Децата, преждевременно пораснали заради войната, далеч от дома и близките

...
Децата, преждевременно пораснали заради войната, далеч от дома и близките
Коментари Харесай

Гимнастички от Украйна посрещнаха Коледа в Приморско, молят се за мир

Децата, прибързано пораснали поради войната, надалеч от вкъщи и околните си, не желаят материални подаръци 

За втора поредна година украински тим по художествена гимнастика посрещна Рождество Христово в България. Треньорите и двадесетте девойки на възраст сред 4 и 15 години откриха избавление от войната в Украйна в Приморско. Те също избраха да честват на 25 декември, а не както до неотдавна в Киев – на шести против 7 януари, разяснява водещият на „ Здравей, България “ по Нова телевизия Виктор Николаев.

Почти две години доста от децата обаче не са виждали нито родителите си, нито своите другари, прибавя той.

„ За нас всичко стана близко и задоволително. Мога да кажа, че по принцип България ни е като втори дом. Свикнахме да живеем по вашите закони и правила. Естествено, празниците към този момент са и наши ”, показа треньорът Анна Миркаротская.

Тя и възпитаничките й от тима ще посрещнат Рождество на 25 декември, надалеч от фамилиите и домовете си, в станцията на БДЖ, където са настанени.

„ За две години ние станахме едно семейство. Затова мога да кажа, че ще сме фамилно и честваме по този начин, както всички го означаваме вкъщи. Подготвим масата с потребна храна за девойките ”, добавя треньорката.

Въпреки че са планували и елха и развлечение, празникът няма да е този, който всяка една от тях би желала да има, споделя кореспондентът Цеца Алексова. Ще им липсват фамилиите, защото част от девойките не са виждали родителите си към този момент две години, прибавя тя.

„ Тук съм към този момент от две години и доста желая вкъщи. За последно видях своите родители преди войната и ми е мъчително ”, споделя Катя.

Други пък са имали шанса майките им да ги посетят няколко пъти, въпреки и за броени дни. „ В моя град падат ракети. Тъжно ми е за родителите и за дома ми. Не съм виждала баща. Мама пристигна в България 3-4 пъти ”, сподели пък Злата.

„ За децата към този момент не съм единствено треньор, а пълновръстен член на фамилията им. Като втора майка съм “, прибавя Анна Миркаротская.

Децата, прибързано пораснали поради войната, надалеч от вкъщи и околните си, не желаят материални дарове. 

„ Искам да приключи войната и да бъде мир “, споделя Катя. 

„ Искам да може да се върнем в домовете си. Всички да бъдем щастливи с родителите си “, прибавя Злата. 

„ Искаме да благодарим на цяла България и на народа за това, че ни поддържат и ни дадоха опция! Особено желая да благодарим на министъра на превоза Георги Гвозейков, че ни обезпечи късмет да използваме тази прелестна база и поради това, че децата могат да дишат чист въздух и да не виждат ужаса, който се случва вкъщи “, сподели още треньорът Анна Миркаротская.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР