Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат

...
Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат
Коментари Харесай

Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат в България през Дунав мост

Десетки русенци отварят домовете си за украинските фамилии, които влизат в страната ни през Дунав мост. Освен заслон хората оферират топла храна и облекла. Благотворителната самодейност е проведена в обществените мрежи.

Един от най-активните доброволци в Русе е Деян Герасимов, който е притежател на пекарна в града. Предлага топла храна и информация къде могат да бъдат настанени украинските фамилии. Координатор е и на Facebook групата " Русе оказва помощ на Украйна ".

" Благодарение на тази група, в която хора са писали, че дават помощ, се свързаха с мен родственици на украински жители, които пътуват към България и имат потребност от една нощувка. Абсолютно нищо не знам за това семейство. За момента ще ги настаня в моята къща ", съобщи Деян Герасимов.

Освен жителите заслон обезпечават за нуждаещите се украински фамилии и от Общината, и регионалната администрация.

" Ние сме си ревизирали опциите и жилищния фонд, с който разполагаме. Имаме няколко свободни жилища, в които могат да бъдат настанени към 44 души, на които можем да осигурим прилични битови условия. Така че при нужда и страната, и локалната власт са подготвени да реагират на всевъзможни потребности ", добави регионалният шеф на Русе Анатоли Станев.

От началото на военните дейности в Украйна в България са влезнали над 16000 души, като огромна част от тях са се отправили към Гърция и Турция.

Репортер: Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР