Френският президент Еманюел Макрон потвърди изпращането на бойни самолети на

...
Френският президент Еманюел Макрон потвърди изпращането на бойни самолети на
Коментари Харесай

Какво става?! Макрон изпраща изтребители в...

Френският президент Еманюел Макрон удостовери изпращането на бойни самолети на задача по патрул в Централноафриканската република, като проява на наказание на "опитите за дестабилизиране " на страната преди националните избори.

Президентът Макрон "заповяда прелитането на централноафриканска територия от бойни самолети " по искане на президента на ЦАР Фаустин-Арханген Туадера.

Разговорът се организира в сряда, съобщи Елисейският замък в изказване по отношение на телефонното позвъняване сред двамата водачи.
Прелитането е извършено съгласно MINUSCA, миротворческата задача на Организация на обединените нации в ЦАР, означи Париж.

Еманюел Макрон посочи някогашния президент Франсоа Бозизе в наказание на "въоръжени групи и избрани политически водачи ", за които се твърди, че се пробват да "възпрепятстват използването на мирните съглашения " и да забавят изборите, планувани за 27 декември.

Франсоа Бозизе, който беше свален и пропъден от бунтовници през 2013 година, се върна в Централноафриканската република предходната година.

Бившият президент съобщи, че ще взе участие в изборите, само че беше блокиран от съдилищата, които обявиха, че той се е провалил в квалификацията за "добър морал ".

С това се визираха глобите на Организация на обединените нации против него, както и интернационалната заповед за ареста му.
Президентът Туадера е бил министър-председател на Франсоа Бозизе сред 2008 година и януари, 2013. Той е бил свален в опит, в последна сметка несполучлив, да се укротят бунтовниците.

Фаустин-Арханген Туадера е президент на Централноафриканската република от 2016 година насам.

Западните медии настояват, че неговата защита и политика в отбранителния бранш е формирана от съветски "наемници ".

Притисната сред Конго и Чад, Централноафриканската република е някогашна френска колония. Тя става самостоятелна през 1960 година, само че първото й държавно управление е свалено при боен прелом още през 1965-та година.

Полковникът, който води преврата е Жан-Бедел Бокаса, който по-късно се прогласява за пожзинен президент, а през 1972 година за император на страната.
През 1979 година император Бокаса е свален при френска военна намеса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР