Единственият общински родилен дом в Пловдив получи като дарение специализирана

...
Единственият общински родилен дом в Пловдив получи като дарение специализирана
Коментари Харесай

Доброволци дариха нова апаратура за общинския родилен дом в Пловдив

Единственият общински родилен дом в Пловдив получи като подаяние профилирана здравна инсталация. Новата техника е купена от доброволци, събрали парите за нея по време на благотворително тичане в няколко града на страната.

Обновяването на апаратурата беше извънредно належащо, като още при започване на годината в наш репортаж показахме, че в случай че операционният блок и родилните зали не бъдат актуализирани отделението може да затвори.

Тази 50-годишна лампа с надпис " Произведено в Съветския съюз " до неотдавна се ползваше в операционната на родилното, макар че беше по-подходяща за музеен експонат. След репортажа на Българска национална телевизия доброволци се сплотиха към идеята да обновят апаратурата, защото в общинския бюджет нямаше задоволително средства.

" Успяхме с помощта на тях да закупим операционна маса, електрическа, фетален екран, фетален доплер, аспирационна помпа. Това е нещо, което от дълго време не се е случвало в АГ " Весела " и желаеме да изкажем една голяма признателност от цялото си сърце ", съобщи Мария Горева, шеф на МБАЛ " Свети Мина ".

Новата лампа в операционната е сбъдната фантазия за доктор Фадул. Спомня си по какъв начин от остарялата даже главата му се нагрявала, в случай че интервенцията продължи по-дълго.

" Голямо значение е за нас тази инсталация, улеснява ни работата ", добави доктор Михаил Фадул, завеждащ поделение на АГ " Весела ".

" По-добре се усеща и пациентът, и екипът, който работи с пациента, е по-добре. Дарителите, които са дарили апаратурата - добре, че ги има ", разяснява Хатидже Мусова, пациент.

Средствата за оборудването са обезпечени с благотворително тичане по едно и също време в пет града. Събраните 17 хиляди лв. били удвоени от донор.

" Това е най-хубавото, да видиш, че нещо правиш и в действителност има резултат от него и доста се надяваме в този момент да притеглим с новата инсталация повече лекари, повече експерти, по-лесно и гладко да работят ", сподели още Милена Милева, помощник-организатор.

След обновяването на апаратурата в общинския родилен дом се надяват да могат да създадат и ремонт на пространствата.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР