Експертът коментира още, че по време на поста могат да

...
Експертът коментира още, че по време на поста могат да
Коментари Харесай

Идват Коледните пости: Какво трябва да знаем за тях

Експертът разяснява още, че по време на поста могат да зародят дефицити на разнообразни витамини и минерали. Препоръката на експертите е да се комбинират и употребяват разнообразни растителни храни, с цел да избегнем дефицитите, сподели специалистът.

Рождественският или Коледният пост стартира на 15 ноември и ще приключи на 24 декември - Бъдни вечер . В изявление за Българска телеграфна агенция проф. Байкова даде препоръки и насоки за всички, на които им следва да стартират поста.

Кои храни се изключват

По време на Коледния пост от менюто се изключват животинските белтъчни храни - преди всичко месото, по-късно млечните артикули, яйцата, напомни проф. Байкова. Специалистите по хранене и диететика предлагаме по принцип постни дни през седмицата, а християнската културна институция поучава в съвсем половината от дните през годината да липсват животинските храни, изясни специалистът. Тя добави, че по време на поста организмът се пречиства, намалява се холестеролът, усъвършенстват се и други индикатори, значими за здравето. Нашият съвет е, спазвайки напътствията на религията, една седмица преди поста да изключим месото, да оставим в по-ограничени количества по-леките скотски храни като мляко и млечни артикули, риба и яйца.

Възможно ли е да се стигне до дефицити на хранителни субстанции

Проф. Байкова изясни, че животинските храни са източник на скъп белтък, в който аминокиселинният състав е в доста положителни съотношения и се приема като първокачествен белтък, с висока биологична полезност. Ние елементарно го използваме за градивните потребности на организма, добави специалистът. По думите ѝ растителните храни, които ще заместват животинските артикули по време на 40-дневния пост, могат да компенсират неналичията му. Това са зърнени, бобови храни, ядки и семена, плодове и зеленчуци. Разчитаме на тях, само че би трябвало да знаем, че всяка една от тях по настрана има своите аминокиселинни дефицити. Заради това е значимо да бъдем осведомени, когато постим, добави специалистът.

Зърнените храни са дефицитни във връзка с аминокиселината лизин, която е добре показана в бобовите храни. А бобовите храни, от своя страна, са дефицитни на аминокиселината метионин, която се намира в положително количество в зърнените. Консумирайки и двата типа храни на един банкет, няма риск да имаме недостиг от пълноценния белтък, изясни специалистът по диететика. По думите ѝ, това е значимо, изключително в този интервал от годината, в който има доста вирусни болести и по време на който имунната ни отбрана би трябвало да е добра.

Проф. Байкова добави, че по време на поста дефицитни могат да се окажат някои типове витамини и минерали. Рисков е витамин B12, защото той съвсем липсва в растителните храни. Би трябвало да съблюдаваме напътствията на християнската вяра, по средата поста или в дните, в които се разрешава, да консумираме риба. Нещо повече - християнската културна институция уголемява своите инструкции и рекомендации, и разрешава потреблението на мекотели в интервал на пост - миди и други морски деликатеси. Често се разрешава и консумация на риба в избрани дни по време на поста, изясни проф. Байкова.

Друг витамин, който е липсващ по време на пост, е витамин D, добави специалистът, само че посочи, че той е добре показан в състава на рибата и морските храни. Витамин D е антиоксидант, имунен модулатор и стимулатор, доста значима преграда за развиване на вирусни болести от актуалния човек, както се потвърди и по време на коронавирус пандемията, разяснява проф. Байкова. Този витамин е мастноразтворим и участва в доста малко храни, които са от скотски генезис (жълтъкът на яйцето и рибата), ние си го синтезираме от ултравиолетовите лъчи от слънцето, само че и те са дефицитни през този интервал на годината. Ето за какво с по-висока осведоменост можем да обезвреждаме този проблем, добави специалистът по диететика.

Дефицитен може да бъде и калцият, който се намира в млечните артикули, а те също не се употребяват по време на поста, изясни проф. Донка Байкова. Алтернативните източници от растителен генезис са зърнените храни, бобовите храни, зеленчуци и плодове. За да нямаме недостиг на калций, който е значим за здравето на костната система и други процеси, би трябвало да увеличим потреблението на зеленчуците и плодовете, с най-малко 150-200 % повече, в сравнение с в предишен интервал, сподели проф. Байкова. По думите ѝ, по време на поста, човек би трябвало да приема най-малко по 800 грама зеленчуци дневно.

Още един минерал, който е доста значим, е желязото. Желязото в растителните храни също е в недобра усвоява форма и заради тази причина разнообразието е доста значимо. Нашата рекомендация е, когато минаваме в режим на пост и вегански режим на хранене, да планираме разнообразно меню, а не да разчитаме единствено на самун, лютеница и маслини, тъй като изпадаме в дефицити, добави проф. Байкова.

Използване на стимуланти и заместители на храни

Относно потреблението на заместители на разнообразни хранителни артикули, да вземем за пример, протеин на прахуляк и други нови храни, както и пиенето на витамини, проф. Байкова разяснява, че човек не би имал потребност от сходни подобрители, в случай че се храни разнообразно и пълноценно. Проф. Байкова не ги отхвърля като опция, само че поучава хората да са деликатни с несъразмерната им консумация.

Тъй като това са различни храни, нормално има и риск за хора, които са с влечение към алергии и тези, които са с автоимунни болести. Моят съвет е да се употребяват безусловно натуралните храни. Те би трябвало да са алтернативата, сподели проф. Байкова. И добави, че понякога включване на такива пакетирани храни не би представлявало риск. Тези храни обаче са несвойствени с нашия модел на хранене. Разбира се, че може да ги използваме, само че като обогатители на менюто, когато нямаме време да набавим разнородни растителни храни, добави проф. Байкова.

Същото се отнася до всички храни от вида " джънк фуудс " - това са различни, нови хранителни източници, по тази причина е добре да се употребяват в дребни количества, с цел да не отключим някакъв имунен проблем. Алергиите са проблем на имунната система, автоимунните болести - също, по тази причина не би трябвало да прекаляваме с потреблението на такива нови храни, изясни проф. Байкова.

Ако използваме разнородни храни, безусловно няма да има нужда от спомагателен банкет на витамини и минерали. Но в случай че сме в интервал, в който нямаме време да осъществяваме веганския модел на хранене толкоз разнороден, колкото би трябвало да бъде, тогава естествено витамините и минералите могат да го обогатят. Иначе прекаляването може да докара до противоположни реакции. Тънка е границата сред имунитет и свръхреакции на имунната системата. Стимулиране и свръхстимулиране са разнообразни неща. Ние подтикваме имунната система с разнообразно хранене, а когато имаме свръхстимулация на имунни процеси, рискуваме да отключим или алергия, или автоимунно заболяване. През последните години автоимунните болести са извънредно доста, сподели още специалистът.

В умозаключение проф. Донка Байкова сподели, че хората, които страдат от хронични болести, бременни и кърмещи дами, би трябвало да се съветват с наблюдаващия си доктор, преди да подхващат поста. Но съгласно нея 40-дневният интервал би имал удобно въздействия върху духа и тялото ни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР