Днес, в сложните и многопластови времена, които изискват от нас

...
Днес, в сложните и многопластови времена, които изискват от нас
Коментари Харесай

`Марина Грънчарова: Днес психологът вече не е лукс, а необходимост

Днес, в комплицираните и многопластови времена, които изискват от нас свръхадаптационни механизми, психологът към този момент не е разкош, а изключителна нужда . Той ни оказва помощ там, където малко не ни доближава.

Това изясни в изявление за БНР Марина Грънчарова, ръководител на УС на Сдружението на младите психолози.

Грънчарова моли да се разграничава специалността на психолога от тази на психиатъра. Тя уточни, че доста постоянно хората с блокажи споделят – „ аз не съм „ вманиачен “, за какво да навестявам психолог “.

Професията на психолога е помагаща и подкрепяща в прекосяване през преходи, житейски стадии, които са основни за нашето развиване. Психологът не е психотерапевт, не е и психиатър , акцентира експертът.

 Снимка: Pixabay Психотерапевтът е по-специализирана сфера на помощ при обстановки, в които човек няма построени умения и потенциал да се оправя с съответни компликации. Психиатрията към този момент се намесва там, където психологичното здраве е застрашено и нарушено , разяснява Грънчарова в предаването „ Преди всички “.

Все по-често психолозите биват търсени от родители, сблъскващи се с следствията от даване на децата на достъп до екран, което води до загуба на способността да се поддържа връзка, уточни психологът.

„ Едно дете приковано зад един екран – вредите са на доста равнища и на доста пластове. Често сме търсени поради екранна взаимозависимост и следствията от нея . “

Нарастващ интерес психолозите регистрират и по отношение на деца от аутистичния набор или двойки с усложнени връзки и в развой на разлъка.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията отключи доста негативи в живота ни , сложи доста метафизичен въпроси – изместването на всеобщата връзка онлайн доста наруши удовлетвореността от живия контакт, диалога лице в лице и срещата с непосредствен и другар, посочи Марина Грънчарова.  

Във връзка с днешната годишнина от нещастието в река Лим тя подсети какъв брой са значими обособените стадии на скръбта.

„ Човек следва да премине през процесите на отказване – това не би могло да се случи на мен; отводът на приемане на обстановката, последван от депресивен епизод. Следва да влезем в режим на персонална грижа. Намесата на психолога е извънредно нужна, тъй като в случай че човек не премине съответно през стадиите на тъга, той не може да продължи живота си качествено . “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР