Кафето от цикория е напитка, която се получава от печен

...
Кафето от цикория е напитка, която се получава от печен
Коментари Харесай

Кафе от цикория – Здравословната алтернатива на кафето?

Кафето от цикория е напитка, която се получава от печен корена на растението цикория. Набира известност като сурогат на кафето, тъй като има сходен усет, само че не съдържа кофеин. Някои проучвания прибавят, че може да има и някои изгоди за здравето и може да помогне за управление на кръвната захар и възстановяване на придвижванията на червата.

Въпреки че е обвързвано с няколко изгоди за здравето, то може също да аргументи неподходящи странични резултати при някои хора.

В тази публикация ще разгледаме наличните доказателства, с цел да установим дали кафето от цикория предлага някакви изгоди за здравето.

реклама

Какво е кафе от цикория?

Цикория е растение, принадлежащо към фамилията на глухарчетата, разпознаваемо по здравото си, космато стъбълце, светлолилави цветове и листа, които постоянно се употребяват в салати. У на е познато, като синя жлъчка.

Процесът на подготвяне на кафе от цикория включва печене и мелене на корените на растението цикория. Предлага усет, напомнящ на кафе, с вкусов профил, постоянно описван като леко землист и ядков. Кафето от цикория се употребява независимо или се смесва с кафе, с цел да се усъвършенства усетът му.

Докато точният генезис на кафето от цикория е ненапълно неразбираем, се счита, че се е появило през 1800 година във Франция, интервал, белязан от дефицит на кафе. За да понижат дефицита на кафе на зърна, хората почнали да смесват корени от цикория с кафето си, с цел да задоволят желанието си за кафе.

В по-късните години, по време на Гражданската война, то придобило известност в Ню Орлиънс, когато градът се сблъскал с дефицит на кафе след военноморските блокади на Съюза, които лимитирали достъпа им до едно от техните пристанища за кафе.

Кафето от цикория остава част от разнообразни култури по света и постоянно се употребява като безкофеинова опция на обичайното кафе.

Осигурява разнообразни хранителни субстанции

Кафето от цикория се подготвя главно от корен от цикория, който се обработва посредством мелене, печене и варене на суровия корен от цикория.

Обикновено се употребява почти 2 супени лъжици (еквивалентни на 11 грама) надробен корен от цикория на една чаша (около 240 мл) вода.

Един недопечен корен от цикория с тегло към 60 грама съдържа следните хранителни съставки: ( 1 )

  • Калории: 43
  • Протеин: 0,8 грама
  • Въглехидрати: 10,5 грама
  • Мазнини: 0,1 грама
  • Фибри: 1 грам
  • Витамин B6: 9% от препорачителния дневен банкет (ПДП)
  • Калий: 4% от ПДП
  • Витамин C: 3% от ПДП
  • Фосфор: 3% от ПДП
  • Манган: 6% от ПДП
  • Фолиева киселина: 4% от ПДП

Коренът от цикория служи като незабравим източник на инулин, характерен тип пребиотични фибри, известни с евентуалните си изгоди, свързани с ръководството на тежестта и стомашно-чревното здраве. ( 2 ) ( 3 )

реклама

Освен това съдържа умерени количества манган и витамин B6, като и двата имат връзка с когнитивното здраве. ( 4 ) ( 5 )

Важно е обаче да се признае, че количествата на тези хранителни субстанции в кафето от цикория са релативно ниски, защото единствено дребна част от корена на цикорията се употребява в процеса за изработката на кафе.

Може да усъвършенства здравето на храносмилането

Коренът от цикория е прочут с богатото си наличие на фибри, което може да предложи разнообразни изгоди за вашето храносмилателно богатство.

Има капацитета да повлияе позитивно на микробиома на червата ви, решителен детайл, обвързван с цялостното здраве и евентуални болести. ( 6 )

Наличието на фибри инулин в корена от цикория е удивително, защото съставлява форма на пребиотик, който предизвиква растежа на удобни бактерии в червата.

Множество изследвания демонстрират, че прибавянето на инулин може да докара до увеличение на наличието на избрани варианти потребни бактерии в дебелото черво. ( 7 )

Цикорията също е посочила свойства за възстановяване на функционалността на червата и понижаване на проблемите, свързани със запека.

Например, изследване, извършено през 2017 година, включва 44 индивида със запек, които са приемали добавки с инулин от цикория за интервал от 4 седмици. Резултатите демонстрират, че спрямо плацебо, тези добавки водят до увеличение на честотата и мекотата на изпражненията, като по този метод обезпечават облекчение от запек. ( 8 )

Освен това, в настрана по-малко изследване, потреблението на 300 мл дестилат от корен на цикория на дневна база в продължение на 4 седмици води до обилни усъвършенствания работата на червата спрямо контролна група. ( 9 )

Може да намали кръвната захар

Коренът от цикория е източник на инулин, характерен тип диетични фибри, които са посочили капацитет за контролиране на равнищата на кръвната захар, както е посочено от открития в изследвания както при хора, по този начин и при животни.

Едно изследване, извършено върху плъхове с диабет, откри, че използването на инулин от цикория за интервал от 8 седмици води до усъвършенствания в ръководството на кръвната захар. Тези позитивни резултати се дължат на промени във въглехидратния метаболизъм. ( 10 )

Въпреки че проучванията особено за въздействието на инулина от цикория върху кръвната захар са ненапълно лимитирани, разнообразни други изследвания демонстрират капацитета му да благоприятства регулирането на кръвната захар и инсулиновата устойчивост.

По-специално, инсулиновата устойчивост поражда, когато дълготрайно нараснали равнища на инсулин могат да доведат до понижена инсулинова успеваемост и нараснали равнища на кръвната захар. ( 11 )

В малко изследване дневният банкет на 30 грама инулин в продължение на две седмици доста понижава инсулиновата устойчивост при 40 индивида с преддиабет спрямо плацебо. ( 12 )

реклама

Освен това, просторен обзор на 25 изследвания заключава, че прибавянето на инулин може да способства за понижаване на инсулиновата устойчивост, изключително при хора с диабет вид 2, изключително тези, които са със затлъстяване. ( 13 )

Важно е да се означи, че макар че доста проучвания са фокусирани върху инулина, са нужни спомагателни изследвания, с цел да се дефинират съответно резултатите на кафето от цикория върху равнищата на кръвната захар и инсулина.

Може да понижи възпалението

Въпреки че възпалението съставлява натурален и нужен отговор на имунната система, счита се, че непрекъснатото или хронично инфектиране може да бъде фактор, способствуващ за положения като сърдечни болести, диабет вид 2 и рак. ( 14 )

Има някои обнадеждаващи доказателства от изследвания върху животни, които допускат, че коренa на цикорията може да има противовъзпалителни свойства.

Например, изследване, включващо плъхове през 2014 година, откри, че коренa от цикория способства за понижаване на равнищата на маркери за инфектиране като фактор на туморна некроза алфа, интерлевкин-6 и интерлевкин-1. ( 15 )

Отделно изследване показва сходни противовъзпалителни резултати, когато са хранене прасенца с изсушен корен от цикория. ( 16 )

Освен това, проучванията демонстрират, че използването на дестилат от цикория на плъхове с подагра е в положение да повлияе на избрани пътища, виновни за контролиране на възпалението. ( 17 )

Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се откри въздействието на корена от цикория върху възпалението при хора.

Без кофеин

Кафето от цикория е дейно средство за понижаване на потреблението на кофеин.

Конвенционалното кафе се създава от кафе на зърна, които минават развой на печене и мелене.

Съдържанието на кофеин в типична чаша кафе нормално е към 92 мг, макар че това количество може да варира според от фактори като типа на употребяваното кафе, размера на порцията и типа на изпичаното. ( 18 )

Прекомерната консумация на кофеин е обвързвана с разнообразни странични резултати, в това число признаци като гадене, тревога, сърцетуптене, безпокойствие и проблеми със съня. ( 19 )

Коренът от цикория, въпреки това, е естествено без кофеин, което го прави отлична опция за хора, които се стремят да лимитират приема на кофеин. ( 20 )

Някои хора избират корен от цикория, като безкофеинов сурогат на кафето, до момента в който други избират да го смесят със скромна порция кафе, което им разрешава да се насладят на кафе с понижено наличие на кофеин.

Може да не е уместно за всеки

Въпреки че кафето от цикория се свързва с разнообразни изгоди за здравето, то може да не е уместно за всеки.

При някои хора цикорията може да провокира алергична реакция, водеща до признаци като болежка в устата, отичане и изтръпване.

Хората с алергии към амброзия или бреза би трябвало да заобикалят цикорията, с цел да предотвратят евентуални нежелани реакции.

Ако срещнете някакви неподходящи признаци след консумация на кафе от цикория, целесъобразно е неотложно да преустановите използването му и да потърсите съвет от доктор.

Освен това има лимитирани проучвания за сигурността и евентуалните странични резултати на корен от цикория за бременни или кърмещи. За да смекчите евентуалните отрицателни резултати, целесъобразно е да се консултирате с вашия доктор, преди да го включите в диетата си. ( 21 )

Как се пие

Кафето от цикория се предлага за закупуване онлайн, в супермаркети или в магазини за здравословни артикули. Приготвянето му е елементарно – би трябвало единствено да следвате инструкциите на опаковката.

Като опция можете да го приготвите от нулата вкъщи, като употребявате следните стъпки:

  1. Купете корен от цикория от локалния магазин за хранителни артикули или са го набавете сами от чист регион. Отново подсещаме, че това е познатото в България растение „ синя жлъчка “, което виждате най постоянно.
  2. Измийте и подсушете корена, след което го нарежете на части благодарение на нож.
  3. Поставете частите върху тава за печене и ги изпечете във фурната при почти 180°C, до момента в който станат златистокафяви.
  4. Изпеченият корен от цикория се нарязва на ситно.
  5. Сварете 1 чаша вода и прибавете 1-2 супени лъжици надробен корен от цикория.
  6. Покрийте и оставете да къкри за 10 минути.
  7. Прецедете течността в чаша и се насладете.
  8. По предпочитание можете да добавите мед и мляко за възстановяване на усета.

Заключение

Кафето от цикория може да има разнообразни изгоди за здравето и може да служи като подобаваща опция на кафето, в случай че желаете да намалите кофеина.

Въпреки това евентуалните изгоди за здравето от кафето от цикория остават незадоволително проучени и няма безапелационни доказателства в поддръжка на по-големи изгоди за здравето спрямо елементарното кафе.

Въпреки това, в случай че ви харесва като напитка и нямате алергия към него, можете да го включите в диетата си и да се насладите на усета му.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР