Функция на Bluetooth улеснява споделянето на аудио между множество Android

...
Функция на Bluetooth улеснява споделянето на аудио между множество Android
Коментари Харесай

Android 15 споделя аудио към множество устройства


Функция на Bluetooth улеснява шерването на аудио сред голям брой Android устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако пътувате с другари или фамилията, шерването на аудио може да бъде предизвикателство. Независимо дали става въпрос за филм или плейлист, настоящите Bluetooth ограничавания свеждат стрийминга до едно устройство. За благополучие, стандартът Bluetooth LE Audio и неговата функционалност Auracast оферират решение на този проблем.

Auracast разрешава лъчение на аудио към голям брой близки устройства посредством Bluetooth Low Energy. За разлика от обичайния Bluetooth, Auracast не изисква сдвояване сред източник и приемащи устройства. Представете си смарт телефонът да работи като мини радио кула, предаваща аудио поток, който други устройства могат да уловят.
още по темата
Не че до момента нямаше такива функционалности за шерване на аудио от смарт телефон. Но те постоянно са лимитирани до своята мини екосистема. Например, в телефоните на Samsung имат функционалност „ Dual Audio ”, която разрешава изпращане на аудио към две разнообразни Bluetooth устройства по едно и също време. Но тя работи със характерни устройства на Samsung. Има и „ Share Audio ” на Apple, само че единствено за айфони.

Auracast, въпреки това, е налична за всяко устройство или платформа, които лицензират технологията от Bluetooth SIG, ръководещия орган на Bluetooth стандартите. Auracast беше оповестена през 2022 година и възприета от производителите на смарт телефони. Но с превръщането на Bluetooth LE Audio в стандарт, нещата се трансформират.

Най-важното е, че Android 15 вкарва специфична страница за „ шерване на аудио ” (audio sharing), която ръководи Auracast потоците. Функцията разрешава на потребителите да намерят, да се свържат или да предизвикват свое лично Auracast лъчение.

Потребител споделя в блога на Android Authority, че е съумял да задейства функционалността Auracast на смарт телефон Pixel 8 Pro под ръководство на Android 15 Beta 1.1, което му разрешава да направи сполучлива връзка с устройства Samsung Galaxy, работещи с One UI 6.1. Трябва да се означи, че тези устройства изискват слушалки Galaxy Buds 2 Pro на Samsung, които поддържат Auracast.

За да пусне Auracast поток от устройство с Android 15, потребителят би трябвало да отиде в Настройки > Свързани устройства > Предпочитания за връзка > Споделяне на аудио (Settings > Connected devices > Connection preferences > Audio sharing). Ще види комутатор за „ шерване на аудио ” (audio sharing), който инициира излъчването.

За сигурни връзки потребителите могат да зададат име и ключова дума за лъчение в „ настройки на потока ” (stream settings). Като опция могат да генерират QR код, който другите слушатели да сканират и да се причислят към потока.

Веднъж свързани, и двете устройства възпроизвеждат едно и също аудио през слушалките си. Трябва да се означи обаче, че Auracast поддържа единствено еднопосочни предавания. Това значи, че обвързваните устройства не могат да управляват възпроизвеждането на устройството източник.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР