното схващане за това какво е менторството, какво могат да чакат и по какъв начин да извличат изгоди от него ", изяснява Анна Лютаревич-Петкова, старши специалист " Развитие и образование ".

Пилотното издание на " Ментор до теб " започва с 12 двойки ментор-менти. Задължително изискване е да са от разнообразни дирекции. Като ментори се включват хора на извънредно високи позиции, в това число и основни шефове. В продължение на 4 месеца те споделят опит и направляват своите ментита.

Мащабът е умишлено определен - всеки наставник работи единствено с един чиновник, с цел да се концентрира оптимално върху него. Двойките не се избират от компютърна стратегия, а след задълбочени изявленията.

" Менторската стратегия е за хората, които имат ясна и осъзната цел пред себе си и знаят какво желаят да реализират. Добре е човек да е натрупал прочут житейски и професионален опит преди да взе участие в нея, с цел да може да вземе максимума ", акцентира Борислава Маркова.

Защо има смисъл?

Част от членовете на тим " 8-ми март " също вземат участие в менторската стратегия. Борислава Борисова е един от тях. Разказва, че след работата със своя наставник към този момент има явен проект за развиването си през идващите години. " Съветите, упътванията и техниките, които моят наставник ми даде, са универсални. Менторството е трансформативно, тъй като ти дава насоки от човек, който към този момент е минал през това. Утъпкал е пътя и ти споделя: " Давай, върви! ", счита тя.

" В компанията има хора със страхотна експертиза, от които можеш да научиш доста. Много постоянно се е случвало - срещам някого в кантината или в кафето и желая да го запитвам нещо. Започва диалог, задавам въпрос, който касае моето израстване и си споделям: " Неудобно ми е, аз му изгубвам времето ". Менторската стратегия канализира сходен вид търсения на любопитни хора, които в неофициална среда се усещат дискомфортно, тъй като считат, че губят времето на своя събеседник ", безапелационна е Ива Арабаджиева, която следва да стартира да работи със собствен наставник.
 Клиентът не е наложително прав, само че постоянно е най-съществен
Клиентът не е наложително прав, само че постоянно е най-съществен

За Yettel " Клиентски метод и задоволеност " не е просто име на дирекция, а философия

" В Yettel я има културата да споделяш и предаваш познания и опит, само че с тази стратегия даваме по-голям мащаб, тъй като постоянно го има това терзание ", прибавя и Борислава Маркова, която също е измежду определените за присъединяване в програмата. " Най-ценното е, че за миг се изваждаме от работата по съответните планове и обръщаме внимание на по-голямата картина, което в последна сметка дава подтик на работата по плановете. Развива те като експерт, само че и като персона ", прибавя тя.

Според Анна Лютаревич-Петкова, за някои от участниците програмата води до " безспорна промяна ". Наистина е потребно някой " да те огледа в профил и да ти каже: " Обърни внимание тук ", " Приоритизирай това ", " Опитай това ". Обогатяващо е и за самите ментори, които излизат от рамката на мениджърската си роля. Попадат в различен вид обстановка, в която само би трябвало да споделят своя опит.

" Когато започва пилотното издание на програмата, отзвукът беше супер положителен. Като човек, взел участие в създаването на концепцията, десетки сътрудници ме питаха " Кога ще бъде идната вълна ", " Как мога да се запиша? ". Много боязън и неспокойствие долових в сътрудниците ", споделя Константина Татарска.

Всичко това е допустимо и поради културата в Yettel. " При нас, без значение дали си стажант или управител, в случай че имаш добра концепция, тя може да се трансформира в действителност. Важно е обаче да я защитиш професионално и аргументирано - да обясниш за какво има потребност от нея и какви ще са изгодите. Тогава всеки ще те изслуша и ще те поддържа ", прибавя Анна Лютаревич-Петкова.

Точно както се случва с програмата " Ментор до теб ".

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР