Един призрак броди по света - призракът на нова търговска

...
Един призрак броди по света - призракът на нова търговска
Коментари Харесай

Задава ли се търговска война заради електрическите автомобили?

Един фантом броди по света - призракът на нова комерсиална война. На карта е заложено кой ще управлява пазара на електрически транспортни средства - западните страни или Китай. А това е пазар, който към края на 2023 година се прави оценка на 1 трилион $, показва Международната организация за силата (МАЕ).
Китайските електрически коли
Над половината от всички нови електрически коли, които са продадени в международен мащаб, са създадени в Китай. Електрическите коли, основани в азиатската страна, са по-евтини спрямо тези, издигнати от съперниците на китайските компании, показва " Скай нюз " ·

Бизнесът на китайския производител на електрически автомобили " Зийкр " (Zeekr), който създава първокласни електрически коли, се разраства бързо. 

Заводът на компанията в китайския пристанищен град Нинбо работи едвам от три години, само че през тази година усилва производството си повече от два пъти.

" Зийкр " е благосъстоятелност на автомобилостроителния тръст " Джийли " (Geely), който развива своя бизнес с поддръжката на ръководещите в Пекин, показва " Скай нюз ". 

Компанията " Зийкр " е нов състезател на пазара на електрически транспортни средства, само че е окуражена да пробие отвън родината си и да продава своите високотехнологични електрически коли на Запад. 

И китайският производител към този момент извършва тази амбициозна цел. 

Електрическите коли на " Зийкр " се продават в Швеция и Нидерландия, а неотдавна и в Германия, както и в редица други европейски страни. 

Един от моделите на компанията - " Зийкр 001 ", чийто дизайн припомня " Порше Панамера " (Porsche Panamera), е с пробег от 600 километра с едно зареждане на батерията, по данни на китайската автомобилостроителна компания. 

Европейската централа на " Зийкр " е основана в Гьотеборг. Китайската компания е построила научно-изследователски център в шведския град. Нейният притежател - концернът " Джийли ", има и емблематичната шведска марка " Волво " (Volvo).

От своя страна шефът на " Джийли " Ли Шуфу е един от главните акционери в една от най-престижните коли компании в света - немският тръст " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz).

" Джийли " е мажоритарен акционер и в производителя на емблематичните британски спортни коли " Лотус карс " (Lotus Cars). 
" Тесла " и китайските съперници на американския колос
В началото на януари тази година беше оповестено, че китайската автомобилостроителна компания Би Уай Ди (съкратено от Build Your Dreams или " Изградете вашите фантазии " - бел. ред.) е изпреварила през последното тримесечие на 2023 година американския колос " Тесла " (Tesla) по броя на продадените електрически автомобили.  

Корпорацията Би Уай Ди е доставила на клиенти по целия свят през интервала октомври - декември 2023 година 526 000 нови коли, задвижвани напълно от акумулатори (BEV), а " Тесла " - 484 507, напомня Би Би Си. 

Все отново, за цялата 2023 година американският производител на електрически автомобили е рекордьор с 1,8 милиона електрически коли, продадени в целия свят. 

" Тесла " обаче още веднъж е принудена да намали цените на своите електрически автомобили на редица водещи пазари, измежду които и в Китай, предадоха международните организации през предишния месец.

Решението на компанията идва, откакто при започване на месеца тя заяви за сериозен спад на електрическите коли, които е доставила през първото тримесечие на 2024 година. Броят им понижава до 386 810 по отношение на последното тримесечие на 2023 година (484 507).

На този декор американската компания снижава началната цена на електрическите автомобили си на китайския пазар с по 14 000 юана (около 1933 долара). Така цената на електрическите коли от серията " Модел Уай " доближават най-ниското си ниво, откогато се оферират на китайския пазар - 249 900 юана (около 34 506 долара), показва Си Ен Ен.
Западът и китайската агресия
Редица западни водачи следят с безпокойствие китайската агресия на пазара на електрически коли. Европейският съюз и Съединени американски щати упрекват ръководещите в Пекин, че посредством държавната финансова поддръжка, която оказват на частните китайски автомобилостроителни компании, те получават " непочтено преимущество ". 

Представители на Европейската комисия проверяват китайски автомобилни компании, които оперират и в страните от Европейски Съюз, с цел да открият дали те не ползват нелоялни търговски практики. Това заяви през януари Ройтерс, базирайки се на три източника, които са свързани с следствието. 

Следователи към Европейски Съюз инспектират представителствата на китайските автомобилостроители Би Уай Ди, " Джийли " и САИК (SAIC), са оповестили два от източниците пред Ройтерс. 

Европейска комисия е удостоверила, че е " почнало изследване на комерсиалните практики на автомобилни производители ".  

Проверката, почнала през октомври 2023 година, цели да откри дали с помощта на големите дотации, които Китай отпуска на производителите на електрически коли, те съумяват да поддържат изкуствено ниски цени. Целта е да бъде открито дали тази процедура им обезпечава нелегално преимущество по отношение на техните съперници в Европейски Съюз, както и дали е належащо налагането на наказателни мита върху вноса в Евросъюза на китайски електрически транспортни средства, показва Ройтерс.

" Световните пазари са наводнени с евтини китайски електрически автомобили ".

Това съобщи през септември 2023 година ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в речта си " За положението на Съюза " пред Европейския парламент в Страсбург. По думите й цените на китайските електрически автомобили се поддържат изкуствено ниски посредством държавни дотации.

Ако това се потвърди, то Еврокомисията може да наложи наказателни цени върху вноса на китайски електрически коли в страните от Евросъюза, отбелязва " Скай нюз " ·

През април канцлерът на Германия Олаф Шолц посети Китай, придружаван от високопоставени мениджъри на водещи немски компании.

Шолц посети влиятелен университет в китайския мегаполис Шанхай, където разяснява навлизането на китайските производители на електрически коли на пазара в Германия и в други европейски страни.

" Единственото нещо, което би трябвало занапред да е ясно, е, че конкуренцията би трябвало да бъде почтена, без дъмпинг, без свръхпроизводство и със съблюдаване на авторските права ", уточни немският канцлер. 

От своя страна финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън, която посети Пекин през предишния месец, упрекна Китай в налагането на дъмпингови цени при продажбата на електрически коли в други страни. 

Йелън посочи, че директната и непряката държавна поддръжка от страна на ръководещите в Пекин " води до индустриален потенциал, който надалеч надвишава вътрешното търсене, както и това, което световният пазар може да понесе ".

На въпрос на Си Ен Би Си - дали Вашингтон може да наложи наказателни мита върху вноса на китайски артикули, в случай че Пекин продължи да оказва нелегитимна държавна помощ на своите компании, Йелън дава отговор: " Не бих изключила нищо на този стадий. Трябва да държим всички благоприятни условия на масата. Искаме да работим с китайците, с цел да забележим дали можем да намерим решение ".
" Зийкр ": Световният пазар е задоволително огромен за всички производители
Вицепрезидентът на китайския производител на електрически автомобили " Зийкр " Чен Ю споделя пред " Скай нюз ", че когато задгранични компании са построили първите си фабрики за електрически транспортни средства в Китай, локалните компании са почнали бързо да се учат от тяхното ноу-хау.

Той споделя, че дружно с другите китайски производители на електрически автомобили са научили доста от своите западни съперници за техническите характерности и дизайна на колите, както и за корпоративната им просвета. 

Вероятността за налагането на наказателни цени от страна на Европейски Съюз върху вноса на китайски електрически транспортни средства е източник на безпокойствие за вицепрезидента на " Зийкр ".

" Без подозрение ние се тормозим от едно вероятно сходно предизвикателство ", показва Чен Ю.

Евентуалните наказателни цени и въвеждането на други ограничения против китайски производители на електрически автомобили от страна на западните страни обаче видимо не тормозят компанията " Зийкр " като цяло, отбелязва " Скай нюз ".

Подразделението на китайския колос " Джийли " не счита, че опасността от налагането на наказателни цени е прекомерно сериозна. 

Позицията на " Зийкр " е, че международният пазар е задоволително огромен за всички производители на електрически коли. 

Дали е по този начин, единствено времето ще покаже. 

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР