До края на деня украинците, напуснали родината си, ще бъдат

...
До края на деня украинците, напуснали родината си, ще бъдат
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Словакия: Над милион и половина вече са украинците, напуснали родината си

До края на деня украинците, напуснали родината си, ще бъдат над милион и половина, сочат последните данни. Освен Полша - Унгария и Словакия също се трансфораха в горещи филантропични точки след военната инвазия на Русия.

На граничния пункт " Вишне Немецки " в Словакия са нашите специфични пратеници Тихомир Игнатов и Михаил Врабчев.



Те ни срещат с хората, които бягат от войната.

Олга живее в Германия. Дошла е на границата със Словакия, с цел да посрещне майка си, която като по знамение съумява да избяга от Харков. Тя показа пред камерата ни:

" Централната гара на Харков е претъпкана с хора. Много е мъчно да съумеят да се качат на трен. За дамите и децата е допустимо, само че за други хора не. На границата с Полша има доста повече хора. Майка ми пътува три дни. "



" Бомбардираха влака. Той се разклати и едвам не излезе от релсите. Беше доста ужасно. Авиацията стреля по хората, които се пробват да стигнат с коли до гарата. Загиват деца. Руснаците са безпощадни към нас. Унищожиха най красивите здания и църквата в центъра ", описа майката на Олга Виктория.

Алекс също съумява да стигне до Словакия. Разказва, че минаването на граничния пункт става бързо:

" Отне ми два дни да стигна до тук. Пътувах с трен. Без никаква отмора. В едно купе трябваше да спим 15 души. "

На границата непрекъснато работят доброволци, военни и представители на църковните общности.



На фрагментите се виждат финалните метри от рисковия път, който бягащите от войната извървяват, до момента в който стигнат границата със Словакия. Пътят от време на време продължава с дни, а изтощението е огромно. Пограничната зона е превърната в бежански център. Хората, които идват, получават листовки с информация, за майките са обезпечени детски колички и облекла, помощ се оказва и в палатковите лагери.

След като получат информация за къде пътуват, доброволците насочват хората към рейсовете. Ако нямат близки или заслон, получават благоприятни условия за настаняване.

" Има доста хора, които няма къде да отидат. Има места в Чехия и в Словакия. В Братислава бежанците се посрещат от доброволци, които ги настаняват. Те са добре пристигнали в Словакия. Те са жертви на войната и не са отговорни. Ужасна покруса. Опитваме се да помогнем ", сподели Даниел, който е доброволец.



По данни на локалните управляващи над 70 хиляди бежанци са минали границата със Словакия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР