Има много различни проблеми, които могат да засегнат очите и

...
Има много различни проблеми, които могат да засегнат очите и
Коментари Харесай

Слепота при зайците - симптоми и причини

Има доста разнообразни проблеми, които могат да обиден очите и зрението на вашия заек.

Ако забележите нещо извънредно, неотложно се свържете с вашия ветеринарен доктор за съвет. Ако наподобява, че вашият заек изпитва болежка, запишете си незабавно час. Ако не се лекуват, проблемите с очите могат да бъдат съществени и да причинят слепота.

Причини за очни проблеми при зайците

Има няколко разнообразни аргументи, които могат да причинят проблеми с очите при зайците, в това число:

- Очни инфекции/конюнктивит

- Заболяване на зъбите, защото зъбите на заека са доста покрай очите му

- Дакриоцистит - инфектиране на слъзните канали

- Язви на окото/роговицата - язвата на роговицата е рана на повърхността на окото. Нуждае от лекуване, с цел да се помогне на животното да се възвърне. Ако не се лекуват, от време на време язвите могат да причинят пръсване на очната ябълка.

- Глаукома - нараснало вътреочно налягане. Глаукомата е мъчително положение, което може бързо да докара до слепота, в случай че не се лекува.

Също причина за слепотата при зайците могат да бъдат инфекциозни болести като:

- Миксоматоза - миксоматозата е извънредно рисков вирус, който предизвиква отичане на главата, очите, лицето и бързо води до гибел. Миксоматозата се популяризира от диви зайци към домашни посредством бълхи и комари и се предотвратява посредством имунизация.

 Зайци Снимка: pixabay.com

- Инфекция с пастуарела - постоянно срещано бактериално заболяване при зайци, което предизвиква заболяване на очите, проблеми с дишането и циреи.

- E. cuniculi - дребен паразит, който визира зайците, като предизвиква увреждане на мозъка, нервната система, бъбреците и от време на време очите.

- Увеит - инфектиране вътре в очната ябълка.

- Мастни обазувания и тумори – зад, в и към окото.

Симптоми на слепота при зайците

За да разберете, че вашият заек има проблеми с очите, би трябвало да внимавате за следните признаци:

- Плач/сълзене на очите

- Зачервяване или подуване

- Замъглено око – вижда се, че едното или и двете очи са мътни

- Болка/мигане/държане на едното или двете очи затворени

- Появяване на трети клепач

- Бучка в или към окото

- Загуба на зрение/слепота - несъмнено по това, че заекът стои на едно място, не реагира при придвижване към него или се блъска в предмети или в решетките на клетката

- Трептящи придвижвания на очите

- Кръв в окото

- Изпъкнало око

 Проблеми с очите при зайците

Грижа за кьорав заек

Някои аргументи за слепота при заека, в това число катаракта и глаукома, пораждат последователно, тъй че би трябвало да говорите с вашия ветеринарен доктор за най-хубавия метод да помогнете за закъснение на процеса и за адаптиране към променените потребности на животното.

Важно е да поддържате средата на заека ви безвредна, с цел да избегнете удари и да сведете до най-малко равнищата на стрес. Това значи да държите неща като купи с вода и кутии за боклуци на едно и също място и да премахвате всевъзможни трудности или рискови предмети.

Ако отглеждате слепия заек вкъщи, имайте поради, че слепите зайци са склонни да дъвчат повече като метод да изследват заобикалящата ги среда. Внимавайте с мебели, кабели или предмети, които могат да основат заплаха за любимците ви и дискомфорт за вас.

Опитайте се да поддържате рутина с постоянно време за хранене на заека и разчистване, тъй че вашият заек да знае по кое време да ви чака. Слепите зайци разчитат значително на обонянието си, тъй че избягвайте да употребявате интензивни парфюми, мощни свещи и други интензивни аромати.

Зайците могат да се приспособяват удивително добре, когато имат понижено или никакво зрение, и постоянно живеят пълностоен и благополучен живот с подобаващото количество грижи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР