Ефективно подреденият хладилник не само гарантира безопасността на храните, но

...
Ефективно подреденият хладилник не само гарантира безопасността на храните, но
Коментари Харесай

10 съвета за правилно подреждане на хладилника

Ефективно подреденият ледник освен подсигурява сигурността на храните, само че и улеснява намирането на артикули, понижава отпадъците и усилва свежестта на питателните артикули.

Независимо дали сте умел домакински готвач или дилетант в кухнята, тези 10 съвета ще ви оказват помощ да оптимизирате подредбата на хладилника си за по-добра организация и усъвършенствана функционалност.

Чисто и ясно

Преди да подредите хладилника си, започнете с непорочност. Извадете всички предмети, изхвърлете продуктите с изминал период на валидност и избършете рафтовете, чекмеджетата и отделенията. Тази стъпка слага основите на един проведен и санитарен ледник.

Температурни зони

Научете добре температурните зони на хладилника си. Обикновено горните лавици са най-топли и са подобаващи за останки от храна и подготвени за консумация артикули. Долните лавици и чекмеджета са по-студени и са идеални за сурово месо, млечни артикули и зеленчуци. Използвайте тези зони по подобаващ метод, с цел да поддържате сигурността на храните.

Категоризиране и етикетиране

Разделете хладилника си на секции съгласно категориите храни, като плодове, зеленчуци, подправки, млечни артикули и месо. Използвайте транспарантни кутии, контейнери или кошници за предпазване, с цел да съхранявате сходни артикули дружно и да ги етикетирате за бързо различаване. Този метод икономисва време и понижава вероятността от забравена или изхвърлена храна.

 ледник

Първи влезнал, първи излязъл

Подреждайте питателните си артикули по този начин, че по-старите артикули да са начело и да са елементарно налични, а по-новите - откъм гърба. Тази система на ротация подсигурява, че бързо развалящите се артикули се употребяват преди приключване на периода им на валидност.

Избягвайте претъпкаността

Избягвайте да претъпквате хладилника си с прекалено много артикули, защото това лимитира въздушния поток и може да докара до неравномерно изстудяване. Оставяйте място сред контейнерите и опаковките, с цел да стимулирате вярната циркулация. Подреденият ледник също по този начин понижава вероятността от разливане и произшествия.

Използвайте чекмеджетата

Чекмеджетата в хладилника са предопределени да поддържат равнищата на мокрота, с цел да запазят плодовете и зеленчуците свежи. Използвайте регулируемите настройки за мокрота и дръжте плодовете и зеленчуците настрана, защото някои артикули отделят етиленов газ, който може да форсира зреенето и развалянето им.

 ледник

Съхранявайте безвредно сурово месо

За да предотвратите кръстосано замърсяване, съхранявайте суровите меса на долния рафт или в настрана чекмедже, надалеч от други хранителни артикули. Поставете ги в непропускливи контейнери или ги затворете компактно в найлонови торбички, с цел да избегнете капки, които могат да замърсят други храни.

Оптимизирайте съхранението на артикули на вратата

Вратата на хладилника нормално е най-топлата зона. Използвайте това място за подправки, сосове и други артикули с по-дълъг период на валидност. Избягвайте да съхранявате на вратата бързо развалящи се артикули, като мляко и яйца, защото те са изложени на температурни съмнения.

Съхранявайте остатъците на видно място

Остатъците нормално се не помнят и се скапват в задната част на хладилника. Съхранявайте ги в транспарантни контейнери и ги поставете на равнището на очите си на избран рафт. Етикетирайте контейнерите с дати, с цел да сте сигурни, че са употребявани в границите на безвреден интервал от време.

 ледник

Редовна поддръжка

Поддържайте проведения си ледник, като правите постоянни инспекции и почиствания. Премахвайте продуктите с изминал период на валидност, избърсвайте бързо разливите и от време на време почиствайте надълбоко рафтовете и отделенията. Тази процедура обезпечава чист ледник без миризми, като в същото време свежда до най-малко риска от замърсяване на храните.

Правилно подреденият ледник освен покачва сигурността на храните, само че и икономисва време, понижава отпадъците и удължава периода на валидност на питателните артикули. Като следвате тези 10 съвета, можете да превърнете хладилника си в проведено и дейно пространство, което да направи приготвянето на храна и ръководството на питателните артикули лесни за осъществяване. С малко старания и внимание към детайлите ще се радвате на преимуществата на добре подредения ледник и на по-здравословна и ефикасна кухня.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР