Как да наемем правилния човек, как да го мотивираме и

...
Как да наемем правилния човек, как да го мотивираме и
Коментари Харесай

От специалист до мениджър: Какво е да работиш във водещ производител на кранове?

Как да наемем верния човек, по какъв начин да го мотивираме и да поддържаме неговия интерес към работата? И въпреки това - по какъв начин да постъпим със чиновник, който не се оправя? Управлението на хора и въпросите, които то допуска могат да бъдат предизвикателни, когато се сблъскаш с тях за пръв път. Как сходни обстановки са се отразили на кариерния му път споделя мениджърът отдел " Управление на разплащанията " в подразделението Hiab на финландската компания Cargotec Свилен Винев.

Бизнесът на Hiab е обвързван с произвеждане и поддръжка на разнообразни типове кранове за камиони, като е разграничен на обособени дивизии съгласно вида кран. Например употребявани в строителството, дърводобива, товарещи кранове, сметоизвозване. А работата на Свилен Винев е обвързвана с ръководството на хората в отдела, както и представянето на резултатите пред финансовия екип на Hiab.

Екипът за ръководство на разплащанията би трябвало да подсигури навременното заплащане на фактурите на доставчиците на компанията.

" Това е голям размер от фактури, свързани както с материалите, нужни за произвеждане, по този начин и за всички останали непреки разноски, направени от Hiab ", споделя Свилен Винев.

Предизвикателствата произтичат от това, че в другите подразделения се употребяват разнообразни счетоводни системи. Това са сдружения, ситуирани в множеството европейски страни, както и в Съединени американски щати, като за всички тях дават отговор хора от финансовият център на компанията в София.

Кариерният път на Свилен Винев в Cargotec започва през 2018 година като старши експерт вътрешно фирмено счетоводство. Той става част от екип, който дава отговор за издаването и осчетоводяването на вътрешно фирмени фактури. Това е най-вече транзакционна работа, само че тя дава съществени разбирания за това по какъв начин действат другите софтуерни системи в компанията. Важно е да споменем, че в отдела за вътрешнофирменото счетоводство най-ценното нещо е връзката с другите отдели - от едната страна са тези, които издават документите, а от друга са сдруженията, които ги получават, осчетоводяват и заплащат.
 Снимка 651636
Източник:

Впоследствие Свилен Винев става началник на екип (team lead) в отдел " Плащане към снабдители " на бизнес подразделението на Cargotec MacGregor. Именно на тази позиция той натрупва скъп опит, който в следствие надгражда с работа по менажирането на процеси, с цел да може да стартира преди месец като управител на отдел в Hiab. В момента той се занимава с ръководство на хората в отдела за заплащания към доставчиците на компанията.

" Най-интересното е, че в този момент е времето, когато компанията се разделя на трите си съществени бизнеса, като всеки ще поеме по личен път и ще има свободата да оформи метода си на работа, както и самите процеси. Вземането на решения ще бъде доста по-бързо и съгласно личните потребности и бизнес цели на Hiab ", споделя Свилен Винев.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Това се отнася до процеси и политики, свързани да вземем за пример с понижаване на нездравословни излъчвания, автоматизиране на процеси или менажиране на хора.

" Хората в действителност са преди всичко в полезностите на Hiab това прави компанията привлекателна както като клиентите, по този начин и за самите чиновници ", отбелязва той.

Пътят на Hiab да се трансформира в компания Employees First е стартира напролет на 2019 година

Тази тактика на Hiab се поражда от желанията на самите чиновници, попълнени в анкетите, които всички чиновници получават на месечна база.
 Снимка 651633
Източник:

Според Свилен Винев по време на коронавирус пандемията мощно личи същинският смисъл на тази акция.

" Hiab се стреми да обезпечи допустимо най-хубавите и безвредни условия на труд както за служащите във фабриките, по този начин и за хората като нас в отдел " Финанси ". Като постоянно, сигурността е преди всичко ".

Важен за компанията е също по този начин салдото сред работата и персоналния живот. Като в този аспект задачата е да се понижат равнищата на стрес при чиновниците. Проверява се дали самият чиновник се усеща подсилен в работата си от неговия директен началник. Този индикатор влиза в месечните анонимни изследвания, които се вършат от чиновниците. Цел на компанията е самите чиновници да бъдат включени във вземането на решения и да има цялостна бистрота. Също по този начин компанията е насочена към рационализиране знанията и уменията на чиновниците чрез спомагателни образования. А при подобряването на процесите се употребява по този начин известния Lean Six Sigma способ.
 Снимка 651637
Източник:

" За мен, както и за доста сътрудници от " Карготек България ", това е компанията, в която съм прекарал най-дълго време в кариерата си до момента. Първоначално бях впечатлен от финландската просвета на компанията, както и методите на взимане на решение и ръководство на хора. Преди това съм работил в други центрове с изнесени финансови услуги и незабавно направих разликата в метода на работа и самото отношение. Може би също по този начин имах шанс да попадна на доста обединен екип от експерти, с които се сработихме елементарно ", обобщава Свилен Винев.

На второ място той слага опциите за развиване, които компанията предлага. Той акцентира, че в Cargotec, това не е просто факсимиле, а има безчет образци за хора, постигнали огромно развиване, почнали от базова роля и в следствие развили се в роля, обвързвана с ръководство на хора или процеси.
 От специалист към управител: Какво е да работиш в Kalmar?
От специалист към управител: Какво е да работиш в компания със чиновници в целия свят?

Разговаряме с Вера Митова – Велчева, действен управител “Човешки запаси ”

" И това важи освен за отвесно израстване, само че също по този начин и за хоризонтално - компанията се стреми да задържи чиновниците си, да разбере техните потребности и да им предложи позиция, която да дава отговор на това, в което желаят да се развиват ", изброява Свилен Винев.

Той показва, че има доста образци даже за стажанти или хора, наети без опит по специалността, които в следствие заемат управителни функционалности.

" Може би по тази причина основно качество, което търсим у претендентите, е желанието за работа и развиване, тяхната мотивация. ", споделя в резюме той.

Историята на Hiab стартира през 1944 година, когато производител на ски от Швеция основава първия хидравличен кран, задвижван от мотор на камион. Това е революционно за времето си изобретение, което стартира да се създава всеобщо през 1947 година

До ден сегашен са продадени над половин милион товарещи кранове с марка HIAB над 120 страни по света. Такива постоянно могат да бъдат забелязани и в България.
 Снимка 651632
Източник:

Компанията последователно се уголемява през годините посредством придобиване на други марки, които след това стават част от продуктовата гама като обособени дивизии. Това са да вземем за пример италианските товарни кранове Effer, бразилските Argos, дърводобивните Loglift, кранове за скрап Jonsered, контейнерните системи Multilift, мотокари за монтаж на камиони - ирландските Moffett, падащите бордове Zepro и Waltco. Така Hiab се трансформира към днешна дата във водещ в международен мащаб производител на кранове за камиони.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР