Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации

...
Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации
Коментари Харесай

`Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни управляващи оповестиха за нов връх от 48 трансплантации за денонощие.

Страната е международен водач в тази сфера над три десетилетия.

В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, в това число три деца, от 19 донори в 29 разнообразни лечебни заведения в единадесет самостоятелни общности в Испания, сочат данни на Националната организация по трансплантации (ONT). Трима от реципиентите са деца, а в два от случаите се касае за живи донори. В известието се изразява  признателност към 17-те фамилии, които са взели решението да дарят органи в доста тежък миг на гибел на обичан човек.

От 48 осъществени трансплантации 25 са бъбречни, единадесет – чернодробни, седем – белодробни, три сърдечни и две – на панкреас. 

Почти пет години са били нужни за постигане на предходния исторически най-много – от 29 ноември 2019 година Тогава са осъществени 38 трансплантации, с 10 по-малко от рекордния ден тази седмица, също с 19 донори, като един е от друга страна.

Вече 32 години 47-милионна Испания неотменно е международен водач в трансплантациите – общо 5863, осъществени с помощта на 2346 души, чиито органи са дарени след гибелта им и на 437 души, дарили орган приживе.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР