В Бургас започна същинското строителство на детска болница. Тя ще

...
В Бургас започна същинското строителство на детска болница. Тя ще
Коментари Харесай

В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София

В Бургас стартира същинското строителство на детска болница. Тя ще играе ролята на филиал на националната педиатрия в София, само че по всичко проличава, че морския град ще бъде първи. В столицата дългогодишната сага с теренът и структурата на педиатрия, забави процеса. А в Бургас до края на идната година се чакат първите дребни пациенти, в първата напълно детска болница.

Милена Димова е родител на две деца и най-добре схваща потребността от детска болница, откакто не един път се е сблъсквала с казуса в изключителни моменти да не намира експерт:

" Тук в нашата болница няма педиатър, който събота и неделя да може да прегледа децата. Има общопрактикуващ доктор, който не може да изпише вярното лекуване в множеството случаи на детето. В подобен миг изчакваш да заведеш детето на доктора, който ти е необходим. "

Вече са положени основите за решаването на казуса на Милена и на още над 200 хиляди деца, които детската болница в Бургас ще обслужва, осигурявайки 24-часова незабавна педиатрична помощ за цяла Югоизточна България. Новата детска болница ще се намира единствено на няколко метра от съществуващата държавна болница в Бургас, тъй че всички здравни грижи да са събрани на едно място.

До момента точно в детските обособения на държавната болница се лекуваха най-тежките болести при децата.

Д-р Стамен Пишев, кардиолог: " За по-специализираните случаи, за по-редки болести, несъмнено, търсим помощ във Варна, в Пловдив, в София. Докато една такава постройка, една такава многопрофилна болница ще даде опция по-скоро ние да притеглим високоспециализирани екипи, които да оказват здравни грижи на нашите деца и в Бургас и района. "

Д-р Диян Господин, Сдружение на " Младите лекари ": " Тя в действителност ще бъде едно здравно украшение на територията на страната. Имаме контакти с лекари, които са от други градове, даже отвън страната, всички демонстрират в действителност огромен интерес към тази детска болница и декларират предпочитание, откакто планът бъде приключен, да дойдат и да работят тук ".

Вече е оповестена социална поръчка за създаване на жилища за лекарите, които ще работят в новата болница.

" Тази болница е част от една сложна стратегия и модел в Югоизточна България, тъй като обгръща територията на повече от три, дори четири области, повече от 20 общини са интегрирани към този план. Тя ще е със 133 кревати, 10 интензивни, 16 отделения ", сподели Димитър Николов, кмет на Бургас.

" Това е най-сложният план, по който ние сме работили. Детска болница с 9 равнища. Като има Спешен център, има четири операционни, има даже Инфекциозно поделение, Уши-нос и гърло, хирургически, хематология, алергология, офталмология, всевъзможни типове отделения, които ще бъдат нужни ", сподели инж. Груд Илиев, архитект на детската болница.

И до момента в който в София още през 70-те година е на правена първа копка за Национална детска болница, която по този начин и не беше приключена, а през годините със промяната на министри се сменяха и концепциите за педиатрия, в Бургас лечебното заведение наподобява безпроблемно върви напред.

" Вече бургаската детска болница е част от мрежата Европейски детски лечебни заведения. Не мога да скрия, че имаше доста сложности и компликации във връзка с и на мястото, и на уговорките на общината, и на уговорките на страната, само че въпреки всичко към този момент две години и половина се бори мс тази тематика, всички ни помагаха, всички ни спомагаха, това е една благородна задача ", сподели още кметът на Бургас Димитър Николов.

Сградата ще бъде подготвена след тъкмо година и ще стартира оборудването, с цел да може вътре да се избавят детски животи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР