Изпитателният свръхзвуков самолет XB-1 на Boom получи одобрението на Федералната

...
Изпитателният свръхзвуков самолет XB-1 на Boom получи одобрението на Федералната
Коментари Харесай

Свръхзвуковият самолет Boom XB-1 получи разрешение да надмине скоростта на звука

Изпитателният свръхзвуков аероплан XB-1 на Boom получи утвърждението на Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединени американски щати да прелети над Mach 1, оповестиха от компанията. Тестовете би трябвало да се проведат по-късно тази година в свръхзвуковия кулоар Black Mountain в Мохаве, щата Калифорния, а резултатите могат да оказват помощ за доказване на осъществимостта на структурата в области като разход на гориво, скорости и летателни характерности.

" След сполучливия първи полет на XB-1 чакам с неспокойствие историческия му първи свръхзвуков полет ", съобщи създателят и основен изпълнителен шеф на Boom Supersonic Блейк Шол. " Благодарим на Федералната авиационна администрация за поддръжката на нововъведенията и за това, че дава опция на XB-1 да продължи да извършва значимата си роля да дава тенденция за бъдещето на свръхзвуковите пътувания. "

Одобрението идва единствено няколко седмици след сполучливия изпитателен полет на X-B1 с дозвукова скорост, осъществен от двойка пилоти-изпитатели. Според компанията то е резултат от изчерпателен обзор и оценка на околната среда и задължава самолет-помощник да следва XB-1, с цел да следи и записва сигурността на полета.

Компанията ще извърши 10-20 полета, преди да се опита да преодолее скоростта на звука. През това време тя " систематично ще уголемява полетната обвивка ", с цел да удостовери експлоатационните качества и ръководството, сподели Бум, като в същото време ще прави инспекции на всички системи по време на полет и ще показва безвреден марж до границите на трептене/вибрации. Изпитвателният водач Тристан Бранденберг ще бъде зад командния пулт по време на първия свръхзвуков полет.

Пътническите полети обаче към момента са надалеч обратно. XB-1 е умалена версия на крайната цел на Boom - търговски лайнер, наименуван Overture, който се чака да транспортира под 100 пасажери в " бизнес класа ". Компанията съобщи, че този аероплан ще може да лети от Токио до Сиатъл за четири часа и тридесет минути.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР