Днес се навършват 170 години от рождението на Патриарха на

...
Днес се навършват 170 години от рождението на Патриарха на
Коментари Харесай

`България заслужава да се потрудим за нея`: 173 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература, аристократичния и надарен Иван Вазов. Той се ражда на 9 юли 1850 година в Сопот, Османска империя, с цел да остане в историята с творбите си,,Под игото “,,,Дядо Йоцо гледа “,,,Българският език “,,,Епопея на забравените “ и доста други.

Верен на устрема си да съживи и поддържа патриотичния пламък в българските сърца, Вазов не се колебае да твори във всички жанрове на художествената литература. Писател – сърцевед, Вазов озари богатата българска душа с берекет и ентусиазъм, разкри я по несравним метод в многообразното си творчество. Той остави след себе си удивителна изложба от облици и картини, популяризира хубостта на българската природа и националноосвободителните битки на нашия народ.

" Ний сме уверени, че в случай че зададем въпрос: кой е първият талант в България – целият народ, без съмнение, ще извика: Иван Вазов! " - споделя за него Алеко Константинов в своя " Списък на българските гении! "

В памет на огромния български мъдрец, публицист и стихотворец, си припомняме част от незабравимите му цитати от великите му творби, настоящи и през днешния ден:

" Страхът… е най-висшата и безобразна форма на егоизма. " ( “Под игото ”)

" Които се карат, те се обичат. " ( “Под игото ”)

" -…никаква българска независимост не съществува.
- Не съществува, само че ще я сдобием, приятелю мой.
- Как ще я сдобием?
- Като пием – отзова се някой иронически.
Не, като се бием! " ( “Под игото ”)

" Да имаш благосклонност към немилостивите е по този начин подло, както да я очакваш от тях. " ( “Под игото ”)

" …България заслужава да се потрудим за нея. " ( “Под игото ”)

" В критически минути куражът и наличието на духа у едного вълшебен действуват въз масата и я подчиняват. Тогава шеф е оня, който изиска да бъде. " ( “Под игото ”)

" Наздраве, дружино! Кой що желае, бог да му даде; който нам злото мисли, бог да го очисти! Който нас ненавижда, по стомах да се тътрази! " ( “Под игото ”)

" Въобще нещастията на другите належащо разсънват у дребните души три усеща: първо  - учудване, второ – вътрешно удовлетворение, че бедата не е на твоя глава; и, трето – прикрито зложелателство. " ( “Под игото ”)

" Нито жена, нито злато, нито сребро не вършат человека сполучлив на този свят, а знаеш ли кое?… Свободата. … Па друго не ти трябва… " ( из " Чичовци " )

" Науката е светилото на един народ, литературата е животът му. " - Иван Вазов 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР